2023. aug 17.

A bőség időszaka – az augusztusi kert

írta: bibormester
A bőség időszaka – az augusztusi kert

augusztusi-kert-almaszuret.jpg

Főszezon

Az augusztus a kertészek fő hónapja, hiszen ilyenkor terem a zöldségek és gyümölcsök zöme. Szüretelni szinte minden nap lehet valamit egy olyan nagyobb méretű telken, ahol az ágyások mellett különböző gyümölcsfák is állnak. Nagyszerű, de éppen ezért sok munkát igénylő időszak a nyár harmadik hónapja. Persze a szüretelés mellett nem szabad elfeledkeznünk a kötelezően elvégzendő karbantartó tevékenységről, és a jövőt is ekkor alapozhatjuk meg újabb palántással, de ekkor gyűjthetjük be azoknak a növényeknek a magjait, amelyeket el akarunk majd tavasszal ültetni.    

Jöhet a szüret!

A legtöbb gyümölcs augusztusban érik be. Még olyan kései meggy fajta is van, amit ekkor lehet leszedni. A gyümölcsök leszedése közben ügyelni kell a földre hullott darabokra is, mert ezek legtöbbje már bizonnyal sérül, de lehet olyan is köztük, amelyik már rohadásnak indult. A fertőzött szemeket ki kell dobni, még komposztba sem kerülhetnek, mert a gomba vagy egyéb kórokozó csak szaporodna benne. 

Jó esély van rá, hogy kedvező időjárási körülmények között sokkal több gyümölcsöt gyűjthetünk be, mint amennyit képesek lennénk hamar elfogyasztani, ezért gondoskodni kell a tárolásról. Ilyenkor érik az őszibarack, az alma, a körte és a korai szilva is, de még szüretelhetünk sárgabarackot és meggyet is, valamint a korai szőlőfajták fürtjei is beérnek. 

A bokros gyümölcsök közül még mindig terem a málna, a ribizli, a szeder és az egres is. Ennyi féle gyümölcsöt egy átlagos család nem tud hamar elfogyasztani, ezért az ilyen kertekhez egy komolyabb raktárhelyiség dukál. A legtökéletesebb megoldás egy olyan pince, ahol a levegő hőmérséklete viszonylag állandó. A száraz, maximum 15 fokos hőmérsékletű raktárhelyiségekben az alma, a körte jól tárolható, de szükség lehet nagyobb fagyasztókra is. 

A legnagyobb méretű gyümölcsök a különböző sárgadinnyék, illetve a görögdinnye. Ezeknek is augusztus a szezonjuk. Mustrát kell tartani közöttük és az egyéb tökfélék, így a patisszon, uborka és cukkini ágyásoknál, és időben kell az egyes példányokat begyűjteni. A dinnyéknél és uborkafélénél aranyszabály, hogy a tövüket el kell távolítani, mert ott indul meg leghamarabb a száradás és a rothadás. 

augusztusi-kert-tok.jpg

A zöldségek zöme is ekkor érik. Kedvencünk, a lecsó alapanyagai, a paprika, a paradicsom és a hagyma is ekkor szüretelhető. Ugyanez a helyzet a korai karfiollal, a salátafélékkel. A padlizsán augusztus végén szedhető, akkor, amikor már teljesen belilult, héja fényes, a húsa fehér. A burgonyát is ekkor lehet felszedni, egészen pontosan a virágzásának lezajlását követően. A növényeket ekkor kell kihúzni a talajból és kiforgatni a gumókat. 

Az egyes gyümölcsök és zöldségek tárolásának nem csupán a hűtés lehet a módja, de ilyenkor indul be a befőzési szezon, a lekvárok, a kompótok és egyéb zöldséges mártások, így a lecsóalap elkészítése is, amelyhez a kert aromás, friss fűszernövényeit adagolhatjuk már, mivel a fűszernövények zömének is az augusztus a nagy időszaka. Hosszan lehetne sorolni a szüreti növényeket, de még ebből a felsorolásból is sejthető, hogy egy nagy és szépen megművelt veteményesben-gyümölcsösben mekkora hozamra számíthatunk. 

Öntözni mindig kell!      

Miközben learathatjuk az augusztusi kert terméseit, nem szabad elfeledkezni azokról a kötelező kerti munkákról sem, amelyek a nyári hónapokban a szokásos rutint képezik. Hazánkban még mindig meleg és száraz hónapnak számít az augusztus, sőt, a jövőben egyre szárazabb lehet. Ennek megfelelően az öntözésre nagy figyelmet kell szentelni, hiszen még az utolsó pillanatban is kiszáradhat a termés. 

kerttervezes-locsolas_2.jpg

A gondos gazdák ma már automata öntözőberendezéssel szerelik fel a kertjüket. A legmodernebb példányok olyan érzékelőkkel vannak felszerelve, amelyek figyelik a talaj szárazságát, és automatikusan beindítják az öntözést, csurgatást, csepegtetést – attól függően, hogy mire vannak beállítva. Ezek a berendezések nagy szabadságot adnak a kertesgazdáknak, mert akkor is ellátják vízzel a növényeket, amikor a tulajdonos éppen máshol nyaral. Az öntözés tökéletes időpontja a kora reggeli órákban van, mivel ekkor tud a víz a legjobban hasznosulni. 

További kötelező munkálatok        

Sajnos a gyomlálás ebben az időszakban továbbra is az állandó feladatok közé tartozik. Még ilyenkor is képesek a szívós gyomnövények elszívni vizet, tápanyagot a haszonnövények elől. A vegyszeres gyomirtás viszont már semmiképpen sem jöhet szóba, hiszen a vegyszer bekerülhet a zöldségeinkbe. Marad a kézi munka. Amennyiben rendszeresen kihúzogattuk a gyomot a gyökereivel együtt, akkor elegendő egy kertészkesztyűt felvenni, és csirájában elfojtani a zsenge gyomokat. Keresettek lettek az utóbbi időben az úgynevezett holland kapák, amelyekkel ez a tevékenység még hatékonyabb lehet, és nem kell hajolgatni sem. Az áruk ezeknek a szerszámoknak viszonylag elfogadható, és persze sok-sok szezonon át használhatjuk, amennyiben gondosan karbantartjuk és tároljuk. 

A fű is tovább növekszik még augusztusban, különösen ha esősebb nyarat fogunk ki. Amennyiben hosszabbra nőtt a fű egy esetleges távollétünk alatt, akkor érdemes többször átmenni a gyepen magasabbra állított pengékkel, hogy a fűnyírót és a füvet se gyötörjük meg. A másik fontos szerszámunk a gereblye lesz ebben az időszakban, amelyet a fű eldolgozására és a talaj lazítására használhatunk fel. A bukszusok nyírására is szükségünk lesz, mint ahogy belekezdhetünk a leérett gyümölcsfák nyári metszésébe, korona ritkításába.  

Némi trágyázásra is szükségünk lehet, de ezt már módjával és csak azoknál a növényeknél kell megejtenünk, amelyek ezt láthatólag igénylik.

majusi-kert-funyiras.jpg

Ültetés és palántázás  

Vannak olyan gyorsnövésű növények, amelyeket még mindig ültethetünk, s a tél beállta előtt már be is takaríthatunk. Ilyen növény a saláta, a sóska, a rukkola, de a káposztafélék családja is ültethető még, csakúgy, mint számos hagymaféle. Ebbe a csoportba tartozik még az édeskömény, a fehérrépa, a cikória és a téli spenót is. Melegházi környezetben a paradicsom és a paprika is sokáig képes termést hozni. 

Az évelő növényekről is augusztusban lehet lemetszeni azokat a fiatal hajtásokat, amelyeket aztán védett körülmények között eredeztethetünk meg. A tél folyamán ezek a hajtások annyira megerősödhetnek a melegházban, hogy tavasszal már kiültethetőek lesznek. 

A hagymás növényekkel is nagyjából ez a helyzet. Azok a virágok, amelyek ősszel nyílnak, ekkor ültethetők, de még az első tavaszi virágok hagymáit is el lehet már ültetni. Érdemes az úgynevezett oldalhagymákat felhasználni, mert tökéletesen megfelelnek a célra, hogy a jövő nemzedék alapját adják. 

Augusztus a kertek bőségszaruja, amelyet célszerű a lehető legjobban kihasználni. Annak érdekében, hogy a következő szezon is hasonlóan pazar legyen, ne feledkezzünk meg a kötelező kerti munkákról sem. Jó és sikeres szüretet kívánunk!

augusztusi-kert-ultetes.jpg

Forrás: https://ablakhaz.hu/a-boseg-idoszaka-az-augusztusi-kert/

 

Szólj hozzá

kert augusztus