2023. dec 07.

Decemberi kert – karbantartás, tárolás, tervezgetés

írta: bibormester
Decemberi kert – karbantartás, tárolás, tervezgetés

december-kert-bogyo.jpg

A jó kertész ilyenkor sem tétlenkedik

Szokták mondani, hogy a jó kertész télen sem tétlenkedik. Ez a megállapítás igaz az első téli hónapra vonatkozólag is, a decemberre. Ez a hónap hazánkban nem a leghidegebb, s az utóbbi évtizedekben egyre kellemesebb még ilyenkor is a hőmérséklet, bár az esti fagyok általánossá válhatnak. 

Gondolhatnánk, hogy a kerttel rendelkezők ilyenkor csak ülnek a kandalló előtt, és a szép, bő termésű nyárra gondolnak. Pedig ilyenkor is tudunk nagyon hasznos munkákat elvégezni, hogy tavasszal a kis birtokunk valóságos Paradicsommá váljon. Lássuk, mire érdemes figyelnünk december folyamán!  

Irány a szerszámoskamra!

Az egyik alapvető foglalatosság a kerti szerszámokhoz és rendszerekhez kapcsolódik. Novemberben egyre több szerszám kerül a fészerbe, ahogy a munkák sora rövidül. Ezeket a szerszámokat a tél folyamán kell alaposan szemügyre venni, letakarítani és karbantartani. A megjavíthatatlan eszközöktől meg kell válni, és helyükbe újakat vásárolni. Szezonon kívül ugyanis komoly akciókat tartanak a kertészetek és szerszámboltok. A még használható eszközöket meg kell tisztítani, a kicsorbult éleket újra élezni, a csavarokat, ékeket ilyenkor lehet megszorítani. A motoros szerszámokból ki kell folyatni a maradék üzemanyagot, és úgy eltenni azokat tavaszig. 

Aki még nem víztelenítette az öntözőrendszerét, annak ez most már sürgető feladata lesz, ha nem akarja, hogy a fagyok tönkretegyék az egész hálózatot.  

feszer-belulrol.jpg

Teendők az üvegházban, tárolási feladatok

Az élő növények jelentős részét ilyenkor már melegebb helyre kell telepíteni. Elsősorban az üvegházak képesek nagyobb teleltetésre. A beltéri növényeket tartsuk napos helyen, de ne tegyük ki azokat közvetlen napsütésnek. A nagyon hideg napokon bevethetjük a különböző üvegház-melegítőket is annak érdekében, hogy a fiatal növények ne pusztuljanak el. Arra is ügyelni kell, hogy időnkénti szellőztetéssel friss levegő kerüljön az üvegházba. Ezt a melegebb napokon tehetjük meg, amikor egy-egy ablakot felnyitunk, ahol nem éri közvetlenül a hideg a növényeket. A szellőztetés megakadályozza a túlzott párásodást. 

A különböző termések tárolására is figyelnünk kell. Decemberre kerül betakarításra a sárgarépa, a káposzta, a burgonya, az alma, a körte, a sütőtök, a tök, a bab és a hagymafélék. A tárolásuk során ezeket a terméseket rendszeresen át kell vizsgálni, és a romló darabokat mielőbb el kell távolítani, mert egy idő után a többi termést is beszennyeznék. A rothadásnak indult növényeket beleapríthatjuk a komposztba.  

 Mi a teendő a komposzttal?  

Folytassuk is mindjárt a teendőket a komposzttal, azaz a legtermészetesebb trágyával. A téli komposztot majd csak tavaszra fordulva fogjuk felhasználni. Az el nem fogyasztott zöldségek és gyümölcsök mellett elsősorban aprított faágak és gallyak fognak belekerülni a szokásos konyhai hulladékok mellett. Ezek az ágak az erősödő széltől fognak letörni, miután a bennük lévő folyadék csökken, és törékenyebbé válnak. Ne hagyjuk, hogy a kertünkben össze-vissza halmokban álljanak ezek a gallyak, hanem együtt a tervszerűen eltávolított ágakkal aprítsuk össze, és tegyük a komposztba. Fontos teendő még, hogy a téli a komposztot megóvjuk a fagytól, mivel a védtelenül maradt halomban sokkal lassabban indulnak meg a hasznos rothadási folyamatok. Célszerű kartonpapírral vagy egy régi, viseltes szőnyeggel letakarni a komposztot, így biztosítva az érlelődési folyamatoknak a megfelelő hőmérsékletet. 

komposzt-lada_3.jpg

Ásás, metszés, locsolás

Gondolhatnánk, hogy a fenti alcímben leírt általános kerti munkákra decemberben nem fogunk sort keríteni. Természetesen ez nem így van. A talajlazítást a kellemes, fagypont fölötti időben folytathatjuk, ha a novemberi időszakban még nem került rá a sor. Nem is beszélve arról, hogy a cserjéket és a fákat november-december folyamán szokták elültetni. Természetesen arra is gondot kell fordítanunk, hogy a csemeték ne fagyjanak el. A töveket célszerű betakarni zúzalékkal vagy szalmával. A kényesebb fafajtáknak a kis koronáját is érdemes letakarni fóliával. 

A cserjések és beteg ágak metszésére, levágására is ez az időszak a legalkalmasabb. Ilyenkor már nincsenek levelek a fákon, kivételt képeznek az örökzöldek persze. A metszést éles metszőollóval végezzük el, hogy minél kisebb sebet ejtsünk a növényeken. A metszésre váró gyümölcshozók a következők: alma, szőlő, málna füge, de ilyenkor metszhető a lilaakác is, amely a méhek egyik kedvenc virágát hozza majd májusban. Fontos azonban tudni, hogy mínusz öt fok alatt ne vágjunk bele a metszésbe, mert ekkor már a mondott növények szövete könnyebben roncsolódhat. Várjuk meg a kellemes, napsütéses és plusz fokokkal érkező napokat. A lemetszett ágak, gallyak megfelelő aprítást követően visszakerülhetnek a frissen felásott talajba vagy a téli komposztba. Akkor leszünk igazán gondos kertészek, ha a metszett ágak vágási felületét viasszal vagy az erre a célra szolgáló balzsammal is lekenjük, megvédve a növényt a fagyoktól. 

A locsolásra természetesen nem a szabadban fog sor kerülni, hanem a teleltető helyen – legyen az üvegház vagy a ház meleg helyisége. Ide kerülnek a leanderek, a muskátli, a kaktuszok és egyéb citrusfélék, amelyek nyáron majd ismét kikerülhetnek a szabadba vagy a teraszra. Ilyenkor a beltérbe került növények is érzik a tél hatását, és sokat veszítenek intenzitásukból. Ennek ellenére fajtától függően olykor meg kell öntözni ezeket a növényeket. Vigyázzunk, hogy túl ne öntözzük őket, de kapjanak megfelelő folyadékmennyiséget! 

ontozes-tel.jpg

Magvetés és érlelés, és persze a gyep          

Apróságnak tűnhet, de december táján érdemes az egynyári virágok magvait elvetni fagy- és hómentes napokon. Csírázási idejük ezeknek a növényeknek nagyjából négy hét. Akinek tehát egy virágoskert az álma, annak bizony még vetnie is kell. Sőt, decemberben bizonyos gyümölcsök érlelését is megoldhatjuk házilag. Ezek természetesen a legkésőbb beérő finomságok, mint a naspolya és a birsalma, vagy népi nevén, az aranyalma. 

A naspolya éppen karácsonyra puhulhat fel, és ilyenkor adja a legédesebb zamatát. A birsalmát általában a ház napos oldalán lévő ablakba szokták tenni, hogy ott színt, ízt és illatot váltson. Ez az egyébként fanyar gyümölcs zöldből kezd narancsossá válni, illata pedig emlékeztet a citrus vagy a vanília illatára, egyes fajtái kifejezetten alma aromára váltanak. Ilyenkor már élvezettel fogyasztható ez a gyümölcs, de ekkor szokták kompótnak vagy lekvárnak feldolgozni. 

Felmerülhet a kérdés, hogy mit kell kezdenünk a gyeppel decemberben, illetve télidőben? Igazából egyetlen dologra kell vigyáznunk, ha már korábban elvégeztük a kötelező nyírást, szellőztetést, ritkítást és lágy trágyázást, mégpedig arra, hogy ne lépjünk rá a gyepre. Fagyos időben kikopik ugyanis azon a területen a fű, ahová léptünk. 

Jöjjön a karácsony embernek, állatnak!      

A decembert leginkább a karácsony miatt várják az emberek. Sokan vesznek ilyenkor földlabdás fenyőfát, esetleg dézsás és cserepes változatot. Érdemes az ilyen fákat csak néhány nappal az ünnep előtt bevinni a meleg szobába, majd nagyon gyorsan, rögtön az ünnep után újra kivinni. Még a díszítéssel is várjunk egy-két napot, hogy a növény akklimatizálódhasson a meleghez, ellenkező esetben megfosztjuk a fát a tűleveleitől. Márpedig a karácsony akkor szép, ha szép és egészséges a fa, amely alá az ajándékok kerülnek.

Ne feledkezzünk meg az énekesmadarakról sem, legyen nekik a mi kertünk az egész téli időszak alatt karácsonyi kert. Tegyük ki az etetőket, és töltsük fel azt megfelelő magokkal. Az is nagy segítség a számukra, ha sótlan szalonnadarabokat lógatunk fel egy zsinegen, hiszen a kistestű madaraknak ez biztosíthatja a megfelelő zsírtartalékokat a hideg és puszta vidéken. Ha mindezzel megvagyunk, akkor valóban jól fog esni a kandalló előtt egy pohár forralt bort elszürcsölgetni.   

decemberi-kert-eteto.jpg

Forrás: https://ablakhaz.hu/decemberi-kert-karbantartas-tarolas-tervezgetes/

Szólj hozzá

decemberi kert