2024. már 07.

Márciusi kert – lassan éledő természet

írta: bibormester
Márciusi kert – lassan éledő természet

marciusi-kert-ibolya.jpg

Éledezik a természet

Végre itt a tavasz! Persze, érdemes csak óvatosan ünnepelni, hiszen a március még nagyon sok kellemetlen, hideg, akár havas napot is hozhat, ezért a jó kertésznek ilyenkor mindig figyelnie kell az időjárás előrejelzést és a hőmérőt. Előfordulhat még a hónap közepén is egy váratlan hidegfront, ami nagyon komoly veszélyt jelenthet az érzékeny gyümölcsfákra, a fiatal növényekre.

Ahogy a nappalok egyre hosszabbak, úgy éri egyre több fény a kertet, és az első, tavaszt hirdető növények felütik a fejüket. A hóvirág már éppen elviruló szakaszába lép, míg az ibolya kinyitja első lila virágait, s mire a március végéhez érünk, a krókusz nagyvirágú fajtái is elnyílnak. A kertészek egyre többet tartózkodhatnak kis birtokukon, mert éledezik a természet.    

A metszés szezonja 

Ugyan már a február végi fagymentes napokon el lehet kezdeni a metszést és a sövény nyírását, de a március az igazi szezonja ennek a munkának. Mindenféleképpen ellenőrizzük le a metszőollónkat, hogy elég éles legyen, mert nem szabad nagy sebet ejteni a növényeken. 

A gyümölcsfák lombjának rendbetételével kezdhetjük a metszést. Az elszáradt, keresztbe növő ágakat, a felbokrosodást mutató területeket vegyük munkába. A levágott ágakat felaprítva tehetjük komposztba, vagy az őrleményt visszaszórhatjuk a fa tövébe, feltéve, ha nem fertőzöttek a levágott ágak. A fagyra érzékeny, mediterrán növényeket, mint a rozmaring vagy a levendula, még ne bolygassuk, várjunk a metszésükkel egy hónapot. A nagyobb metszett területeket kenjük be fagéllel, hogy a sérülés gyorsan gyógyuljon és ne ártson neki egy hirtelen jött éjszakai fagy. 

A sövények nyírását is el lehet kezdeni egy száraz, fagymentes napon. Ugyan a sövény tavasz elejére szép nagynak mutatkozhat, mégsem hagyhatjuk ebben az állapotban, mert a növény nem lesz arra kényszerítve, hogy alul is ágakat növesszen. A nyíratlan sövény előbb-utóbb fel fog kopaszodni, csúnya és ritkás lesz. Alaposan nyessük tehát vissza. Mind a nyírás, mind a metszés esetében célszerű a szerszámokat a művelet után rendesen megtisztítani, ha kell, fertőtleníteni, nehogy a másik növényre átvigyünk valamilyen betegséget. 

marciusi-kert-soveny-nyiras.jpg

Ültessünk csemetéket!      

Aki új fát szeretne a kertjében ültetni, annak a március hónapra kell figyelnie. Ez a legalkalmasabb hónap erre a tevékenységre az őszi időszak mellett. A csemeték számára 1×1 méteres ültetőgödröt kell ásni. A visszatemetett földet vegyítsük el komposztált trágyával dúsított termőfölddel. Van olyan elmélet, miszerint az ilyen dúsított talajjal elkényeztetjük a kis fát, és nem ereszt elég nagy és mély gyökeret. Érdemes kipróbálni mindkét eljárást és a későbbi tapasztalatok alapján eldönteni, mi legyen a követendő gyakorlat. 

Az azonban biztos, hogy a csemetéknek szükségük lesz vízre. Előfordulhatnak márciusban is száraz időszakok. Már ültetéskor tanácsos jól beiszapolni a földjét, de az sem árt, ha a csemete gyökerét is alaposan beáztatjuk ültetés előtt. Ne feledkezzünk meg a növendék fákról a szárazabb napokon sem, kapjon a gyökere elegendő, de ne túlságosan sok vizet. 

Kora tavaszi vetések   

Elsősorban a palánták nevelésének érkezett el az ideje. A magok csomagolásán mindig megtaláljuk a leírást, hogyan járjunk el, ha sikeresek akarunk lenni az adott zöldséggel. A palántázó edény lehet kis cseréptől a joghurtos dobozig sok minden. Fontos, hogy a palánták elegendő fényt kapjanak, de ne érje őket se túl nagy meleg, se nagy hideg. 

Amikor az éjszakai fagyok elvonulnak, már el lehet vetni a hideget jól tűrő, korai zöldségeket. A hónapos retek márciusban már a piacokon is megjelenik, de az az igazi, ha a saját termésünket fogyasztjuk. Ültethető még a hagymafélék legtöbbje, a spenót, a sóska, a káposztafélék és a saláta. Ezeket a magokat elegendő néhány milliméteres mélységbe ásni, de nem árt fóliaalagúttal védeni addig, amíg jobb nem lesz az idő, vagy a zöldség meg nem erősödik. 

marciusi-kert-honapos-retek.jpg

Károkozók elleni óvintézkedések       

Ahogy az idő jobbra fordul, úgy élednek fel a különböző károkozók, amelyek a gyümölcsfákon élősködnek. A fák kérgét érdemes átdörzsölni, és az elhalt kérget apróra darálni. A kéreg alatt bújnak ugyanis meg a különféle rovarok és azok lárvái. 

A másik fontos teendő a lemosópermetezés, amellyel megelőzhetjük a különböző betegségeket. Manapság már lehet olyan bio alapú permetezőszereket vásárolni, amelyek engedélyezett mértékben tartalmaznak ként és rezet. Ezek az anyagok alapvető fontosságúak a kórokozók elleni védelemben. A lemosó permetezést nagy alapossággal kell elvégezni, hogy minden kis ágra jusson belőle. A műveletet két hét múlva még egyszer meg kell ismételni, annak érdekében, hogy a hatékonyság a maximumra nőjön. 

Talajelőkészítés és gyepgondozás    

A dísznövények kapcsán a legfontosabb márciusi teendő a talaj tápanyag-utánpótlásának biztosítása. A gondos trágyázást a virágok minden bizonnyal meg fogják hálálni. A díszcserjék alá is kerülhet szarvasmarha trágya vagy műtrágyakeverék. 

A szép pázsitért is sokat tehetünk már márciusban. A gyepszellőztetés azért szükséges művelet, mert tél idején a talaj összetömörödik, és az első melegebb napokon megjelenik a moha is. A tömör talajt a fű gyökere nehezen töri át, a moha pedig elszívja a tápanyagot a fű elől. A munkálathoz elegendő egy masszív gereblye, de lehet kapni célszerszámot is, amely egyszerre alkalmas a szellőztetéshez és a talajlazításhoz. Ásóvillával is megszurkálhatjuk a talajt. Akinek van pénze, az beszerezhet egy motoros gyepszellőztetőt is, amivel gyorsan le lehet tudni ezt a kerti munkát. 

marciusi-kert-gyepszelloztetes.jpg

Benti tevékenységek    

Ne feledkezzünk el a szobanövényeinkről sem! A téli fűtési szezonban keletkező száraz levegőt a legtöbb növény nem kedveli. Miközben megkezdjük a tápoldatozást, gondolni kell arra is, hogy ébredezni kezdenek ezek a cserepes növények. Március végén már egyre több vizet igényelnek. A teraszra tervezett virágokat csak nagy elővigyázatossággal telepítsük ki, mert jöhetnek még fagyok. Jobb a kiköltöztetést a hó végére hagyni, de az sem baj, ha megvárjuk vele április közepét. A szobanövényeket érdemes alaposan átnézni, lemosni a levelüket. Amennyiben élősködők petéit fedezzük fel, azt egy puha rongy segítségével távolítsuk el. A szobanövényeket március közepétől már kétnaponta célszerű vízpermettel megöntözni. A permetvízhez egy evőkanálnyi ecetet is tehetünk. A keverék a növényben nem tesz kárt, viszont megakadályozza a tetvek elszaporodását. 

Aki még nem tette rendbe a szerszámait, annak ez a hónap jelenti az utolsó esélyt, hogy kényelmesen elintézhesse azok karbantartását vagy cseréjét, mielőtt megkezdődik a tavaszi virágba borulás. Elvégezhetjük az utolsó simításokat a kerttel kapcsolatos terveinken is. Jó munkát kívánunk a márciusi kert területén!  

feszer-szerszamok_1.jpg

Forrás: https://ablakhaz.hu/marciusi-kert-lassan-eledo-termeszet/

Szólj hozzá