2023. nov 16.

Trendek élethossza a lakberendezésben

írta: bibormester
Trendek élethossza a lakberendezésben

nappali-trend-2023-kanape-2.jpg

Trendek: a vissza- és előre tekintés jegyében 

Minden esztendő elején, a nagy bemutatók és vásárok után össze szokták rakni a látottakból a szakírók, hogy milyen trendek várhatóak a lakberendezésben. Számos cikk íródik, amelyből értesülünk az általános koncepciókról, az év színéről, anyagáról. Megtudhatjuk, hogy milyen irányvonalak határozzák meg a nappali, a hálószoba, a konyha, a fürdőszoba és a többi helyiség berendezését. Éves jelentést olvashatunk arról, hogy milyen legyen a trendi teraszunk, kertünk vagy a hozzá tartozó kerti bútorok. 

Ebben az esztendőben sem volt ez másként, és a mi blogunkban is feltérképeztük a 2023-as év trendjeit. Most, hogy lassan véget ér ez az esztendő is, érdemes egy picit visszatekinteni, hogy mit jósoltak a szakportálok, mi valósult meg ebből. Kísérletet teszek arra is, hogy megjósoljam, mely irányvonalak maradnak hosszú életűek, azaz a jövőben mire érdemes fókuszálni, azaz melyek az örökzöld trendek. 

Stílus divatok problematikája

Az interneten könnyű feltérképezni a lakberendezés csaknem minden létező vagy éppen születőben lévő stílusát. Ezen a felületen is bemutattam már néhányat ezek közül, és várhatóan a jövőben folytatom is ezek bemutatását. A 2023-as év enteriőrjének győztesét nagyon nehéz lett volna leszögezni, mert ahány portál, annyi vélemény alakult ki. Voltak, akik az art deco előretörését jósolták meg, míg mások a minimalizmust emelték piadesztálra. Olyan extrém stílusok sikerének is nagy esélyt adtak, mint a hi-tech vagy a cyberpunk. 

Ez a túl bőséges kínálat valójában arra bizonyíték, hogy a kifejlett és befogadott stílusok mindegyike életképes, és valójában annak a személyiségéről szól, aki azt megteremti az otthonában. Nem lehet azt mondani egyetlen stílusról sem, hogy nem trendi, ha az ízlésesen és autentikusan jelenik meg. Úgy vélem, hogy aki a csendesebb, nyugodtabb és természetközeli életre vágyik, annak a fent trendinek stílusok egyike sem fog bejönni, s mivel az otthonunkban jól és kényelmesen akarjuk magunkat érezni, nem is az éves divatnak megfelelően rendezkedünk be.   

nappali-trend-2023-minimal-2.jpg

Irányadó színek?

Hasonló a meghatározó színekkel a helyzet, mint a stílusok problematikájánál. Azt láthatjuk, ha visszapörgetjük a naptárt, hogy több színre is voksoltak a mértékadónak mondható portálok. Elfogadtuk, hogy a Viva Magenta 18-1750 panton besorolású szín lesz a trendi, de nem vitattuk, hogy mellette az olivazöldnek, a wellness kéknek vagy az úgynevezett barna homoknak is nagy szerepet szánnak ebben az esztendőben. 

Tudjuk azonban azt is, hogy mindenkinek más-más a kedvenc színe, más hangulatot kelt egy árnyalat az egyik vagy a másik emberben. A stílusokhoz kapcsolódó sztenderdekre is ügyelni kell, akárcsak arra a környezetre, amelyben élünk. Mindezek a körülmények nem feltétlenül teszik lehetővé az aktuális trendek követését. Igaz azonban az is, hogy néhány kiegészítővel, egy-két új textíliával, elég nagyot lehet változtatni a színskálán, hiszen erre alapul az évszakokra való átállás az enteriőrben. 

Anyagok használata  

Az anyagok használata a burkolóknál, a bútoroknál vagy éppen a textíliáknál ugyancsak bekerült a trendek közé. Van azonban egy olyan alap, amely most már évek óta tartós és egészen biztosan az is marad. A természetes anyagok használata, a fenntarthatóság és megújulók anyagok szerepének növekedése immár évek óta tart és elvárt már a vásárlók oldaláról is. Mivel a bolygónk túlterhelése sajnos nem csillapodott egy jottányit sem, ezek az alapvető feltételek a trendek meghatározói. Egészen biztosra vehető, hogy a természetes anyagok, a fa, a , a gyapjú, a pamut, az agyag vagy a kerámia fogja a körülöttünk lévő anyagi világot meghatározni. Ezen belül persze lehetnek méretben, színben vagy a fa fajtájában változó kedvencek, de a trend tartós marad. Egyébként is egészségesebb a természetes anyagok között élni, mint a műanyag életidegen világában, s manapság az egészséges életmódnak egyre több követője van. 

haloszoba-fa_1.jpg

Ez az oka annak, hogy ebben az évben a rattan és bambusz bútorok újra divatba jöttek, s nemcsak a teraszon vagy a kertben jelenhetnek meg, de bekerülhetnek a négy fal közé. Megfelelő enteriőrben nagyon szépen elhelyezhetőek. Nem lehet megjósolni, hogy egy-két év múlva mi jön a helyükre, mert az sem lényegtelen szempont, hogy a bútor, amelyet megveszünk, milyen tartós. A rattan és a bambusz nem bír ki évtizedeket, de egy minőségi tömörfából készült bútordarab akár több generációt is ki tud szolgálni. Jó okkal tennék nagyobb tétet arra, hogy a tartós megoldások hosszabb távú trendet fognak vinni. 

A környezettudatosság mindent felülír, ezért újrahasznosított fa, az ökotextilek, a vászon, a juta és a korábban már felsorolt anyagok reneszánszát éljük és ezt fogjuk még sokáig élni. 

Terek a lakásban       

Nagy kérdés, hogy az egybenyitott terek, a multifunkcionális helyiségek, vagy a privát szférák kialakítása felé mozdul-e el a belsőépítészet? Valószínűleg ez is egyén- és helyzetfüggő lesz az irányultságban. Látható tendencia az olyan kialakítás, amely csaknem lehetővé teszi azt, hogy ki se kelljen az otthonunkból mozdulni. Egy nagyobb alapterületű házban, lakásban megteremthető a munkaterület, a szabadidőt szolgáló többfunkciós tér, a pihenést szolgáló hely. A fürdőszoba lehet egyben szauna, a nappali moziszoba, a padlás pedig edzőterem is. 

A másik irány a privát terek kialakítását célozza meg. Nagy divat manapság egy olvasó- vagy kávésarok kialakítása, a nagy beugróval rendelkező ablakterek bebútorozása. Bármelyik is érvényesüljön, a digitalizáció már nem elkerülhető. Az okoseszközök forradalmát éljük, amelyek kényelmesebbé és érdekesebbé teszik az életünket. Ki lakna manapság olyan helyen, ahol az internet nem elérhető? A világháló nélkül gyakorlatilag teljesen elszeparálódunk.  

olvasosarok-konyvek_1.jpg

Bútorok        

A lakberendezés alapelemei a bútorok. A lassan mögöttünk hagyott esztendőben a természetes formák, a lekerekített élek, a gömbölyű határozta meg a divatot. Ez a játékosság persze nem minden stílus sajátja, így például egy minimál dizájnos, monokróm környezetben nehezebben beilleszthetőek a hullámvonalak. Persze a forma ízlés és divat kérdése. Sokkal fontosabb, hogy a bútoroknak is a fenntarthatóság és tartósság jegyében kell elkészülniük. Ez az alapvető trend, valamint a multifunkcionalitás.

A jól variálható bútorokra egyre nagyobb a kereslet, hiszen ezek a rugalmasan változtatható típusok hosszú időn át szolgálhatják a tulajdonosukat, ráadásul idomulnak a változó környezethez, egy esetleges új térbeli és méretbeli újdonsághoz. 

A természet és a fény diadala    

Végezetül ejtsünk szót arról az alapvetőnek mondható szemléletről, amely otthonainkat megváltoztatta és teszi ezt a jövőben is. A természethez való kapcsolódás igénye nem lesz egy múló divat. Ennek látható jele a teraszok átalakulásán keresztül figyelhető meg, amelyek összekötő kapocsként szolgálnak a kinti és a benti világ között. Ez az oka annak, hogy egyre népszerűbbek a téli kertek, a nagy kerti bútorok, a hatalmas üvegtáblák használata, amely a természetes fénynek ad felületet. A kerti konyhák megjelenése a lakótér természetes kitágítását és a természettel szorosabb kapcsolatot szimbolizálják. 

A növények megjelenése a lakásban már nem egy-egy cserepes virágot jelent. Ma már szinte az otthonunkba lép a természet a nagy zöld falakkal, a térelválasztást biztosító növénypanellel, a konyhában a fűszeres ládával stb. Ezeknek a növényeknek pedig a víz mellett fényre van szükségük, és a kör ezzel be is zárult. Otthonainkban a természet és a nap fénye diadalát csodálhatjuk meg, amelyek a mi világunkat is sokkal élhetőbbé tehetik. Nem merész jóslat, ha ez az irányvonal a jövő évben, 2024-ben sem törik meg. 

tavasz-fuszernovenyek.jpg

Forrás: https://ablakhaz.hu/trendek-elethossza-a-lakberendezesben/

Szólj hozzá

trend lakberendezés