2023. dec 28.

Szilveszter – házibulira készülve

írta: bibormester
Szilveszter – házibulira készülve

ujev-csajok.jpg

A szilveszteri házibulikra jellemző, hogy visszaemlékszünk egy-két fergeteges partira, míg a többsége elég hamar feledésbe merül. Mivel most mi vagyunk a szervezők, nyilván azt szeretnénk, hogy évek múltán is emlegessék a benne résztvevők, hogy milyen pompásan érezték magukat. Ezt bizony nem könnyű elérni, de talán nem is lehetetlen. Vannak kötelező elemek, amelyekre figyelemmel kell lennünk, de nagyon sok mindent a fantáziánkból kell majd kipótolni. A kötelező elemekre és néhány apró, de egyáltalán nem mellékes részletre hívom fel jelen írásban a figyelmet.   

Díszek garmadája

A szilveszteri hangulathoz a lakás feldíszítésével tudjuk megteremteni az első lépést. Már a bejárat előtt jelezni kell, hogy itt ma kérem fantasztikus mulatság várható. Ehhez minden eszközt célszerű bevetni az ajtódísztől a dekor fényeken át a mókás bejárati szőnyegig, amelyek szívélyesen üdvözlik az érkezőket.

Célszerű a lakáson belül is egyfajta stílust kialakítani a díszekből. Lehet ez egységes színvilág, vagy luftballonok tömkelege, lampionok és fénylő girlandok sokasága. A lényeg az, hogy legyen valami meghatározó jelleg azokban a helyiségekben, ahová a vendégeink betévednek. Elsősorban persze a nappali fogja vinni a főszerepet, valamint az étkező. A bulizásra a legalkalmasabbak azok a lakások, ahol ezek közös térben helyezkednek el. Az amerikai konyhás vagy konyhaszigetes étkező és nappali a legideálisabb szerkezet, s ha még a nappali összenyitható egy másik szobával, akkor már tökéletesnek mondható a buli helyszíne. 

ujev-tanyer.jpg

Dekorációk praktikusan

A szilveszteri dekorációról elmondható, hogy ahány bulilakás, annyi szokás. Vannak azonban elmaradhatatlan kellékek. Ilyen például a szerpentin. A színesen tekergőző papírcsíkokkal behálózhatjuk az egész lakást. Ugyan a mulatság végén majd kell egy kis idő, hogy ezeket eltakarítsuk, de nem olyan veszélyes díszítőelem, mint a konfetti. A szerpentin is el fog szakadni, de azok könnyen feltakaríthatóak, míg a konfetti és a csillámpor még évek múltán is előkerülhet egy rejtett sarokból, fotelpárna mögül. Én ezeket az apróságokat személy szerint nem használom zárt térben a mondott okok miatt. 

Számos más díszítőelem egyébként is sokkal látványosabb lehet. A táncos mulatságra készülőknek sokkal fontosabb, hogy legyen egy megfelelő tér a tánchoz, és legyenek hangulatot fokozó fények, valamint megfelelő zenei szett. Manapság már beszerezhetőek olyan okos fényeszközök, amelyeket össze lehet kapcsolni még a zenével, pontosabban a hangok frekvenciájával, és bámulatos, egyedi fényhatások érhetőek el általuk. Persze, az ilyen eszközök sok pénzbe kerülnek, s ha erre nincs lehetőségünk, akkor megfelelő fényfüzérekkel tudunk hangulatvilágítást produkálni. Ne feledkezzünk meg a táncos buli során arról sem, hogy mielőtt megérkeznek a vendégek, tegyünk el mindent, ami értékes és véletlenül összetörhet a nagy hejehuja során.  

Számos díszítési módot találhatunk ki a saját készítésű festett toboztól a befőttesüvegben égő, villódzó fénygömbökig. Képtelenség lenne felsorolni egy listát, de érdemes két elemet mindenképpen bevetni. Az egyiknek azt kell szimbolizálnia, hogy mi az apropója az összejövetelnek. Készíthetünk egy nagy, az előszobába fellógatott Boldog újévet feliratot, de kirakhatjuk lufikból is úgy, hogy a gumigömbökre egy-egy betű kerül. A több pénzből gazdálkodók akár okos LED-csíkokból, intelligens nanoleaf fénysávokból is kirakhatják a jókívánságot. Ne feledkezzünk meg az óráról sem, hiszen éjfélkor majd koccintanunk kell, miután meghallgattuk a himnuszt. Egy nagy és színes faliórát tegyünk ki a központi helyiség egy jól látható falára, hogy mindenki követni tudja az éjfél közeledtét.        

ujev-ora.jpg

Ételek, italok        

Egyetlen buli – de különösen a szilveszter – sem lehet meg ételek és italok nélkül. A szilveszteri asztalnak és gasztronómiának megvannak a maga sajátos szabályai. Ilyenkor nem fogunk töltött káposztát felszolgálni, hiszen azzal a gyomorban nem lenne kellemes táncolni. Igaz, hogy ahány ház, annyi szokás… 

A barátokkal töltött szilveszter egyik jellegzetessége, hogy mindenki hoz magával valami finomságot, ezzel is tehermentesítve a házigazdát attól, hogy mindent neki kelljen beszereznie. Érdemes már jó előre megbeszélni, hogy ki mit fog hozni, nehogy belefulladjunk a franciasalátába, miközben nem kerül az asztalra megfelelő mennyiségű sütemény. 

A rágcsálnivalók éjszakája a szilveszter. Abból szinte nem lehet eleget hozni. Ahogy múlnak a percek és az órák, mindenki ott fog kutakodni az ünnepi asztalon, hogy csipegessen valamit. Erre pedig fel kell készülnünk megfelelő kistányérokkal, evőeszközökkel, egyéb üvegedényekkel. Annak ellenére, hogy sok apróság kerül terítékre, hagyni kell nagyobb tálcának is helyet, mert biztos lesz olyan tepsiben sült finomság vagy üvegtálban hozott krémes sütemény, ami több helyet követel magának. Fel kell készülnünk a kötelező étel időben való elkészítésére is. Ez pedig nem más, mint a virsli. Célszerű szilveszter előtt felmérni, hogy ki milyen virslit kedvel, s hozzá milyen mártást szeret fogyasztani. A legokosabb, ha van többfajta mustár és torma is, így biztosan mindenki megtalálja a maga kedvencét. 

Italok nélkül elképzelhetetlen bármilyen mulatság, s ez a szilveszterre fokozottan igaz. Ne csak alkoholos italokban gondolkodjunk, hiszen a társaság egy része majd vezetni fog hazafelé, s ők nem ihatnak alkoholt. Legyen alkoholmentes pezsgő, limonádé, ásványvíz és egyéb üdítők is kínálatban, amelyeket egy sarokban álló asztalra is kitehetünk. Fontos megemlíteni a poharak kérdését. Apróságnak tűnik, de minden szilveszterkor felmerül, hogy kinek melyik a pohara, különösen akkor, ha egységes szettet teszünk ki. Ha nem akarunk állandó problémát, akkor most nyugodtan szervírozhatunk mindenféle színes típust, vagy ha mégis maradunk az egységes szettnél, valamilyen jelzéssel kell ellátnunk a poharat, hogy ki-ki megtalálja később a magáét.    

Ne feledkezzünk meg egy fontos szempontról, amelyet még a mulatság előtt el kell intéznünk. Amennyiben társasházban lakunk, legyünk figyelemmel a szomszédainkra, s még időben jelezzük nekik, hogy mi készül szilveszterkor a szemközti lakásban. 

Minden kedves partnerünknek és vásárlónknak sikerekben és egészségben gazdag újesztendőt kívánunk!   

ujev-pezsgo.jpg

Forrás: https://ablakhaz.hu/szilveszter-hazibulira-keszulve/

Szólj hozzá

buli szilveszter újév