2024. jan 25.

Az újrahasznosítás csodája – az univerzális raklap

írta: bibormester
Az újrahasznosítás csodája – az univerzális raklap

raklap-sok.jpg

Ezer dologra is felhasználható

Az emberiség ökológiai lábnyoma évről évre növekszik, túllépve bolygónk teherbíró képességén. Az egyetlen megoldást a természetes anyagok józan felhasználása mellett az újrahasznosítás jelenti. Igyekeznünk kell olyan termékeket előállítani, amelyeket felvehetünk a termelés körforgásába, azaz újból és újból felhasználhatjuk. A legjobb megoldás az, ha valami természetes anyagból áll és ezer más dologra is felhasználható alapfunkciója mellett. 

Keresve sem találnánk jobbat a szállítás és raktározás területén használt raklapoknál, hiszen a zömük fából készül és ma már a DIY, azaz a csináld magad mozgalmak egyik legkedveltebb tárgya. Annyi mindenre alkalmasak megfelelő átalakítás után, hogy a felsorolása több cikket tenne ki. Néhány példa alapján szemléltetem majd, hogy miért tekinthető a raklap univerzálisnak. 

Mit kell tudni a raklapról?

Az első raklapokat akkor készítették el, amikor rengeteg árut kellett nagy hajók és repülők gyomrába tölteni, s ezek az áruk sok esetben veszélyesek, ütődésre érzékenyek voltak. A második világháborúban a D-napra készülő szövetségeseknek volt szükségük olyan alkalmi rámpára, ahová a lőszeres ládákat és a bálákat lefektethették. Kiderült, hogy a polgári szállításban és a raktározásban is kiválóak a raklapok, hiszen nagy tételeket lehetett a segítségükkel gyorsan mozgatni. A villástargoncáknak csak alájuk kell nyúlniuk, és máris több mázsa mozgatható biztonsággal. Ma már a logisztika meg sem tudna lenni nélküle, ennélfogva rengeteget készítenek belőle. 

raklap-raktar.jpg

A raklapok elsősorban fából készülnek, egyfajta merev, horizontális állványok. Lehetnek még műanyagból és fémből, de mi a természetes anyagból, a fából készült példányokra fogunk koncentrálni. A fa alapanyagúak között találunk préselt faforgácsból, rétegelt-lemezből és tömörfából készült típusokat. A típusvariánsoknak a teherbírásra vonatkozólag van jelentősége. A legolcsóbbak viszonylag kis terhelést viselnek el, bár ezek rakodófelülete is strapabíró. 

Érdekesség még, hogy a raklapoknak hivatalosan nincs meghatározott méretük, és a mozgatásukkal kapcsolatos kialakításuk földrajzi területenként más és más. A magyarok elsősorban az EU-szabvány szerinti raklapokkal találkozhatnak, amelyek vagy fenyőből, vagy tölgyfából készülnek. Három méretben forgalmazzák az úgynevezett nyitott raklapokat, amelyeket négy oldalról tud a villa megemelni. Az EUR-raklapok legelterjedtebb mérete 1200×800 mm, de találkozhatunk 1200×1000 milliméteressel és 800×600-assal is. Mérettől és anyagtól függően a súlyuk 7 kg-tól 30 kg-ig terjed. A sztenderdnek mondható 1200×800 mm-es raklap 20-25 kg között van, 78 darab szabványos szöggel állítják össze, és kizárólag száraz fát használnak hozzá, hogy ne penészedjen meg. 

Mivel rakodófelületnek használják, tartós és masszív alapanyagnak mondható. Tökéletesen alkalmas arra, hogy elemenként, vagy az anyagát valami más, hasznos dologra is felhasználjuk.  

raklap-dohanyzoasztal.jpg

Új szerepben a kertben    

A csináld magad mozgalmak elterjedésével a raklapok is egyre népszerűbbé váltak nem utolsósorban azért, mert a pompás faanyagukhoz sokkal olcsóbban lehet hozzáférni, mint egy feldolgozott furnérhoz vagy falaphoz. Az első és fontos alkalmazási területét a kertekben találták meg. Mielőtt azonban kerti bútorok készülnének a raklapból, fel kell készíteni arra, hogy időjárás álló legyen, hiszen a legtöbb raklap fa nyers. Legalább kétszer le kell kenni lazúrral az elemeket vagy az egész raklapot, majd megfelelő színre festeni. Sokan azonban – különösen a tölgyből készülteknél – meghagyják a fa eredeti rajzolatát, esetleg valamilyen fához való páccal kezelik még le. 

A raklapokból számos kerti bútort lehet készíteni legyen az asztal, ágy, szék vagy akár pad. Arra kell ügyelni csupán, hogy a kültéri viszonyokat figyelembe véve rendszeres karbantartásban részesüljön az újrahasznosítással előállított bútordarab. Vannak, akik még egy kisebb kerti medencét is ki tudnak alakítani raklap és vízálló fólia segítségével. A medence külsejét természetesen valamilyen anyaggal be kell vonni. Amennyiben a természetes anyagokat tekintjük mérvadónak, akkor még a nádszövet is megteszi. Grillezőhelytől a napozóágyakon keresztül egy pihenősarokig számos ötletes megoldást találhatunk a neten. Különösen izgalmasok a függőleges virágtartók, amelyek a kis kertben teszik lehetővé jelentősebb növénytársulások gondozását. Ezeket a falakat a lehető legegyszerűbb raklapokból megépíteni, hiszen csak néhány erősebb csavar vagy kapocs kell a kialakításukhoz. Akinek lehetősége van számos raklapot beszerezni, az még a kerítését is elkészítheti belőlük. Nagy előnyt jelent ilyenkor, hogy az egyes raklapokat mint önálló elemeket használhatjuk fel, s nemcsak olcsó lesz a kerítés, de nagyon gyorsan el is készülhetünk vele. 

raklap-asztal-szek.jpg

Raklap a lakásban   

Nagy előnye a raklapoknak, hogy már egy kisebb átalakítással is kiváló bútorokat lehet készíteni belőlük. Elsősorban a vintage és az indusztriális környezetbe passzolnak bele tökéletesen, de a minimál dizájnban vagy a skandináv stílusban gondolkodóknak is tökéletes lehet egy raklapból gyártott kisasztal vagy éjjeli szekrényke.  Amennyiben valaki raklapokból akarja megcsinálni az ágyát, annak teljes fedésű raklapokat kell beszereznie. Egy teljes szettet is kialakíthatunk azáltal, hogyha az ágyfejet és az erre felerősített oldalsó szekrénykéket is raklap deszkákból készült fal egészíti ki, mégpedig az ágyfiókokkal együtt.           

Raklapokból az ügyes kezűek számos bútort készíthetnek el. Készülhet polc, étkező- író-, vagy dohányzóasztal, konzolasztal, éjjeliszekrény, gyerekágy. Találkozhatunk vele a fészerben, ahol kerékpár- vagy szerszámtárolóként hasznosítják. Egyre gyakrabban használják fel lépcső vagy padlóburkoló készítéséhez, de falburkolatként is látványos lehet megfelelő kidolgozásban és a hozzá passzoló enteriőrben. 

kis kedvencekkel együtt élők számára is ideális lehet a raklap, amelyből kiváló fekvőhely alakítható ki. Ezeket elsősorban benti használatra érdemes elkészíteni, mivel nincsen teteje. A kedvencünk méretéhez is igazíthatjuk a fekhelyet, amelyet darált szivaccsal bélelhetünk, valamint egy mosható párnával tehetünk még komfortosabbá. A kutyákat nagyon könnyen rá lehet szoktatni, hogy a pihenésüket egy ilyen kényelmes fekhelyen töltsék. 

Raklap beszerzése és vásárlása        

A raklapok beszerezhetőek Tüzép telepeken, nagyobb építőiparral foglalkozó szakáruházakban, de építkezéseken is letárgyalható, hogy a felhasznált raklapokat átvennénk. Akár vesszük, akár használtat szerzünk be, ügyelni kel arra, hogy ne legyen kellemtelen szagú, olajos vagy foltos, mert ezek nem használhatóak már fel. Alapból lehet olyan raklapot is vásárolni, amely impregnált vagy hőkezelt fából készült, ugyanakkor a nyers fából készülteket újrahasználás előtt le kell csiszolni, és elengedhetetlen a felületkezelés is. Vannak azonban olyanok, akik szívesen használnának raklap alapokból épült bútort, de nincs meg hozzá a megfelelő kézügyességük és kreativitásuk. Nekik sem kell azonban elkeseredniük, mert már számos készterméket kínálnak a bútorboltok, amelyek raklapra alapozott technológiával készülnek.     

raklap-asztal.jpg

Forrás: https://ablakhaz.hu/az-ujrahasznositas-csodaja-az-univerzalis-raklap/

Szólj hozzá

raklap