2024. feb 29.

Zöld forradalom – konyhatrendek 2024-ben

írta: bibormester
Zöld forradalom – konyhatrendek 2024-ben

konyha2024-kozossegi-ter.jpg

Jelentős változások várhatók a konyhában

A konyha már régóta nem csak egy főzőműhely, hanem a közösségi élet színtere. Ez a gondolat ebben az évben csak erősödni fog, amely elsősorban a konyhaszigetek kapcsán lesz tetten érhető. Változik a toplista a stílusoknál, átrendeződnek a színkomponensek, kitárulkoznak a polcok, megsokszorozódnak a tárolókapacitások, mennyezetig emelkednek a szekrények, különleges anyagok keresztezik egymást. 

A felsoroltak szinte apróságnak tűnnek a konyha okosodásának folyamatában, amely ráadásul a zöld forradalom keretében zajlik. A fenntarthatóság és az újrahasznosíthatóság mellett az idei konyhák igyekeznek kimaxolni az energiatakarékosságot is. Most merüljünk el a részletekben.    

Mit értünk zöld forradalom alatt?

A természetes anyagok már egy ideje beköltöztek az otthonokba, s ez alól a konyha sem kivétel. Ezek az anyagok most már jelentősen meghatározzák az enteriőrt, hiszen a legtöbb bútor és használati tárgy az újrahasznosíthatóság jegyében készül el. A konyhában a fa mellett erős jelenléte lesz a bambusznak, a parafának, a márványnak és a természetes kőnek. A gyártók igyekeznek jelentősen csökkenteni az ökológiai lábnyomot. 

Ugyanez vonatkozik az energiafelhasználásra is. Erőforrástól függetlenül igyekeznek egyre hatékonyabb, ám lényegesen kisebb energiaráfordítást igénylő gépeket, konyhai eszközöket gyártani. Miközben a 2024-es konyha a természetes fények mellett a mesterségesnek is nagyobb teret ad, addig azt energiatakarékos égőkkel, LED-es megoldásokkal teszi elérhetővé. A LED-es csíkok megjelennek a konyhabútorok szélein, s ezek a fények már díszítőelemként is funkcionálnak. A több fény úgy jöhet létre, hogy ahhoz kevesebb energiára lesz szükségünk.   

Mindezek a törekvések kiegészülnek a biofil dizájnnal. A természettel való együttélés nyilvánul meg a falba, a munkalapokba és mini üvegházakba ültetett növényekkel. Felbukkannak ebben a helyiségben is a zöldfalak. Az ablakpárkányon, vagy az egyik polcon elhelyezésre kerülhet szépen gondozott florárium. Az élő, cserepes fűszernövények egyetlen konyhából sem hiányozhatnak. 

tavasz-fuszernovenyek_1.jpg

Színesedés 

A zöld forradalomhoz a trendi színvilág is alkalmazkodik. A zöld viszi a prímet a konyhában. Megjelenhet a konyhai bútorokon, a csempéken, a falak festésén. A zöld többféle árnyalatával találkozhatunk majd a borsótól a fáradt zsályáig. Mivel ez a szín dominál, így a fehér konyhabútorok kissé visszaszorulnak, a monokróm dizájn pedig kiesik a trendből. A zöldet persze remekül lehet párosítani más színekkel, de leginkább a szürke és a rézsárga lesz a divatos kombináció.

A biofil gondolat mentén a meleg színek lesznek az év kedvencei. A zöld mellett a világosabb földes árnyalatok, a füstös, sápadt kékek, a mélybarnák, a burgundi vörösek, a fáradt narancsok és az okkersárga kerül a színpalettáról a konyhába.  Ide sorolhatjuk még a terrakottát, a lágy vöröst, és az exkluzív enteriőrökben megjelenhet a bordó vagy a szilvalila. A színek változatos alkalmazása sem lesz tiltott. Találkozhatunk majd eklektikus, sőt bohém stílusú konyhákkal is, ahol ügyes és ízléses színkeveréssel izgalmas látványvilág születhet. Ez már csak azért sem baj, mert a konyha a főzés mellett a társasági élet egyik központja lesz, és egy érdekes környezet garantálja a jó hangulatot. 

Természetes anyagok tobzódása     

A lakások bármelyik helyiségére igaz, hogy a természetes anyagok határozzák meg a trendet. A konyhában a fa az alapvető anyag, már csak azért is, mert még a padlón is megjelennek a könnyen takarítható, strapabíró, víz-és páratűrő parketták és egyéb faburkolatok. Nem szorítják ki a kőburkolatot, de felzárkóznak mellé. 

Olyan anyagok költöznek be a konyhába, amelyek korábban senkinek sem jutottak volna az eszébe. Ilyen például az ónix, az achát vagy éppen a megkövesedett fa, amelynek erezete tökéletesen látható. Ezeknek az anyagoknak a természetes, egyedi mintázata sokak számára meg fogja érni a magasabb bekerülési árat. Kiemelendő, hogy az egyedi kövek nemcsak gyönyörűek, de rendkívül hőállóak is. 

A munkalapoknál a márvány még mindig előkelő helyet foglal el. Megjelentek ugyanakkor azok az ultravékony munkalapok, amelyek szinte belesimulnak a konyhapultba. Ezek olykor a cseppfalon is folytatódnak. Vékonyságuk ellenére ugyanolyan tartósak és strapabíróak, mint vastagabb elődeik. Aki a tiszta vonalak és az egyszerűség híve, az biztosan beleszeret ezekbe a speciális technológiával készült csodákba. A munkalapok egy másik, nagy családját a terrazzo anyagok alkotják. A terrazzo lapok újrahasznosított anyagok szemcséit tartalmazzák: a márványét, az üvegét, a gránitét és a kvarcét. Mindegyik lap egyedi mintázattal rendelkezik, amely követi azt a filozófiát, hogy az otthonunk a személyiségünk lenyomata legyen. 

konyha-marvany.jpg

Bútorok, konyhasziget, elrendezés   

A bútoroknál a legnagyobb és szembetűnő változást a mennyezetig érő szekrények megjelenése jelenti. Mivel kiváltják a felső szekrénysorokat, így azok ideje egyelőre leáldozott. A nagy szekrények állítható magasságú polcokat tartalmaznak. A szándék az, hogy ahol nincs lehetőség egy kamra kialakítására, a magas szekrények biztosítsák a konyhai eszközök és alapanyagok tárolását. A konyhabútoroknál már évek óta tartós igény a multifunkcionális és könnyen kezelhető, beépített tárolók rendszere. A bútorfrontokon elhelyezett fogantyúknál pedig két irányzat érvényesül. A dizájnt kedvelők a drága, már-már ékszerszerű fogantyúk közül választhatnak, míg a kényelemkedvelőknek rendelkezésére áll a már jól megszokott push-open, azaz az érintésre nyitható megoldás.  

A konyha központi egysége azonban már nem a falhoz rendezett konyhabútor, hanem a konyhasziget, amelyeknek legújabb darabjait akár mind a négy oldalán körbe lehet ülni. Ezek a konyhaszigetek nemcsak az előkészítésre szolgálnak, de beépített sütőjük és mosogatójuk révén a konyhai tevékenység teljes folyamatát el lehet rajtuk végezni, miközben a közösségi élet centrumában tartózkodunk. A konyhasziget fontossá válása átrendezi a belső teret is. A konyha és az étkező, de sokszor a nappali is egyetlen légtérben helyezkedik el. A konyhasziget olyan térhatároló, amely többletfunkcióval is kiegészülhet. A hozzá toldott asztal és székek a tálaló és étkező szerepet is betöltik.  

A közös tér természetesen megköveteli a nagy teljesítményű páraelszívó meglétét. Ezek a gépek azonban most egyedi, az enteriőrhöz passzoló dizájnban kerülhetnek beépítésre, így szinte elemi tartozékaivá válnak a környezetnek. Az edénytároló polcok most nem rejtőznek el. A nyitottak lesznek ebben az évben divatosak. A konyhai csapoknál a fémes csillogást felváltják a matt felületek. Természetesen a rusztikus enteriőröknél továbbra is a dívni fognak a réz és öntöttvas elemek. A stílusok között a vintage még mindig népszerű, de a kortárs, a századközepi és a skandináv stílusok lesznek népszerűek 2024-ben. 

Milyen elemektől veszünk búcsút?       

A konyhatrendek során a színek megjelenése és divatossá válása egyben azt jelenti, hogy a monokrómnak búcsút mondhatunk. A színek és anyagok játékos felhasználása most az egyedi és egyéniségünket meghatározó felé mutat, a monokróm személytelensége ezért szorul vissza. A matt fémes elemek a fényes felületeket szorítják ki a trendből, míg a konyhaszigetek fejlődése fokozatosan vet véget a zárt konyhák korszakának ott, ahol erre lehetőség van. 

konyha2024-konyhasziget.jpg

Forrás: https://ablakhaz.hu/zold-forradalom-konyhatrendek-2024-ben/

Szólj hozzá