2024. feb 08.

Az ébredő természetre várva – a februári kert

írta: bibormester
Az ébredő természetre várva – a februári kert

februari-kert-hovirag.jpg

Közeleg a tavasz

A tél utolsó hónapjához érkeztünk. Február számos meglepetést tartogathat a kertészkedők számára, mert lehet nagyon enyhe és csapadékos az idő, de jöhetnek még nagy fagyok és sok hó is. Bármilyen legyen is az időjárás, ahogy telnek a napok, a természet úgy kezd éledezni. 

A tavaszra várva megtehetjük az előkészületeket. Ilyenkor még a tevékenységek egyik fele a fedett, fűtött helyiségekben történik, míg a másik felét odakint a kertben végezhetjük el. Vegyük most sorra ezeket.

Benti tevékenységek

A bent végezendő tevékenységek egyike a szobanövények gondozása. A fűtési szezon vége felé ezek a növények már nagyon elfáradnak, mivel nem kapnak elég természetes fényt és a fűtéssel jelentkező száraz levegő sem kedvez nekik. A tél folyamán, hogy enyhítsük ezt a légszárazságot, használhatunk párologtatót, vagy rendszeres időközönként permetezhetjük a növényeket. Érdemes a profik javaslatát is megszívlelni, és a permetező vízbe egy evőkanálnyi ecetet keverni. Az ecet ugyanis megelőzi a tetvek elszaporodását, amelyek jól érzik magukat a meleg, szobai körülmények között.  A szobanövények leveleit is célszerű alaposan lemosni, áttörülni, hogy még a tetvek petéit is el tudjuk távolítani. Ehhez a sörös vagy tejes vizet javasolják a szakértők. 

A másik, zárt és meleg közegben végezhető, de már a virágos kertet célzó tevékenység a palántázás lesz. Kis cserépben vagy akár egy tejfölös dobozban is növekedhetnek a különböző haszonnövények csemetéi. Amennyiben szeretnénk a tavaszi kertünkben salátát, karalábét, fejeskáposztát, karfiolt, retket, spenótot, akkor ezt egy napfényes és meleg helyen, akár az ablakpárkányon is előkészíthetjük. Érdemes a magokat 24 órán át áztatni, majd a mag méretének háromszoros mélységére ültetni megfelelő talajba. A kertészeti boltokban beszerezhető a tápértékkel rendelkező föld. Amint kibújtak a hajtások, naponta egy-két alkalommal meg kell vízzel permetezni azokat, hogy egészségesen növekedjenek. 

Elkezdhetjük a burgonya csíráztatását is. Most már éppen az a cél, hogy áprilisban el lehessen vetni a csírázó gumókat. Egy ládában, egy sorban lehet elhelyezni a burgonyát és legalább 12 fokot kell biztosítani a számára, hogy a folyamat a növény erőfeszítése nélkül beinduljon. Egyhónapos csíráztatás után, április elején kerülhetnek a földbe az anyakrumplik. 

Még két tevékenységet végezhetünk el a hideg, havas napokon. Folytathatjuk a kertünk tervezését, amely a magok rendszerezésével, átválogatásával és beszerzésével jár, valamint a szerszámoskamránkban készíthetjük elő a szerszámokat, gépeket a tavaszra várva, feltéve, ha ezt még januárban nem tettük meg

februari-kert-szerszamok.jpg

Kinti munkák – metszés, permetezés    

A februári kert számos munkát tartogat számunkra a tiszta, fagymentes időben. Ide tartozik a metszés, az ásás, a gyep frissítése, az első permetezés, a terület letakarítása, sőt még az első korai vetés is. A lényeg, hogy ezeknél a tevékenységeknél tekintettel kell lenni az időjárásra és a februári kert állapotára.

A metszés kifejezetten februárban időszerű a gyümölcsfák a sövények esetében. Ilyenkor még nem szívja meg a növény magát nedvekkel, de még nem is teljesen védtelen a fagyok ellen. Ennek ellenére éles metszőollóval kell dolgozni, és érdemes a vágás helyét fagéllel lekenni. A gyümölcsfák metszésére február végén kerülhet sor. Az ágak közül el kell távolítani az elszáradtakat. A befelé növő ágak is haszontalanok, sőt zavarják az egészségesen sarjadókat a terméshozamban, ezért azokat mindenképpen vágjuk le. A felfelé növő vízhajtásokat is érdemes visszavágni, mint ahogy az egymást keresztező ágakat is. Ezt a koronaritkító tevékenyéget a fagymentes napokon elvégezhetjük a szilva-, a körte és az almafa estében, majd már márciusra fordulva a meggy- és cseresznyefánál is. 

A lemosó permetezés is februári tevékenység. Ilyenkor a kéreg alatt megbúvó kártevők ellen indulunk csatába. A kénes-rezes permetlével alaposan szórjuk meg a fákat, amely így a gombás fertőzések ellen is védettséget ad. Ezt a permetezést ismételjük meg körülbelül két héttel később. Természetesen egy fagymentes napon végezzük ezt a tevékenységet is. 

februari-kert-metszes.jpg

Kinti munkák – öntözés

A vízzel való öntözésre az áttelelő örökzöld növényeinknek, sövényünknek lesz szüksége. Ezek a növények, ahogy melegedik a levegő, vizet párologtatnak el, viszont nem alkalmasak arra, hogy a fagyott talajból felszívják a vizet. Ezért erről nekünk kell gondoskodnunk. Nem kell még sok víz nekik, de ne feledkezzünk meg erről sem. A februári kert még dermedt állapotú gyeppel rendelkezik van, nem szabad öntözni, viszont a gyep szellőztetésére szükség lesz, amikor a hó már elolvadt. A speciális szellőztető gereblye erre a legalkalmasabb, de elvégezhető a tevékenység hagyományos gereblyével is. A munka során eltávolítjuk azt a természetes filcréteget, ami télen keletkezett a földön. Ez a filcréteg meggátolja ugyanis a füvet abban, hogy tápanyagot és vizet vegyen fel. A gyepszellőztető gereblye segítségével rést vághatunk a talajba, ami segíti a pázsit fejlődését. 

Az öntözéshez kapcsolódik, hogy amennyiben van csapadékot felfogó esővízgyűjtőnk, akkor azt is érdemes elővenni, hiszen lassan megérkeznek a tavaszi esők. Az esővíz még a kútvíznél is egészségesebb, valóságos áldás a növényekre nézve. 

Kinti munkák – ásás, veteményezés

Ha már a szerszámoskamrában minden szerszámunkat rendbe tettük, akkor vegyük elő az ásót, mert a februári kert területén eljött a talajforgatás ideje. Mondani sem kell már, hogy ezt a fizikai munkát is akkor kezdjük el, amikor a hőmérő higanyszála a nulla érték fölé kerül. A tél során ugyanis a talaj összetömörödik, amit a növények gyökere nagyon nehezen tudna áttörni. Különösen fontos ez a munka akkor, ha a hónap végén már lehetőségünk van a korai vetésre is. Nem kell nagy mélységbe ásnunk, elég egy ásónyi is, a lényeg, hogy megforgassuk a talajt, ami porhanyóssá válik miután a földet elegyengettük a gereblyével. 

februari-kert-asas.jpg

A korai vetéshez is jó idő szükségeltetik. A magokat ugyanúgy áztassuk be, mint a palánták esetében, de tegyünk a vízbe egy kávéskanálnyi ecetet azzal a céllal, hogy a későbbi megbetegedésektől megóvjuk a csírázó növényt. Melyek azok a zöldségek, amelyeket február végén már kint is elvethetünk? Ilyen a zöldborsó, a sárgarépa, a sóska, a spenót, vöröshagyma, a petrezselyem és a fejessaláták korai fajtái. Érdemes azonban mindig elolvasni a magok csomagolásán található használati utasítást is, nehogy túl korán kezdjünk bele valamilyen haszonnövény ültetésébe. 

Óvjuk a madarakat és a kertet

A jó kertész sosem ül a babérjain, s igaz ez a februári hónapra vonatkozóan is, amint az a fentiekből is kiderül. Ne feledkezzünk meg a madáretetőről sem. A madáretetőkre egészen áprilisig szükség lesz, mivel ezek a szárnyas teremtmények ilyenkor még nem találnak megfelelő eleséget. Töltsük fel almával, magokkal, répareszelékkel a madárházat. Ezzel egyébként a termésünket is meg fogjuk védeni, mert madarak eleség híján rákapnak a rügyek csipegetésére, amit nyilván nem szeretnénk. Mivel a madáretetőhöz már oda szoktak, és a kínálat sokkal gazdagabb, mint a fák rügyei, ezért eszükbe sem jut haszonnövényeink meglátogatása. 

Jó munkát kívánok a tavaszváró kertben!

februari-kert-madareteto.jpg

Forrás: https://ablakhaz.hu/az-ebredo-termeszetre-varva-a-februari-kert/

Szólj hozzá

kert februári kert