2024. ápr 04.

Tárolás – hogyan kerüljük el a zsúfoltságot?

írta: bibormester
Tárolás – hogyan kerüljük el a zsúfoltságot?

tarolas-doboz.jpg

Logisztikai probléma

A lakásban lévő holmik tárolásának problémáját a különböző szakcikkek a kislakások esetében vetik fel. Az a tapasztalat, hogy legyen bármekkora egy lakás, előbb-utóbb a szokásos tárolóhelyek megtelnek. Képletesen szólva a család belakja a nagyobb teret, és ugyanazzal a problémával néz szembe, mint a kis alapterületű lakások tulajdonosai. 

Nincs annál kényelmetlenebb érzés, mint egy rendetlen, túlzsúfolt környezetben élni, ami kihat az ember minden napjára. A tárolás olyan logisztikai feladat, amit okos tervezéssel meg lehet oldani. Számos ötletes megoldás közül lehet választani, egyik-másik kifejezetten speciális helyzetre vonatkozik. Mi most azoknak a megoldásoknak eredünk a nyomába, amely minden családi otthonnál kivitelezhetők.  

Hogyan lássunk hozzá?

A tárolás problematikája rendszerint akkor válik élessé, amikor már több tevékenység is kényelmetlenséggel jár a lakásban. A jelek egyértelműek: nem férünk hozzá egy gyakran használt dologhoz, nem találjuk meg, vagy hosszan keresünk valami fontosat, mondjuk egy kedvenc ruhát, nem jutunk könnyen át a szoba egyik pontjából a másikba, mert valamit kerülgetni kell, vagy éppen az okoz gondot, hogy hova tegyük az újonnan megvásárolt konyhai eszközt. 

Nincs mese, rendet kell teremteni a káoszban! De hogyan lássunk hozzá? Az első lépésnek minden esetben annak kell lenni, hogy leltárt végzünk, és felmérjük, hogy mi az, amit használunk, és mi az, amit nem. Kiderülhet, hogy bár a nagynénitől kapott ajándéktál nagyon kedves a szívünknek, de sohasem használtuk, és ez valószínűleg így lesz a jövőben is. Szinte biztos, hogy a ruhásszekrényben is találunk nem egy darabot, amit nem vennénk fel, esetleg kifakult a színe, elszakadt, tönkrement a cipzárja. Találhatunk a műszaki termékek között is olyat, ami már nem működik és meg is feledkeztünk róla. Meg foguk lepődni, hogy a felesleges holmiknak milyen nagyra tud nőni a száma, és azok mennyi helyet vesznek el azoktól, amelyekre szükségünk van. 

szekreny-ruhak_1.jpg

A még használható, de már nem kellő dolgoknak kereshetünk új gazdát, és azoktól, amik az idők során selejtté vagy értéktelenné váltak, célszerű nagyon gyorsan megszabadulni. Ez még persze a tárolás egy passzív hozzáadott értéke, hiszen úgy bővítettük a kapacitást, hogy kidobtuk a kacatokat. 

Mélységek… 

Életünk három dimenzióban zajlik, de erre nem mindig figyelünk fel, amikor az ügyeink után sietünk. Pedig a tárolásnál ez a szabály döntő tényező és jelentős előnyökkel jár. Hajlamosak vagyunk csak szélességben és hosszúságban pillantani az otthonunkra, holott annak mélysége és magassága is van, amelyeket érdemes lehet kihasználni. 

A házak szerkezetéből adódik, hogy vannak benne holt terek, kéménybeugrók, ferde tetősíkok, lépcső alatti területek, beugró ablakok, korábbi radiátor üresen maradt helye stb. Ezek a területek tökéletesen alkalmasak arra, hogy tárolásra használjuk fel. A beugrókat számos ötletes megoldással lehet átalakítani. Ilyen lehet például egy ott elhelyezett ülőpad, amelynek elöl kinyitható fedele van, s belül akár többrekeszes polc is elférhet. A beugrókba asztalos segítségével beépíthetünk egyedi méretű szekrényeket, amelyek egységessé és esztétikussá teszik az adott helyiséget. A beépített szekrény nagy előnye, hogy a tárolási funkció mellett az enteriőrt meghatározó dizájnalkotó szerepe lehet, ráadásul eltünteti a rendetlenséget. 

tarolas-beugro.jpg

A szobasarkok ugyancsak remek lehetőséget nyújtanak a tárolásra. A sarokról szóló cikkben már szóba került, hogy remek lehetőség nyílik a sarokpolcok felszerelésére, amellyel akár a mennyezetig is fel lehet nyújtózni. A mélység kihasználásához tartozik a tolóajtók felszerelése is. A hagyományos ajtó nagyon sok teret vesz el a szárny miatt, míg a tolóajtó ezt a területet felszabadítja. Ezekre a helyekre lehet polcot, állványt, vagy olyan tartót szerelni, amelyről díszzsákokban lelógatható egy csomó apróság. 

Amennyiben egy nagyobb teret osztunk meg valamilyen térelválasztóval, érdemes azt polcrendszerrel gazdagítani. Míg a fal melletti polc csak egy irányból használható ki, addig a térelválasztó mindkét oldalát hasznosítani tudjuk, azaz teljes mélységében kihasználható lesz tárolásra. 

…és magasságok     

Hasznos területek nemcsak a taglalt mélységben találhatók, hanem a lakás magasságában is. Amennyiben egy régi bérház nagy belterében lakunk, akkor azonnal adódik a megoldás, hogy galériát alakítsuk ki. A galéria számos funkcióra lehet alkalmas attól függően, hogy mekkora a magassága. Rendszerint hálószobát alakítanak ki, de arra is tökéletes lehet, hogy egy légies gardróbnak adjon otthont, amely szinte mindent képes elnyelni. 

Az ágyak viszonylag nagy területet vesznek el a szobából, ám az alattuk lévő helyet mindenképpen érdemes lehet kihasználni. Amennyiben eleve olyan ágyat veszünk, aminek ágyneműtartója van, azzal máris megnöveltük a tárolókapacitást. Még az ilyen ágynál is lehet tovább terjeszkedni, ha készítünk egy pódiumot, és az ágy azon helyezkedik el. A pódiumba kigördíthető fiók építhető, s ezzel hihetetlenül nagy helyet tudunk kialakítani a tárolás számára. 

szekrénysorokkal rendelkező szobákban is rengeteg helyet szabadíthatunk fel, akár már a szekrényekben is. Nem minden ruházatunk olyan hosszú, mint egy kabát, és a magas szekrényeket kettéoszthatjuk. A rövidebb ruhák a fogasokon lógnak, míg alattuk pocok helyezkednek el a cipőknek vagy egyéb más ruhadaraboknak. És akkor ott van még a szekrény teteje! Egy hosszú szekrénysornak a teteje hatalmas üres tér, ami szinte könyörög a kihasználtságért. Ide ízléses, a szoba enteriőrjébe illeszkedő dobozokat rakhatunk felcímkézve. Ezekbe a dobozokba persze olyan holmikat érdemes eltennünk, amelyeket nem használunk mindennap, mert egy kis létrára vagy egy fellépőre szükségünk lesz, he le akarjuk venni valamelyiket. 

tarolas-szekreny.jpg

Találhatunk üres területeket még nem egyet, ha a tekintetünket kicsit magasabbra vetjük. Ilyen hely lehet a konyhában a hűtő fölötti terület, amit beépíthetünk, vagy felpolcozhatunk. A konyhai pult fölött és alatt is vannak remek zugok, ahol megoldható a tárolás, és ugyanez igaz a fürdőszobában a mosdó alatti területre, a vécé hátfala mögötti részre, de szorult helyzetben az ajtó fölött is kialakítható valamilyen tároló.

Tárolók és helyiségek            

A polcok és szekrények kialakítása és beszerelése mellett a különböző tárolóknak is nagy szerepük van a rendezettség, az áttekinthetőség és a további kapacitások tekintetében. 

Talán a ruhák tárolása szokta a legnagyobb fejtörést okozni. Nyitott polcokon nem mutatnak jól a ruhaneműk, ráadásul mindig nagyon akkurátusan kell összehajtogatni azokat, ha nem akarunk rendetlenséget okozni. Abban a lakásban, ahol kevés a beépített gardrób, tökéletes lehet a mobil ruhatárolók és a szobainasok használata. A mobil gardróbok új generációi belül már számos módon átalakíthatóak, attól függően, hogy mit akarunk bennük tartani. 

A tárolódobozókról is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A különböző méretű, alakú és színű dobozok olyan univerzális tárolók, amelyeket szinte mindenhol bevethetünk a gyerekszobától az éléskamráig. Vannak kifejezetten egymásba helyezhető típusok is, amelyek a belmagasságot használják ki. A tárolódobozok a rendszerezésre is tökéletesek, hiszen meg lehet határozni, hogy mit rejtsen a belsejük. A felcímkézett tárolódobozok között gyorsan lehet navigálni, miközben nagyon egyszerűen elpakolhatók. 

A tárolás ma már annyira fontos kérdéssé vált, hogy a gyártók szinte minden problémára igyekeznek megoldást keresni kezdve a mennyezetre szerelhető konyhai rudak és a kampók egységétől a különböző kettő az egyben megoldásokig. Már csak kreativitásra és némi tervezésre van szükség ahhoz, hogy ismét áttekinthető rend legyen a lakásban. 

tarolas-polc.jpg

Forrás: https://ablakhaz.hu/tarolas-hogyan-keruljuk-el-a-zsufoltsagot/

Szólj hozzá