2023. okt 19.

Levélhullás közben – az októberi kert

írta: bibormester
Levélhullás közben – az októberi kert

oktober-kert-alma.jpg

A téli felkészülés előtt

Ősz közepén, azaz októberre fordulva még mindig sokrétű tevékenységet folytathatunk a kertben, noha valószínűleg már lefőztük a lekvárt, megsavanyítottuk a káposztát. Ez az időszak már a téli felkészülésről is szól, miközben még mindig van learatni való, amennyiben okosan terveztük meg a kis birtokunkat. Vegyük sorra hát, hogy milyen feladatokkal vár minket az októberi kert.

Mit szüretelhetünk?

Októberben még a kései alma- és körtefák ontják magukból a gyümölcseiket, de ekkor kezd érni a birs és a hónap végén már a naspolya is szedhető. Október elején még a szilva is javában érik. Ez a hónap a szőlő igazi szezonja. A szőlős dombokon ekkor van a munka dandárja, de még a kiskertekben lévő szőlőlugasokban is termőre fordul. A lugasokban rendszerint a csemege fajtákat szokták termelni, míg a nagy gazdaságok természetesen a borszőlőket szüretelik. 

A szőlő rendszerint bőven terem, ezért – abban az esetben, ha étkezési célokra termesztettük – valahogyan tárolni kell. A legjobb megoldás, ha 40-50 centiméter hosszú rafiára fűzzük a fürtöket, majd lécekre vagy kifeszített huzalra kötjük fel úgy, hogy ne érjenek egymáshoz a fürtök. Az adott helyiségnek jó szellőzést kell biztosítani, és egészen a karácsonyi ünnepekig szüretelhetünk a felakasztott példányokból. 

Természetesen a zöldségek közül is lesz olyan fajta, amit ebben az őszi hónapban gyűjthetünk be. Ilyen a karfiol, a fejes káposzta, az édesburgonya, a torma és a nyár végén elültetett hónapos retek. Ebben az időszakban még mindig adhatnak termést a paradicsom és paprika ágyások is, bár a termések ekkor már nem növekszenek meg annyira, mint nyáron. 

oktober-kert-szolo.jpg

És még ültetni is lehet      

Október tökéletes időpont arra, hogy elültessük a facsemetéket és az egyéb cserjéket. A fiatal csemetéket mindenképpen karózni kell, a tövét alaposan meg kell locsolni és nem árt egy könnyű trágyával elkeverni a földtakarót. A fagy elleni védelem okán jó megoldás, ha mulcsot szórunk a fa tövéhez, és a hajnali hidegek ellen befóliázzuk a lombkoronát. Érdemes időről-időre alaposan meglocsolni a csemetekét, mert nagyon igénylik a vizet. 

A vesszőket növesztő gyümölcsöket, így a málnát, ribizlit, szedret ilyenkor lehet telepíteni leválasztva az új vesszőket. A letermet régi vesszőket viszont le kell vágni, és mindjárt mehetnek is a komposztba. Ültethetőek már a kora tavasszal kibúvó zöldségek is. A teljesség igénye nélkül vethetünk sárgarépát, sóskát, spenótot, borsót, metélőhagymát és fokhagymát. Még az áttelelő kelkáposzta palántája is kiültethető. 

A virágok között is akad olyan, amellyel októberben foglalkozhatunk. A rododendront ilyenkor ültetik. Rendszerint gyökérlabdával árulják a kertészetek. Ezt a gyökérlabdát víz alá kell meríteni, amíg légbuborékok nem szállnak fel. Addigra a növény felszedi a szükséges folyadékot. Az ültető gödör – hasonlatosan a facsemeték ültetéséhez – legyen 2-3-szor szélesebb, mint a földlabda. Ne feledkezzünk meg a tőzegről sem, amelyet a földhöz keverünk. A hideg ellen faaprítékkal vagy mulccsal védjük a tövet. A rózsa az egyik legkedveltebb virág hazánkban, és akkor érzi jól magát, ha októberben alaposan és szakszerűen visszavágjuk. Számos virág vethető még ebben az időszakban, ezeket az interneten meg lehet találni. Csak néhányat említek meg, amelyek gyakran nyílnak kertjeinkben: hunyor, nőszirom, körömvirág. 

Az őszi dugványozást is ekkor lehet elvégezni. Az említett cserjék mellett a szilva, a birs, a füge, a som, valamint az eperfa is szaporítható vegetatívan. A díszcserjék közül az aranyvessző, a bangita, a hóbogyó, a jezsámen dugványozható. 

Talajjavítás

Az októberi lágy, napsütéses napok tökéletesen alkalmasak az őszi talajjavításra. Ez múlhatatlanul fontos feladat, ha azt akarjuk, hogy a tavaszi kertünk gazdag és szép legyen. Lehetőség szerint kerüljük a kemikáliákat, használjunk bio trágya típusokat. Elsődlegesen a komposzt ajánlható, amit mi magunk kevertünk és érleltünk az elmúlt hónapok során, de az istállótrágya, illetve a trágyalé is jó lehet, bár ez utóbbiaknak van egy szomszédriogató bukéjuk. 

komposzt-szarazlevelek_1.jpg

Az új komposztalapok is most készülhetnek el, hiszen a lehulló faleveleket, gallyakat máris belekeverhetjük. Ide kerülhetnek még a gyep levágott füvei, és a cserjék lemetszett vesszői. A talaj javításának másik, nem kevésbé fontos módja, annak fellazítása. Ez régen nagyon kemény fizikai munka volt, hiszen fel kellett ásni a kertet. Manapság már vannak olyan kapálógépek, amelyek ezt a műveletet elvégzik úgy, hogy meg is forgatják a földet. Persze, aki nem fél egy kis fizikai munkától, az bátran vállalhatja a klasszikus módszert is. A felásott, fellazított talaj is kaphat trágyát, s minél mélyebbre ásunk, annál vastagabb lesz a termőrétegünk, amit igencsak kedvelnek a növények. 

A gyepet már csak egy-két alkalommal kell megnyírni. Figyeljünk arra, hogy a lehulló levelek ne maradjanak rajta egykupacban, mert ott megindul a foltosodás, rothadás. Ugyanakkor a lenyírt füvet gereblyével szépen eldolgozhatjuk a gyepen, amely természetes trágyaként fog hasznosulni. 

Az októberi kert növényvédelme     

Ugyan a lassan hűvösebbre forduló időben a rovarok hada már nem támadja olyan intenzitással a haszonnövényeket, mint nyáron, azért még mindig van mi ellen védekezni. Az égből csapnak le a seregélyek, rigók a szőlőre. Sok helyütt használják azt a módszert, hogy a sorok közé vízzel teli vödröket helyeznek le, ami csodálatos módon mérsékli a kártételület. 

Októberben érdemes egy lemosó permetezést is elvégezni. Célszerű megvárni az adott fa lombjának lehullását, és ekkor tudjuk a fa ágain, és a lombok között megbúvó parazitákat elpusztítani. A diófa levele különleges elbánást igényel. Ennek a levélnek alleopátiás hatása van, azaz jelentősen gátolja a növények csírázását. Oda, ahol szeretnénk tiszta területet nyerni, érdemes a lehullott leveleket szétteríteni, mert még a gyomnövények fejlődését is képes megakadályozni. Problémás viszont a levél elégetése, mivel a legtöbb településen már tilos az égetés. Jó megoldás lehet, ha van helyünk a dió levelének gyűjtésére, mert egy-két év után elveszíti káros hatóanyagát, és akkor már beletehető a komposztba is.   

komposzt-tobb_1.jpg

Az októberi kert további előírásai

Azoknak, akiknek kis kerti tavuk is van, elsősorban a lehulló falevek elleni védelemről kell gondoskodniuk. A nagyszámú levél ugyanis a vízbe kerülve rothadásnak indul, és a felszabaduló gázok poshadttá teszik a vizet, ami különösen a benne úszkáló halkra veszélyes, de tönkreteszi a tó növényzetét is. Egy sűrű szövésű műanyag háló kifeszítésével megelőzhető a probléma. Arról is gondoskodni kell, hogy a fagyok eljövetele után mindig legyenek olyan lyukak törve a jégen, amin levegő jut a vízbe. A másik vizes műtárgyat, az úszómedencét is fel kell készíteni a télre, vízteleníteni kell a rendszert. 

A kerti szerszámok és gépek zöme is lassan pihenőre vonulhat. A nem használt szerszámokat meg kell tisztítani, és meg lehet kezdeni a kicsorbult, szerelésre, karbantartásra váró eszközök rendbetételét is. Bőven lesz persze erre idő a téli hónapokban, de ne várjunk ezzel tavaszig. Lassan a melegházba vagy a lakásba kell vinni azokat a virágokat, növényeket, amelyeket át tudunk így teleltetni. 

Az októberi kert még sokszor csalogatja ki a gondos gazdát, de ennek tavasszal meglesz a kedvező eredménye. Szép őszi délutánokat kíván a Bíbormester! 

oktober-kert-pad.jpg

Forrás: https://ablakhaz.hu/levelhullas-kozben-az-oktoberi-kert/

Szólj hozzá