2024. már 14.

Kényelem és takarékosság – okos fürdőszoba

írta: bibormester
Kényelem és takarékosság – okos fürdőszoba

okos-furdoszoba-tablet.jpg

Okosodás minden területen

Az éves fürdőszoba trendekkel foglakozó cikkemben csak rövid utalást tettem arról, hogy a lakásnak ez a helyisége is okosodni kezdett. Az utóbbi időkben a nagy multik és a kreatív startupok is fókuszt váltottak, és az otthonoknak erre a területére kezdtek koncentrálni, amit nem is lehet csodálni. A fürdőszoba funkciója – ahogy azt a trendekkel foglalkozó írásban is megjegyeztem – jelentősen bővült és átalakult. A vizes helyiség a lakás nyugalmi zónájává vált, ahol a tisztálkodás mellett a kikapcsolódás és a relaxálás is nagyon fontos szemponttá vált. 

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a funkcióból fakadóan, ez a helyiség használja a legtöbb vizet, márpedig bolygónk vízkészletével is spórolni kell, s ezt a különböző okos megoldásokkal lehet elérni. Az okosodás szinte minden területét elérte már a fürdőszobának, s ezek közül vannak nagyon hasznos, pénztárcabarát megoldások, mások inkább az életminőséget javítják.    

Vizes blokk-megoldások      

A fürdőszoba lelke az úgynevezett vizesblokk, ami kádból, zuhanyzóból és a mosdóból áll hagyományosan. A kádak okosodása csak most kezdődött el. Felmerülhet a kérdés, hogy mitől is lesz okos egy készülék? A szakemberek szerint azok az eszközök, amik képesek egy szabályozható tartományban automatikusan működni és csatlakozni tudnak egy másik eszközhöz, vagy azon keresztül a felhasználóhoz, okosnak mondhatók.

kádak esetében elsősorban a víz hőmérsékletének beállítása az, amely az okosodás felé mutat. Ráadásul ez a hőmérséklet egyénekre programozható, hiszen nem egyforma hőmérsékletben érezzük magunkat komfortosnak. Valaki az igazán meleg, míg más az inkább langyos vizet kedveli. Az aromaterápiás kádak esetében ugyancsak lehetőség nyílik már az aroma adagoló betáplálására, valamint a hidroterápiás fúvókák személyre szabott működésére. 

furdoszoba-trendek-2024-kad.jpg

zuhanyzóknál egészen kompakt rendszert lehet felépíteni. Már a zuhanykabin is szolgálhat kellemes meglepetésekkel. Többek között zenét is hallgathatunk, miközben az esőztető program áldásait élvezzük egy kiemelhető ülőkén helyet foglalva. A hőfok és vízáramlás személyre szabása természetesnek mondható, mint ahogy a különféle víztakarékos megoldások. Olyan rendszer működhet benne, ami folyamatosan monitorozza a víz- és energiafogyasztást, valamint automatikusan tisztítja önmagát. Az öntisztító rendszer meghatározott időközökben magas hőmérsékleten átmossa a vezetékeket és nagy nyomású vízsugárral eltávolítja a vízkövet is. A zuhanykabinok aromaterápiás szolgáltatást nyújthatnak azzal, hogy illatos olajat permeteznek ki speciális diffúzorokkal. Természetesnek mondható az is, hogy az okos zuhanyt applikáció segítségével is be lehet programozni. 

A csaptelepeket gyártók sem akarnak lemaradni az intelligens rendszerek versenyében. Azok a víztakarékossági megoldások, amelyek a kád és a zuhany esetében elérhetőek, a csaptelepeknél is bevethetők. A csaptelepeket mozgásérzékelővel látják el, amely azonnal aktiválódik, ahogy alá tesszük a kezünket. A kényelmesebb karbantartást és tisztítást a kihúzható kifolyó biztosítja. 

A vízhez kapcsolódó okos megoldás a beépíthető vízvisszanyerő rendszer, amely jelentősen csökkenti a vízfogyasztást. A kellemes fürdőzéshez köthető a fokra pontosan beállítható padlófűtés, míg ezeknek a rendszereknek az összekapcsolásával gőzzuhany alakítható ki. Ide kapcsolódik azoknak a vízérzékelő szenzoroknak a szolgáltatása, amelyek vízszivárgás esetén jeleznek, ezzel is elkerülve a jelentős vízveszteséget és vízszámlát. 

okos-furdoszoba-zuhany.jpg

A fürdőszobai tükör átváltozása           

A nagy üvegfelületek mindig arra csábították az innovátorokat, hogy többletfunkcióval lássák el azokat, s ez alól a fürdőszobai tükör sem kivétel. Az okos tükör pillanatok alatt változhat át vízbiztos monitorrá, amelyen keresztül televíziót nézhetünk vagy internetről kaphatunk információkat. Ez a csodatükör videót és zenét is lejátszhat. Felmerülhet a kérdés, hogy ez mire jó, hiszen a nappaliban is lehet ezt csinálni. Vannak, akik a masszázskádjukban lazítva akarnak meccset nézni, s erre az okos tükör fantasztikus lehetőséget biztosít. 

A fejlettebb verziók már arra is képesek, hogy gazdájuk mobiljával összekapcsolódva a reggeli elindulást menedzseljék attól kezdve, hogy mennyi időt szánhat a felhasználó a fürdésre az adott belépési ponttól úgy, hogy ne késsen el a munkahelyéről. Az okos tükör tájékoztat a közlekedési és időjárási helyzetről is, figyelmeztet, ha valahol az utazási idő alatt dugó várható. Egyes okos tükör típusokba még arcfelismerő rendszert is beszerelnek, amely képes felismerni a különböző bőrhibákat, s azokra kezelési eljárásokat javasolni. Az ilyen tükrök saját LED-világítással rendelkeznek, amelyeket természetesen be lehet programozni a megfelelő fényerőre. 

Okos illemhely    

Vannak fürdőszobák, ahová vécét és/vagy bidét is beépítenek. Ezeknél ugyanúgy, mint az önálló illemhelynél is, számtalan ötletes megoldás emeli a komfortot. Különösen Dél-Kelet Ázsia országai, így Korea és Japán dolgozik azon sokat, hogy ezek a mellékhelyiségek is tökéletesen kiszolgálják a tulajdonosukat. 

Az okos vécéknél alapvető az előmelegíthető ülőke. Télidőben egy vékonyfalú részre épített illemhelynél ez nagyon hasznos funkció tud lenni. Ugyancsak ötletes megoldásnak mondható az automatikus öblítő és öntisztító rendszer. A legokosabb vécék már arra is képesek, hogy kiszúrják a használójának a húgyúti fertőzését vagy a cukorbetegségét. Amennyiben egy ilyen vécé össze van kötve a használójának mobiljával, a rossz hírről azonnal üzenetet is küld. Azt talán külön megemlíteni sem kell, hogy az ilyen vécékben automatikus illatosító és szellőztető rendszer van telepítve. Tulajdonképpen a bidé esetében is ezek a funkciók viszik a prímet okosodást tekintetében. 

okos-furdoszoba-wc.jpg

Fontos összekötő kapocs az illemhely használatában a lakásban kialakított világításvezérlés. Az okos illemhelyek éjszaka halványan égő lámpával vannak ellátva, de a világítás a folyosón és a fürdőben is beindul egy minimális fényerősséggel, ha valaki elsétál oda. Tudjuk, hogy milyen körülményes a félálomban lévő embernek éjszaka kimenni a dolgára, és ez olykor balesetek forrása is lehet. Az okos világítási megoldások tehát nemcsak kényelmi funkciót szolgálnak, de fontos szerepük lehet a házi balesetek megelőzésében is. 

Egyéb okosságok a fürdőszobában        

A fürdőszobában végezzük el a fogmosás mindennapi procedúráját, és az okos fogkefék a bizonyítékok arra, hogy már a kis háztartási gépeknél is beindult az okosodás. Az ilyen kisgépek – szemben a fent felsorolt technológiai megoldásokkal – már az átlagos pénztárcával rendelkezőknek is elérhetőek. Az egyik nagy gyártó okos fogkeféje jelzi, hogy meddig mossuk a fogunkat, de még arra is képes, hogy jelezze a szájüreg nem elég alaposan mosott területeit. 

A fürdőszobai mérleget már manapság hozzá lehet kapcsolni a mobilhoz, és együtt tudnak működni a különböző fitnesz alkalmazásokkal. A beállított súlyértékhez kijelzik a bevihető kalóriaértéket is. 

A különböző eszközök okosodása a jövőben csak fokozódni fog. Ezek egy része talán luxusnak tekinthető, ugyanakkor nagyon sok, takarékossággal összefüggő, s ezzel tulajdonképpen az ökológiai lábnyomot csökkentő megoldás született és születik majd. Remélhetően a funkcióbővülés az okos megoldások könnyebb elérhetőségével párosulhat a jövőben, ami egyre többeknek ad lehetőséget a használatukhoz.    

okos-furdoszoba-fogkefe.jpg

Forrás: https://ablakhaz.hu/kenyelem-es-takarekossag-okos-furdoszoba/

Szólj hozzá