2024. feb 22.

Fa vagy műanyag ablak? Előnyök és hátrányok.

írta: bibormester
Fa vagy műanyag ablak? Előnyök és hátrányok.

ablak-nyitva_2.jpg

A nyílászárók cseréje elkerülhetetlen

Az energia árának növekedése kivétel nélkül sújt minden fogyasztót. A törekvés a minél kevesebb energiafogyasztásra általánosnak mondható. A spórolás legjobb formája, ha a házakat, lakásokat, irodákat, ipari létesítményeket alaposan leszigeteljük. 

Mindig a nagy felületek okozzák a gondot, de különösen a ház vagy lakás azon része, amelyen a fal nyitott, hogy befogadja a nyílászárókat. Természetes tehát, hogy a nyílászárók minél jobb szigetelésével tudunk hatékonyan védekezni a nagy fogyasztással szemben. 

A magyar lakások és házak zöme még mindig a régi, hagyományos, kétszárnyas ablakokkal rendelkezik. Ezekben az ablakokban nincs semmilyen szigetelés, csak a dupla szárny nyújt némi védelmet. A belső pára és a penészedés ellen ezekkel az ablakokkal könnyű védekezni, hiszen csak résnyire kell rányitni a külső szárnyat a belsőre, és máris lehet szellőztetni. Sajnos, a meleg is könnyen elszivárog tömítések és megfelelő technikák híján. Aki energiát akar spórolni, annak minél előbb le kell cserélnie a korszerűtlen nyílászáróit. Csak az a kérdés, hogy milyen ablak kerüljön a régi helyére.  

Mik azok az U-értékek? 

Azt gondolhatnánk, hogy ma már teljesen mindegy, milyen ablakot építünk be, azok egytől-egyig prímán szigetelnek. Sajnos, ez nem ilyen egyértelmű. A minőségi ablakoknak nagyon kiválóak a szigetelési paraméterei, de azok ára bizony borsos. Olcsó húsnak híg a leve – tartja a mondás, és ez a nyílászárók piacára is igaz. Szerencsére a gyártóknak minden terméken fel kell tüntetniük, hogy milyen annak a hőátbocsátási értéke. Csakhogy a legtöbbünknek fogalma sincs, hogy mit kellene keresnie az adatok között, és azt hogyan kell értelmezni. Most egy kis segítséget nyújtunk ehhez. 

ablakcsere_2.jpg

A termékekre ragasztott gyártói adatlapon három értékkel fogunk találkozni, s mindegyik U-val kezdődik. Az Uf a nyílászáró tokozatára vonatkozik. Az Ug az üvegfelületre – ablakoknál természetesen mindig megtalálható. Az Uw egy összesített érték, aza az egész ablakra vonatkozó érték, amely a két másiknak a vonzata. Minél kisebb az U értékeknek a száma, annál nagyobb az adott nyílászáró szigetelőképessége. Ügyelni kell mindamellett az ablakok vasalatára is. A magas minőség hosszú használati éveket garantál. A minőségi ablak nyilván többe kerül, de lakásunk nyílászáróit évtizedekkel számolva vásároljuk meg, s ezeket az évtizedeket csak a jó minőség garantálja.          

Az anyagválasztás kérdései

Az ablak választásának másik jelentős kérdése, hogy milyen alapanyagú legyen. A cikkem főcímében a műanyagot és a fát neveztem meg, de a piacon alumínium kerettel rendelkező ablakokat is lehet vásárolni. Az alumínium ablakok felvevő piaca azonban általában nem a civil lakosság, mert a fémkeretes ablakok lényegesen drágábbak, és inkább ipari igénybevételhez tervezik a gyártók.

A lakásokba, házakba műanyagból vagy fából készült ablakokat vásárolnak az emberek, bár ezek között is van jelentős különbség. Mindkét típusnak vannak előnyei és hátrányai. Aki nem szeretne sokat bíbelődni a lakásának az ablakaival, annak a műanyagok ablakok lehetnek jók, feltéve, ha a lakás vagy ház dizájnja azt megengedi. Ugyan vannak már fához hasonlító műanyag ablakok is, mégis bizarrul mutatnának egy erdészházon. Egy minimalista épületen pedig a fakeretes ablakok lennének stílustalanok. A ház tehát egy olyan alap, amely bizonyos fokig meghatározhatja az anyagválasztást.    

Műanyag ablakok – előnyök és hátrányok     

műanyag ablakok új generációja jelentős érdeklődéssel bír a piacon. Sikerét több tényezőnek köszönheti. Elsőként említhető az ár. A műanyag ablakok kategóriájukban a legolcsóbbak. Egy hasonló tulajdonságú fa ablaknak 2-3-szoros az ára, míg a fémből készültek még ennél is drágábbak egy nagyságrenddel. Nagyjából 4-5-szörös szorzóval lehet számolni. 

ablak-muanyag.jpg

Az ár a magyar vásárló döntésénél bizony alapvető tényező. A másik nagy előny a karbantartáshoz kapcsolódik. A műanyag ablakokat nagyon könnyű karbantartani és tisztítani. Aki tehát nem szeretne otthona ablakaival sokat foglalkozni és nem rontja lakása, háza látványát, az nyilván a műanyagot választja. 

Korunkban, amikor a természetes anyagok szerepe és az újrahasznosíthatóság gondolata felértékelődött, a műanyag nem mondható éppen trendinek és környezetbarátnak. Régebben az is probléma volt a műanyag ablakokkal, hogy nem viselték el az UV-sugárzást, márpedig annak minden ablak fokozottan ki van téve. Az első PVC-alapanyagú ablakok nagyon hamar kifakultak, a gyengébb minőség elvesztette konzisztenciáját, a keret kezdett porózussá válni. A gyártók mindent elkövettek a probléma megszüntetésére, s ma már a jó minőségű műanyag ablakok olyan védőfóliát kapnak, amely megóvja azokat a nap sugaraitól. 

A másik szerkezeti gondot a fém merevítők okozták, mivel a vékony rudak jó hővezetők, miáltal gyengült a keret hőelvezető képessége. Ma már speciális ragasztásos technikával adnak szilárdságot és rugalmasságot a kereteknek, így ez a negatív tulajdonság is megszűnt. Volt még egy esztétikai problémája a vásárlóknak. Az első generációs műanyag ablakok kerete fehér volt, s azon túl nem volt nagy a színválaszték. Mondani sem kell talán, hogy ezen is változtattak az innovátorok, s ma már számos színben és mintában kaphatóak a műanyag ablakok. Még olyan is van, amelyik a fakeretes ablakokat utánozza. Ettől persze a tény még tény, hogy az ablak műanyagból van. 

A műanyag ablakok legújabb generációja már újrahasznosítható műanyagokból készül és törekszenek arra is, hogy azok a gépek, amelyek a gyártást végzik, energiatakarékosan üzemeljenek. 

ablak-nyitas_1.jpg

Fa ablakok – előnyök és hátrányok          

A műanyag ablakok olyan jelentős előnyökkel rendelkeznek, hogy felmerülhet a kérdés, hogyan tudnak vele konkurálni a fából készültek? A stílusbeli meghatározottság csak egy a magyarázatok közül. Nem minden épülethez passzolnak a műanyag nyílászárók, még akkor sem, ha igyekeznek a fát leutánozni. A fának a textúráját, a tapintását és hangulatát ezek a műanyagok soha nem fogják visszaadni. A fából készült ablakok egyedi mintázatúak attól függően, hogy milyen és mennyi idős fából készültek, s ez adja másik különlegességüket. 

A jó minőségű fa ablakok tömbösített és megfelelően kiszárított borovi- vagy lucfenyőből készülnek. A drágább és sokkal hosszabb élettartamú tölgyből készült ablakok már az extra kategóriában vannak. Igyekezzünk a fa ablakokból is a komoly gyártók garanciával ellátott típusai közül választani, mert a gyenge minőségű fa sokkal könnyebben vetemedik, amelytől az ablak megszorul és csikorogni kezd. 

A fa kerettel rendelkező ablakok ma már ugyanolyan jól szigetelnek, mint műanyag vetélytársaik, ugyanakkor rendszeres karbantartást igényelnek. Két-három évente, az időjárástól függően a fa ablakokat le kell kezelni. A gyártók ezekhez az ablakokhoz kezelési útmutatót és a használandó anyagok listáját is mellékelik. Aki azt szeretné, hogy az ablakai évtizedekig kiszolgálják, akkor a fa ablakoknál fel kell készülnie a rendszeres karbantartásra.

fa-ablak.jpg

Néhány gondolat az alumínium ablakokról       

Az alumínium ablakok különösen jól passzolnak a nagy üvegfelületekhez. Rendkívül látványosak, melyeket elsősorban a nagy toronyházakban, üvegfelületes irodaházaknál használnak. Nem véletlen az ipari jellegű felhasználásuk, mert ezek a legtartósabb ablakkeretek, amelyek minden időjárási körülménynek ellenállnak. Nem igényelnek speciális karbantartást, tisztításuk egyszerű. Gyakorlatilag bármilyen színből és formában elérhetőek, amennyiben a megrendelő nagy tételben gondolkodik. Mivel a bekerülési ára jóval magasabb a műanyag és a fa ablakokhoz képest, a gyártók a nagymegrendelőkre koncentrálnak ennél a típusnál.   

Forrás: https://ablakhaz.hu/fa-vagy-muanyag-ablak-elonyok-es-hatranyok/

Szólj hozzá