2024. ápr 18.

A minimalizmus keleti világa – a japán stílus

írta: bibormester
A minimalizmus keleti világa – a japán stílus

japan-szoba.webp

Egzotikus világ igézetében

A minimalista stílus kedvelői két kultúra lakberendezéséből nyerhetik a legtöbb ötletet: a skandinávból és a japánból. A két világ szinte semmiben sem hasonlít egymásra, ám a funkcionalitás és az átláthatóság kérdésében mégis közös nevezőn vannak, persze más-más alapból kiindulva. Nem meglepő, hogy ezen a téren a két világ összeért és egy új, japandinak nevezett irányzat született.

Ázsia az európai szemnek egészen különleges és egzotikus világ, s ezen belül Japán sok mindenben kuriózum. Hazánk lakosságát elsőként a Sógun című filmsorozat érintette meg a múlt század 80-as éveiben, de a japán stílus az elmúlt évtizedekben nyert nálunk is polgárjogot. Azok, akik a rendet és az átláthatóságot szeretnék távol-keleti ízekkel vegyíteni, keresve sem találnának jobbat a japán stílusnál, s ma már sok minden beszerezhető ahhoz, hogy ez sikerüljön is.   

A japán stílus gyökerei

A szakértők szerint a japán kultúra gyökerei Kínáig és Koreáig vezethetők vissza. Az alapok tehát visszatükrözik az ősi civilizáció vívmányait. Csakhogy Japán szigetország, és a földrengések övezetében helyezkedik el. Ezek a tényezők jelentős befolyást gyakoroltak az építészetre és a lakberendezésre is. Japán népessége már a régi korokban is viszonylag sűrű volt, ami helyhiánnyal járt és jár a mai napig. 

Az ország természeti erőforrásokban sem bővelkedik, és ráadásul ott vannak a pusztító földrengések. Évezredek tapasztalata alakította azt a rugalmas, nyitott belső terekkel és könnyűszerkezetekkel rendelkező építészetet, amely képes ellenállni ennek a természeti katasztrófának, de legalábbis jelentősen csökkenti az életveszélyes sérülések esélyét. 

A japánok egyszerűen nem engedhették meg maguknak, hogy otthonaikat telezsúfolják bútorokkal és dísztárgyakkal. A mozgásban lévő földkéreg miatt mindent el kellett zárniuk, és csak az lehetett a helyiségekben, amire feltétlenül szükségük volt. A kényszer szülte megoldások – mint például az elcsomagolható futonágy – a hosszú évszázadok alatt egyedi és meghatározó stílussá érett, amelyhez jócskán hozzátett kulturális örökségük, a keleti filozófia. A jin és a jang kínai hatás, de nagyon jól illeszkedett a japánok életmódjához. A világ egyensúlyát az ellentétes erők határozzák meg, s ezek állandó változása szüli a mozgást. A kontrasztok pedig a japán stílus részévé is váltak. Meghatározó színek a fekete és a fehér – a jin és jang. 

japan-nappali.webp

A japán stílus alapelemei 

A japánok a Távol-Kelet legpuritánabb népének mondhatók. A fekete-fehér egységét egy-egy színnel hajlandók megtörni. Jellemzően ez a karmazsinvörös. A tárgyak feszes egyszerűséggel készülnek, kedvelik az egyenes éleket. Anyaghasználatuk a természetes anyagokra épít, különösen kedvelik a minőségi tömörfa bútorokat. Tájegységük hagyományos anyagait használják fel, egész pontosan a közeli szomszédok nyersanyagait. Ilyen a selyem, a porcelán, a bambusz, vagy az egészen sajátos rizspapír.

Összenyitható belső tereket alkotnak az épületeikben, amelyet helytakarékossági okokból tolóajtóval választanak el, de tipikus, hogy egy helyiségnek több funkciója is lehet. Így a nappali estére fordulva hálóhellyé válik, a konyha és az étkező is ugyanabban a térben helyezkedik el. A tolóajtókon könnyű rizspapír borítás van, így nem nehéz belátni, hogy szinte alig van szigetelő szerepe ezeknek a nyílászáróknak. Ez a könnyű térelválasztás a magánéletnek sem kedvez, hiszen a hangokat szinte semmi sem fojtja le. 

A japán házak falait fehérre festik, s ezt nemcsak a jin és jang egyensúlya miatt teszik, hanem az optikai hatásért is, hiszen nagyon sok kis méretű lakás található Japánban. A bútorok egészen különleges világot varázsolnak ezekbe a lakásokba. A legtöbb bútor alacsony lábakon áll, vagy egyáltalán nincs is lába. Törekednek a magas minőségre, ezért a bútorok a nagyon kedvelt cseresznyefa mellett mahagóniból és wengéből készülnek, de kedvelik a juhart és a helyi fenyőfajtákat is. Külön ki kell emelni a bambuszt, ami uralkodó anyaga a fa és a kő mellett a japán enteriőrnek.

A bútorok közül teljesen hiányzik a szék. Ülőalkalmatosságnak egy speciális párnát használnak. Ez az oka annak, hogy nincsenek magas bútoraik a japánoknak. Még az asztaluk is különleges, egyfajta térdeplő típus. Kétségtelen, hogy földrengéskor nem is tudnak leesni egy székről, és az asztal sem borul rájuk. A helyzet a pihenéshez használt futonággyal is ugyanez. Annak sincsenek lábai, de még fejtámlája sem, és olyan anyagból készül, amit össze lehet hajtani, és el lehet rakni egy zárt szekrénybe. 

japan-futon.webp

A világításhoz rizspapír lámpákat szokás használni, amelyeknek lágy, meleg fényük van, s különféle formákban és mintákban kerülnek felszerelésre. A díszítőelemek rendszerint különböző virágok. Nagyon kedvelt a cseresznyevirág és a krizantém, de számos helyen megjelenik a bambusz is. És ha már a növényeknél tartunk, ugyancsak japán szokás a természettel való együttélés. Aki teheti, sajátos hangulatú kertet alakít ki közvetlenül a háza előtt, de a kis otthonok lakói számára is kifejlesztették a maguk speciális kertjét, a bonsait. 

Helyiségek japán stílusban     

Haladjunk most helyiségről helyiségre, kiemelve néhány stílusteremtő megoldást. A japán előszoba már szintkülönbségével is jelzi a japánok tisztaságszeretetét. Egy szinttel lejjebb épül, mint a ház alapszintje. Itt kell levenni az utcai cipőt, és a vendégek részére külön papucsok állnak rendelkezésre. Szőnyegre még a papuccsal sem lehet lépni, és az illemhelynél papucsot kell váltani. 

A nappali a japán lakás központi területe, amelyet világos fapadlóval burkolnak le. A szőnyeg rendszerint felcsavarható gyékényből készül, hiszen estére fordulva a futonágy kerül a helyére. A tolóajtóval határolt tér főfalán egy úgynevezett tokonoma, tekercskép függ, amely a lakók életfelfogásáról vall. Különleges hely a házi oltár, ami ugyancsak a nappaliban kerül felállításra. A buddhista vagy sintoista oltárnál helyezik el az elhunyt családtagok képeit. Az alacsony bútorok a nem nyitható falnál sorakoznak. Mivel a japánok is kedvelik a fényt, ezért a teraszra nyíló résznél nagy, üveges, eltolható ajtó a nyílászáró. 

japan-genkan.webp

A japán konyha egyben ebédlő, de olykor még nappali is a helyhiány miatt. A polcok zártak, s ezek nyelik el a konyhai eszközöket. A bútorok szigorú geometriai formákat követnek, szimmetrikusan helyezkednek el, ami a feng shui hagyományait tükrözi. Nagyon jól lehet hangsúlyozni a stílust a speciális japán edényekkel, az öntöttvas és agyag teáskannákkal, a kis porceláncsészékkel, a míves szusi készletekkel, a japán evőpálcikákkal, vagy szakácskésekkel. Ahogy a nappaliban, a konyhában is helye van a növényeknek, elsősorban a bonsainak, de kedvelik az orchideát és a bambuszt is. A japán konyha így válik igazán organikussá. 

A japánoknál a fürdés nem pusztán a tisztaság helyisége, hanem egyfajta rituális terület is. A megtisztuláshoz el kell szeparálni a mosdót és a vécét. Mielőtt az európaihoz képest sokkal mélyebb és nagyobb kádban elmerülnének a lakók, előbb vesznek egy zuhanyfürdőt, már csak azért is, mert a kádban a meditálás a fő szempont, nem pedig a mosakodás. A japán fürdőszobát is az egyszerűség és a természetesség jellemzi, így a természetes anyagok és a szobanövények sem hiányoznak. Kedvelik a békés, világos és semleges színeket, amelyek a tökéletes nyugalmat és elmélyülést biztosítják. 

Textíliák, kiegészítők 

A japán stílus az organikus anyagokat kedveli, a természetes felületekhez és mintákhoz vonzódik. Kedvelt anyagok ennek megfelelően a lenvászon, a kender, a pamut és a természetes selyem. A japánok nem a nálunk szokásos függönyöket használják, hanem úgynevezett panelfüggönyökkel sötétítenek. Ezekre a függönyökre előszeretettel festenek virág és madár motívumokat, és szeretik élénkebb színekkel megfesteni hozzá az alapot. 

Lakáskiegészítőt csak minimális mértékben alkalmaznak, mivel a fő cél a zsúfoltság elkerülése. Általában egy nagy váza, esetleg egy látványos szobor áll díszként a nappaliban. Igyekeznek ezek anyagát is úgy megválasztani, hogy beleilleszkedjen abba a természetes világba, amit kialakítottak maguknak. A porcelán és kőből készült vázák, értékes fából faragott Buddha szobrok, a kisasztalon egy míves alappal rendelkező füstölő éppen elegendő a számukra az egyedi arculathoz.         

Amennyiben autentikus japán enteriőrt akarunk kialakítani, tartsuk szem előtt a legfontosabb vezérelveket: rendezettség, átláthatóság, tisztaság és természetesség.  Mindehhez már csak néhány stílusazonos bútorra lesz szükségünk, s máris megidézhetjük a varázslatos távolkelet világát.

japan-termeszet.webp

Forrás: https://ablakhaz.hu/a-minimalizmus-keleti-vilaga-a-japan-stilus/

Szólj hozzá