2024. feb 01.

Karbantart és ellazít – gyógyfürdő otthon

írta: bibormester
Karbantart és ellazít – gyógyfürdő otthon

gyogyfurdo-gellert.jpg

Gyógyfürdő nagyhatalom vagyunk

Magyarország gyógyfürdő nagyhatalom. Igaz ez a megállapítás még úgy is, hogy országunk jelentős gyógyvizes helyekkel csökkent az elcsatolt területek miatt. A Kárpát-medence geológiai struktúrája tökéletesen alkalmas a különböző összetételű és hőmérsékletű gyógyvizek létrejöttéhez. Nagyjából igaznak tekinthető, hogy fúrjunk le bárhol a felszín alá, ott szinte biztosan fel fog törni valamilyen gyógyhatású víz. 

Nem véletlen, hogy 1937-ben a Gellért Szállóban alakult meg a Nemzetközi Fürdőszövetség, amelynek örökös székhelye Budapest. Fővárosunk egyébként is unikális, mivel több mint száz termálforrással rendelkezik, amelyekre kutak épültek, és fürdőből is közel ötven üzemel. A gyógyvizes turizmus jelentős üzletág, amit érdemes folyamatosan fejleszteni. Ma már számos welness és spa hotel üzemel az év minden napján. A kínálat hatalmas és még tovább bővülhet. A szolgáltatásoknak persze ára is van, ami miatt nem mindenki tud rendszeresen eljárni, hogy élvezze a gyógyvizek hatását. Szerencsére ma már megvan annak a lehetősége is, hogy a saját fürdőszobánkat változtassuk át alkalmi gyógyfürdővé. 

A gyógyfürdő történeti áttekintése

Mielőtt az otthoni gyógyfürdő titkaiba merülnénk el, tegyünk egy rövid történeti áttekintést hazánk adottságait figyelembe véve. Számos régészeti bizonyítéka van annak, hogy a rómaiak Pannónia provinciában szinte azonnal felfedezték a gyógyvizek jelentőségét. Az ásatások során már 15 fürdő romjait találták meg, ami gazdag fürdőkultúrára mutat. Az egykor épült thermákban padlófűtéssel hevítették a vizet és a levegőt. Elsősorban gőzfürdőt vettek, de a kádakban a természetesen felbugyogó gyógyvizekben is megmártóztak – külön a nők és a férfiak. A Római part nevében is őrzi az egykori hódítókat és kedvelt fürdési szokásait. 

furdokultura-kozepkor.webp

Buda geológiai helyzetéből adódóan számos gyógyforrás keletkezett, s tudunk arról, hogy Zsigmond király korában is használták ezek áldásos hatásait. Mátyás a mai Rác Fürdő területére invitálta gőzfürdőzni a vendégeit. Az igazán nagy gőzfürdőzők azonban újabb hódítók, a törökök voltak. A Rudas-, Király-, Rác- és Törökfürdő kupolás termei a mai napig hirdetik ennek emlékét. A törökök elmentek, de a szokásuk itt maradt, és tovább fejlődött. A Monarchia korában a gyógyfürdők gomba módra nőttek ki a földből, s olyan legendás fürdőhelyek alakultak, mint Herkulesfürdő, Tusnádfürdő, Hévíz, Pöstyén, Harkány, de a sort még tovább lehetne folytatni. A múlt század második felében stagnáltak, a határon túli területeken pusztulni kezdtek ezek a fürdők, ám az utóbbi évtizedekben nagy lendületet vett a gyógyvizes turizmus. Számos új és modern gyógyfürdő, szálloda, komplex vízi- és szórakoztató centrum épült. Remélhető, hogy ez a lendület folytatódni fog. 

Palackba zárt gyógyerő és technológia

Ahol ilyen bőségben áll a rendelkezésre gyógyfürdő, ott a hozzá kapcsolódó iparágak is igyekeznek lépést tartani. Ennek egyik ágát azok a vegyipari megoldások jelentik, amelyek igyekeznek palackba zárni a gyógyvizek erejét, hogy aztán ezek a készítmények a lakosság fürdőszobáiban is kifejthessék a maguk hatását. Ezekkel együtt fejlődnek a fürdőszobai szolgáltatások, és már el lehet mondani, hogy megszületett a lehetőség az otthoni gyógyfürdőzésre. A vegyipar fürdősókat, illóolajokat, balzsamokat és még gyógyiszapokat is fel tud kínálni, míg a fürdőszobai berendezéseket gyártók olyan kádakat és zuhanyzókat készítenek, amelyek megteremtik a gyógyfürőzéshez szükséges szolgáltatásokat és hangulatot.    

Speciális berendezések és hangulat     

Ma már csak pénz kérdése, ha valaki igazi spa-élményt szeretne az otthonában. Az alapvető berendezés egy olyan kád, amelyet elektromosan lehet fűteni. Ez biztosítja majd azt az állandó vízhőmérsékletet, amelyben a gyógyhatású szerek tökéletesen érvényesülnek. Az ilyen kádak multifunkcionálisak, és a beszerelt fúvókák a testtájak masszírozását is elvégzik.  Akinek nincs elég helye egy ilyen kád beszerelésére, annak sem kell elkeserednie. A masszírozó funkciókat a speciális, erre a célra kialakított zuhanykabinokban is lehet végezni, s ezek lényegesen kisebb helyen is elférnek. 

gyogyfurdo-furdoszoba.jpg

A gyógyfürdő hatásért az állandó és kellemes hőmérséklet is felelős. A legjobb megoldást a padlófűtés jelenti ezen a téren, amelyek termosztát segítségével pontosan szabályozhatóvá teszik a hőmérsékletet. Hogy a hő ne ingadozzon, azért a minőségi nyílászáró szigetelés a felelős, ami nemcsak a hideget, de a zajt is kint rekeszti. A gyógyfürdőzés nemcsak testi, hanem lelki tevékenyég is, amihez a relaxálás hozzátartozik. Ahhoz, hogy el tudjunk magunkban mélyedni, megnyugtató csendre van szükségünk. A fürdőszoba további berendezése tulajdonképpen már ízlés kérdése, de ajánlott egy törülköző melegítőt is felszerelni, amely egyben a helyiség fűtésének kiegészítője lehet. 

Alapanyagok      

Ma már az otthoni gyógyfürdőzéshez kapcsolódó termékeknek olyan széleskörű a választéka, hogy képtelenség lenne mindet felsorolni. Típusait azonban érdemes röviden bemutatni, mert ezeknek más és más a funkciójuk. 

Az illóolajoknak három nagy családja van, egyikük nyugtat, a másik csoportjuk a fizikai ellazulást segíti elő, és van, amelyik élénkít. A levendula alapanyagnak számít az első két csoport esetében. Ebből a virágból házilag is elő lehet állítani megfelelő mennyiséget, akinek kedve van hozzá. A nyugtató hatású illóolajok másik két jelentős növénye a macskagyökér és a komló. Az ellazító olajok citromfű, széna- és narancsvirág kivonatot tartalmazhatnak még. Az élénkítő olajoknak is nagy családja van. A szaunákban különösen az eukaliptusz olajat szokták csepegtetni a kövekre, amelyeket aztán a gőzzel együtt szívják be a szaunázók. Remek élénkítő a rozmaringból nyert illóolaj is.      

gyogyfurdo-illoolajok.jpg

Az úgynevezett reumafürdők terpentin- és fenyőolajat tartalmaznak, s ezeket a fürdővízbe kell elkeverni a megfelelő arányban. Talán első hallásra meglepő lehet, de még iszapfürdőt is vehetünk házilag. Az iszap valójában olyan sárszerű anyag, amelynek alapja növényi és/vagy állati eredetű. Ezek az anyagok légmentesen elzárva hosszú időn át érlelődnek a vízben, miközben olyan kémiai átalakuláson mennek keresztül, minek következtében gyógyhatású anyagokká állnak össze.  A gyárilag előállított iszapot a fürdőzést követően könnyen el lehet távolítani a kádról. Ugyancsak kiszerelt állapotban kaphatók kénes és szénsavas fürdő hatású készítmények, amelyek elsősorban a keringési betegségekre alkalmasak. 

Alapszabályok az otthoni gyógyfürdőzéshez 

Az otthoni gyógyfürdőzés tárgyi feltételeinek megteremtése fontos, de nem elégséges dolog. Ez a tevékenység ugyanis megfelelő paraméterek betartásával fejti ki a hatását. A fürdőző egészségi állapota lényeges tényező. A gyógyfürdőkben is olvasható, hogy mely betegségek esetén kell óvatosnak lenni, s mikor kell kerülni a fürdőzést. Az érrendszeri betegségekben szenvedőknek nem lehet órákig fürdőzni. Még az egészségeseknél sem tanácsolnak többet, mint 20-30 percet. A nyílt sebek és bőrgyulladások esetén pedig kerülni kell ezt a tevékenységet. 

Törekedni kell a fürdőszoba állandó hőmérsékletére, ami nagyjából 22-24 fok között ideális, de még fontosabb a fürdővíz hőmérséklete. Általánosságban a testhőmérséklet közeli hőfoknál fejti ki a legjobban a hatását a gyógyvíz, míg 50 fok felett a gyógyhatású elemek egyszerűen elpárolognak. Arra is figyelni kell, hogy amennyiben nem illóolajos vízben ázunk, ne száradjon ki a bőrünk. Ezért fürdőzés után javallott egy krémes bedörzsölés. Ugyancsak javasolt a kádból való távozást követően egy kellemesen langyos zuhanyzás, amely fokozza a vérkeringést, és ezáltal élénkít. 

Mint a fentiekből is kitetszik, ma már lehetőségünk van arra, hogy az otthonunkba hozzuk a gyógyfürdőt, amely által egészségesebb és minőségi életet élhetünk. 

gyogyfurdo-kad.jpg

Forrás: https://ablakhaz.hu/karbantart-es-ellazit-gyogyfurdo-otthon/

Szólj hozzá

gyógyfürdő