2024. jan 18.

Északi hódító – a skandináv stílus

írta: bibormester
Északi hódító – a skandináv stílus

skandinav03_1.jpg

Egy jól adaptálható stílus

Észak-Európa országairól keveset tudtunk a múlt század kilencvenes éveiig. A sztereotípiákat mi magyarok is kívülről fújtuk persze. A hosszú és kemény telekről, a hatalmas fenyőerdőkről, a sítalpakon suhanó emberekről elsősorban a televízió híradásaiban vagy természetfilmjeiben értesülhettünk. Néhány szerencsés ismerősünktől, aki elvetődött a nordikus országokba, arról is hallhattunk, hogy arrafelé virágzik a demokrácia, magas az életszínvonal, és az országaikat békeszerető népek lakják. 

Nem hallottunk azonban egy csendes hódítóról, amelyik már a mi országunkat is célba vette. Amikor megépült az első kék-sárga lakberendezési áruház hazánkban, hatalmas volt az érdeklődés, s először szembesülhettünk a skandináv stílus különleges hangulatával. Mi magunk is rabul estünk az északi világ esztétikájának, s úgy tűnik, hogy ez a stílus már örökre velünk marad. Ennek fő oka talán az lehet, hogy a stílus tökéletesen adaptálódott a magyar vásárlók ízléséhez, igényéhez és lehetőségeihez.  

Földrajzi tényezők hatása

A skandináv stílus a hagyományokból táplálkozik. Az északi országok népei mindig is zord körülmények között éltek, s csak abból merítkezhettek, amit a környezetük biztosított a számukra. Mivel nem bővelkedtek javakban, ezért életmódjuk egyszerű volt. Házaik apró helyiségekből álltak, hiszen rengeteg energiát jelentett a megfelelő fűtés biztosítása. Építkezési és lakberendezési alapanyaguk a fa és kő mind a mai napig. A természetes anyagok használata évezredes tradíciókat követ, s ez visszatükröződik alapvető stílusjegyként. 

Mivel a bőség nem volt jellemző, törekedtek arra, hogy minden, ami az életükhöz szükséges, az egyszerű, de funkciójában gazdag legyen. A lakások sohasem voltak hivalkodóak. A bútorok a lehető legegyszerűbb kivitelben, de jó minőségben készültek el. Azoknak a tárgyaknak van ma is becsületük, amelyek egyszerre több funkcióval bírnak. A földrajzi elhelyezkedés az oka a skandinávok nagy fényszeretetének, hiszen sokkal hosszabb ideig tart arrafelé a sötétség. Ennek okán a lehető legtöbb fényt igyekeznek az otthonukba csalni. A természetes fény miatt kedvelik a fehér színt, amely optikailag tágítja a teret, s visszatükrözi a napsugarakat, emiatt tartanak sok és nagy tükröt a helyiségekben, ezért építenek be magas ablakokat, s ez az oka annak is, hogy a finnek kivételével még függönyt sem használnak, amivel eltakarhatnák a sok-sok lámpával kivilágított szobákat. 

skandinav01_1.jpg

Megérkezés az Egyesült Államokba

A skandináv stílus először az Egyesült Államokban kezdett hódítani a praktikussága és a fa bőséges használata miatt. A második világháborút követően jelentősen megváltozott az emberek ízlése és egyre kedveltebbek lettek a tartós és kényelmes bútordarabok, amelyek árban is kedvezőek voltak. A skandináv bútorok pont ezt az igényt fedték le, mivel kerültek minden felesleges cifraságot és anyagot. Arra voltak jók, amire tervezték azokat, s ez bőven elegendőnek bizonyult. Ekkor ívelt fel ráadásul a minimál dizájnú szemlélet is, amelyben a skandinávok az élen jártak. Márpedig ami Amerikában sikeres lesz, az előbb-utóbb világszinten is azzá válik. Lássuk, melyek a stílus meghatározó jegyei!   

A skandináv stílus alapjegyei

Valószínűleg ma már a legtöbb magyar kapásból tudna néhány skandináv alapvonást említeni. A természetes anyagok, elsősorban a fa használata kiemelkedő, mégpedig azért, mert szinte meghagyják azt a maga nyers formájában. Sok esetben még a fa erezete is látszik a bútorokon, amely az egyik fő esztétikai vonássá vált. A fák közül azokat választják bútoranyagnak, amelyek a környezetükben elérhetők. Elsősorban a fenyőt dolgozzák fel, de találkozhatunk a nyírrel és a tölggyel is. Ezekből a fákból, kompakt, könnyen kezelhető bútorokat gyártanak. 

A bútoroknál törekednek a multifunkcionalitásra, s ahol csak lehet, tárolórendszereket dolgoznak ki. Ezek a tárolók nyelik el a használati tárgyakat, mert a rendezettség és az átláthatóság alapelve a skandináv enteriőrnek. Ebben a rendezettségben a fény is könnyen át tudja járni az egyébként sem túlzsúfolt helyiségeket. A minimalizmus és a funkcionalitás tökéletes ötvözete jön létre. 

skandinav02_1.jpg

A természetes anyagok használata a lakás minden elemében megmutatkozik. A padlót és a falat faburkolat borítja, a konyha és a fürdőszoba természetes kövezetet kap. A meleg és kellemes tapintású lakástextíliák pamutból, gyapjúból és lenvászonból készülnek. A stílus a világos színeket kedveli, elsősorban a fehéret, amelyet egy-két kiegészítőn megjelenő élénk színnel: kékkel, zölddel, vörössel, sárgával dobnak fel. Ennek hatására a fehér nem áraszt steril hangulatot, hanem egy letisztult dizájnt hoz létre. Fontos még megemlíteni a szobanövények szerepét, amelyek nagyon kedveltek, és az enteriőr állandó részei. Sok esetben szobanövényekkel, növényfallal határolják el a tér egyes elemeit. 

Országonként megjelenő eltérések 

Amikor a skandináv stílusról beszélünk, akkor fontos azt is megjegyezni, hogy az egyes északi országokban fellelhetőek egyéni jellegzetességek is, amelyek kifejezetten színesítik a főstílust. 

Svédország történelmileg is fontos szerepet játszik, hiszen valamikor nagyhatalomnak számított. Gusztáv nevű királyuk kialakított egy sajátos stílust, amely a rokokó és a klasszizmus eszköztárából merített. A Gusztáv-stílusból maradt vissza a szimmetriához való ragaszkodás és a rusztikusabb megjelenés a többi országhoz képest. Minden bútor és tárgy a kis helyiségekhez igazodik, nagyon helytakarékos és gyakorlatias. A bútorokon hanyagolnak minden díszítést. 

A dánoknál a hygge-koncepció irányváltáshoz vezetett. Az otthonos és barátságos légkörhöz elengedhetetlen a barátok és a család társasága, ezért egy nagy tálalóasztalnak mindenképpen helye van az étkezőben vagy nappaliban. Míg a svédek az egyenes formákra esküsznek, addig a dánok a barátságosan ívelt vonalakat kedvelik a bútoroknál. A svédek nyers textíliái helyett a finomabb textúrák iránt vonzódnak, hiszen ezzel lehet meghitt és kellemes hangulatot teremteni. Ugyanakkor ők is kerülik a túlzásokat a dekorációban, s ha lehet, még magasabb ablakokat építenek, mint svéd szomszédaik. A színeknél a neutrális árnyalatok játsszák a főszerepet. 

hygge-szek-gyertya.jpg

A finnek az egyetlenek, aki függönyt használnak. Úgy látszik, ez a vonás régi rokonságunk egyik bizonyítéka. Szívesen használnak élénk színű szőnyegeket, párnákat. A textíliák felelősek azért, hogy a bútorok szigorú vonalát megtörve harmóniát teremtsenek az enteriőrben. Míg a szomszéd népek elsősorban fenyőt használnak fel, addig a finnek nyírfából készítik bútoraikat. 

A norvégok a fenti három nép szokásaiból válogatnak. Ők a fenyő mellett a tölgyet kedvelik bútorfaként, amit persze inkább a módosabbak engedhetnek meg maguknak. A bútoroknak rusztikus hatásuk van. A fa és a gyapjú a legfőbb textúrakombináció. A számos takaró és párna mellett kedvelik a díszes vázákat és a dekoratív figurákat. Ezekből egy-egy darabot szívesen helyeznek el a nappaliban ügyelve arra, hogy elkerüljék a csetreszek halmozását. Külön érdekesség a norvégoknál, hogy egy hangsúlyos falat a fehértől eltérő árnyalatra, zöldre, türkizre, kékre esetleg szürkére festenek. Ezzel oldják fel a túlzott fehérséget az enteriőrben. 

Ikonikus darabok

A skandináv stílus több ikonikus bútort is adott a világnak, melyek közül kettőt említenék meg, mivel a stílus kedvelőinek érdemes beszerezniük ezekből. Az egyik az úgynevezett tojásfotel, melyet a finn dizájnerek találtak ki. A másik egy dán tervezőhöz, Poul Henningsenhez tapad. Az általa formatervezett lámpákat manapság már rövidített nevükön, PH-lámpáknak hívják, s a skandináv bútorboltokból sohasem hiányozhatnak. A stílus első pillantásra kötöttnek, szigorúnak és túl szabályosnak tűnhet, de mint láthattuk, rengeteg teret enged a határain belül az egyéni ízlésnek és elgondolásnak. Valószínűleg sikerének ez is az egyik nagy titka, ami minket, magyarokat is inspirál.  

skandinav-stilus-ph-lampa.jpg

Forrás: https://ablakhaz.hu/eszaki-hodito-a-skandinav-stilus/

Szólj hozzá

skandináv stílus