2023. sze 14.

Elmerülni az angol vidék nyugalmában – a cottagecore stílus

írta: bibormester
Elmerülni az angol vidék nyugalmában – a cottagecore stílus

cottagecore-cottage.jpg

A kunyhó, ahol megáll az idő

A 2006-os esztendőben mutatták be a mozikban a Holiday című romantikus komédiát, amelyben egy angol és amerikai nő házat cserélnek a szabadságuk idejére. A Kate Winslet által megformált karakter egy tipikus angol vidéki házikóban, az úgynevezett cottage-ben lakott. 

Az angol szó kunyhót jelent, és ezeknek a hangulatos házaknak a fénykora valamikor a 18-19. század fordulója volt. Ekkor építették a kis telkeken azokat a házakat, amelyeknek hagyományos volt a szerkezetük és a berendezésük. A filmben szereplő ház valóban létezik és sokakat elbűvölt. A modern élettel szemben, amely az üvegre és a betonra alapozza épületeit, ez a bájos házikó és az aprócska, de nagyon rendezett kert a vidéki romantikát sugározza. 

Ez az életérzés pedig egyre népszerűbbé kezd válni rohanó korunkban. A cottage maga a megálló és ballagó idő, amire olyannyira szükségünk van. Nem véletlen, hogy ez az angol eredetű épület és annak berendezése népszerű lett. Ellentmondásnak tűnhet, de a cottegecore stílust éppen az internetes platform, azaz a legmodernebb technológia által lett közkedvelt.     

Milyen egy igazi angol cottage?

Az eredeti cottage hagyományosan négy aprócska szobával rendelkezik. Kettő a földszinten, kettő az emeleten helyezkedik el. Központi tere a nappalival egybenyitott étkező, amely alkalmas arra, hogy a család minden tagja érintkezni tudjon egymással. Az építőanyag is hagyományos és természetes. A legautentikusabb a nyers kő, amely kitölti a favázas alapot. Egyes típusoknál téglát használnak a falazáshoz. 

A cottage meredeken ereszkedő tetejét náddal fedik le, amelyből kiállnak a masszív kémények – ne feledjük el, hogy egykor nagy tűzterekkel rendelkezett a konyha és a kandalló. Az ajtók íves vagy félköríves formában kerülnek beszerelésre és erős vasalattal látják el, amelynek díszítő funkciója van. Az ablakok rendszerint fehér fakerettel, sok ablakszemmel készülnek el, és sok helyütt ólomüveggel vannak ellátva. A ház szerkezetét erős fagerendák erősítik, amelyeket nyersen hagynak, vagy csupán pácolnak. Alapvető faanyag a tölgy, amely generációknak biztosítja a tartós hajlékot. 

cottagecore-konyha.jpg

A ház előtt kis kert található, amely rózsalugassal, levendula bokrokkal, és más, színes virágokkal van beültetve. Mivel a cottage lakója eggyé akar válni a természettel, a kertészkedés szinte mindennapos teendő, ezért a kertek ápoltak és szépek. A telek határait apácaráccsal vagy egy derékig érő, fából készült kerítéssel látják el, és a kapu mellett mindenütt megtalálható az egyedi készítésű postaláda. A ház lakói törekednek arra, hogy minden könnyen elérhető legyen, ezért sok nyitott polccal találkozhatunk a belső terekben.

Alapvető színek             

Míg a ház külseje a burkolóanyag színébe öltözik, addig a belső térben hagyományosan fehér színű a fal. A fehér a cottagecore stílus alapvető, meghatározó színe. Szívesen használnak lambériát a falak borítására, s ezek zöme is a fehér egyik árnyalatát ölti magára. Sok helyütt még a padló – amely elsősorban hajópadló – is fehér. Hogy ne legyen steril a környezet, ezért a fehér több árnyalatát alkalmazzák. 

A fehérhez kellemes, meleg színeket és pasztell árnyalatokat kevernek. Kedvelt a gabonasárga, a tojáshéj, a bézs, a rózsaszín, a világoskék, a földbarna és a halványzöld. A vörös is megjelenhet, de ezeket a színeket és árnyalatokat csak mértékkel használják. A fakó árnyalatok a bútorok patinás kopottságával a stílus meghatározó látványelemei. 

Anyagok az egyszerűség és természetesség jegyében   

A hajdani kunyhók lakói, azt használták fel, abból építkeztek, ami elérhető volt. A kő, a fa, a tégla és a nyersvas, valamint az egyszerűbb textilanyagok határozták meg a világukat. A természetközelit az egyszerűvel és a kényelmessel vegyítették. Nem véletlen, hogy egy ilyen enteriőrben az egyedi vagy a saját készítésű tárgyaknak jelentős szerepük van. A régi bútorok emlékeket őríznek, ezért rendszeresen felújítják azokat, hogy használni tudják ugyanúgy, ahogy azt a dédszülők tették. 

A padló burkolóanyaga lehet kő vagy tégla, amelyre természetesen szőnyeg kerül. Ezeket az anyagokat a tipikus elem, a kandalló építésénél is előszeretettel használják fel. A cottagecore stílus jelentősen támaszkodik a különböző textíliákra. Szőnyegek, ágytakarók, asztalterítők, ágyhuzatok és egyéb bútor takarók bőségesen megtalálhatók itt. Érdekes ugyanakkor, hogy a függönynek inkább jelképes szerepe van, mert a természetes fény óriási jelentőséggel bír egy olyan országban, ahol sok az eső és a köd. A felhasznált anyagok többnyire erősebb textúrájúak, ezért kedvelik a vásznat, a zsákvásznat, a tweedet és a fonott, hímzett anyagokat. Meghatározó a virágminta, amely a természet szeretetére, a jó kertészre utal. 

cottagecore-ablak.jpg

Cottagecore bútorok    

Talán mondani sem kell, hogy a bútorok tömörfából készülnek el. Itt a műanyagnak nincs helye. Együtt állhatnak az egyes helyiségekben durván megmunkált és a finom, kecses vonalakkal rendelkező bútorok is. A lényeg ugyanis az, hogy minden tárgynak, széknek, asztalnak, kanapénak legyen valami története. Az egységet a bútorok kárpitjával vagy takarójával alkotják meg. 

Fontos szempont, hogy a helyiségekben mindig legyen egy meghatározó bútordarab. A nappaliban például egy méretes Chesterfield kanapé vagy egy füles fotel, a hálóban egy széles franciaágy, a konyhában egy robosztus tálalószekrény vagy egy komód. Ezen meghatározó bútorok köré szerveződnek aztán a kisebbek, a dohányzóasztal, az éjjeliszekrény vagy az egyik zugban megbúvó olvasóasztalka egy karosszékkel. 

Az étkezőasztal ugyancsak meghatározó darabja az enteriőrnek, ugyanakkor meglephet minket, hogy nem egyforma székek sorakoznak körülötte. A regényes múlt jelenik meg ebben a változatosságban, ahol mindennek története van, s ki-ki a saját egyedi székén ülve fogyasztja el az ebédjét, vacsoráját. A bútorok eklektikáját a huzatok azonos mintázatával teszik némileg egységessé. 

Kiegészítők és dísztárgyak szerepe         

A cottagecore stílus elmaradhatatlan részei a kiegészítők és a dísztárgyak. A nyitott polcokon elhelyezett tárgyak már önmagukban is terhelik a teret, de ezt a kirakott csecsebecsék, vázák, fémkeretben álló fényképek, utazásról hozott emléktárgyak még tovább növelik. Itt aztán nem érvényesül a skandinávok szemlélete, azaz a „kevesebb több” elve. A tárgyak persze nem öncélúak, mindegyikhez kapcsolódik egy történet, egy személyes emlék. Megtalálhatjuk a nagymamától örökölt, rézből készült gyertyatartót a kandalló párkányán, a komód tetején a nagypapa egykor használt postakürtjét, az ősöktől származó állóvázát a sarokban. 

A régi tárgyak tisztelete testet ölt a porcelánban, a patinás állólámpában, az egykor faragott táblaképben, a rézmozsárban és a parazsas vasalóban. Ezeket a tárgyakat nem rejtik el az itt lakók – egyik-másikat akár még funkciójukban használják is. A többi a polcokon és a vitrinekben díszként tündököl. 

A növények szeretete

A virágoknak jelentős szerepe van egy cottage életében. A ház előtti kiskert sosem lehet elhanyagolt, de a virágok beköltöznek a házba is. Nemcsak a virágmintás textíliákon találkozunk velük, de az asztalon álló vázában is mindig találunk friss virágot, és állandó díszítőként száraz virágok színes csokrait helyezik el a hálóban, a fürdőszobában és a nappaliban. 

A cottagecore stílus otthonos és kényelmes, de csak annyi teret használ, amennyire éppen szüksége van. Így is képes kisugározni magából a kimért előkelőséget, az időtlenség nyugalmát és a természetes bájt. Aki visszavágyik egy letűnt kor kedélyes nyugalmába, attól biztos nem lesz idegen ez a stílus.     

cottagecore-ajto.jpg

Forrás: https://ablakhaz.hu/elmerulni-az-angol-videk-nyugalmaban-a-cottagecore-stilus/

 

Szólj hozzá

stílus angol cottagecore stílus