2023. nov 30.

Palackba zárt természet – a florárium

írta: bibormester
Palackba zárt természet – a florárium

florarium-feny.jpg

Kis lakásban mini kert

Az utóbbi évtizedekben a nagyvárosok agglomerációja növekedett a legdinamikusabban. A zsúfolt, zajos és rossz levegőjű metropoliszokból sokan menekülnek el egy még beutazható távolságra, ahol a lakóterületet kertek veszik körül. Így történik ez Budapesttel is, hiszen a felmérések szerint már csak 1,6 millióan lakják a fővárost. Ezzel párhuzamosan a környező települések lélekszáma növekszik meg a sok beköltöző miatt. Ez azért okoz nehézséget, mert a növekvő népességet az infrastruktúra fejlesztése nem tudja követni. 

A legtöbb kiköltöző számára a természetes környezet és a megfelelő tér az igazán csábító. Sokak álma a kertes ház, miközben munkájuk a városhoz köti őket. Csakhogy a kertes ház nem mindenkinek adatik meg, de aki a természet közelségére vágyik, az megpróbálja azt a lakásában megteremteni. Erre szolgálnak a szobanövények, a zöld térelhatárolók, ahol cserepekben állnak virágok. Új trendként megjelentek a zöldfalak is. A kicsi alapterületű lakásokban azonban nem könnyű megteremteni egy mini kertet, de nem lehetetlen. Erre valók az úgynevezett floráriumok, amelyek üvegbe zárt növénytársulások. A florárium nagyszerűsége abban rejlik, hogy egyedi kerteket szerkeszthetünk meg, miközben az a terráriumban megvalósuló kert a lakás kiemelkedő díszévé, dekorációjává válhat.     

Alapok

Floráriumot lehet vásárolni profi készítőktől, de igazi értékét az adja, hogy mi magunk is készíthetünk egy üvegbe zárt csodát. Sokak számára lehet újdonság egy ilyen mini kert, holott már a viktoriánus korban is elterjedtnek számított Angliában, csak valahogy kikerült a divatból. Korunkban a természet ismét fontossá vált, és szinte mindenki arra vágyik, hogy közelebb kerüljön hozzá. Erre ad lehetőséget a florárium, mert megteremthető általa egy komód tetején elhelyezett növényvilág. 

florarium-tobb.jpg

A florárium tulajdonképpen egy zárt kert, amely saját ökoszisztémával rendelkezik. Egy megfelelő méretű üveg kell hozzá, valamint olyan növények összessége, amelyek hasonló környezeti igénnyel rendelkeznek. Lehet ez a terrárium zárt vagy nyitott, attól függően, hogy milyen páratartalomra van szüksége az adott növényeknek. Az üvegnek tulajdonképpen lehet bármilyen formája, a lényeg, hogy a benne lévő növények jussanak hozzá levegőhöz, a megfelelő mennyiségű vízhez és fényhez. Miután a növényeknek táptalajra is szükségük van, ezért a floráriumnak is kell termesztőközeg.   

Florárium típusok

A florárium lehet egészen kicsi, akár 4-5 literes befőttesüvegben is megteremthető, de a nagyobbra növő növények számára szükség lehet akár 25 literes üvegre is. Ma már a floráriummal foglalkozó üzletekben, vagy hobbiboltokban egészen különleges és díszes terráriumnak való üvegek is beszerezhetők. 

A terrárium lehet nyitott vagy zárt, attól függően, hogy milyen típusú növényeket tervezünk bele. A nyitott floráriumokban rendszerint szukkulens, azaz szárazságtűrő növénytársulásokat érdemes ültetni, míg a zárt típusban folyamatosan termelik a növények a párát, ezért az ilyen terráriumokban a párakedvelő fajták érzik jól magukat. A kezdő florárium építőknek a szakértők azt ajánlják, hogy elsőre egy szárazságkedvelő, elsősorban kaktuszokból álló minikertbe vágjanak bele, mert sokkal kevésbé kíséri tevékenységüket kudarc. 

florarium-keszites.jpg

Hogy készítsünk floráriumot?

A florárium készítése nem egyszerű feladat, számtalan kellék, eszköz és türelem kell hozzá. Na meg kézügyesség és ízlés, ha azt akarjuk, hogy valóban lakásunk díszévé váljon. Először is meg kell válogatni a megfelelő növényeket, hogy melyeket tudjuk egy társulásban tartani. Ehhez mindenképpen utána kell nézni az interneten, illetve célszerű a szakáruház tanácsadóját kikérdezni. Sok növényfajtából lehet mini keretet kialakítani, de igazából csak azok közül válogathatunk, amelyek beszerezhetők a kertészetekből. 

Az alacsonyra növő, kifejezetten ideális florárium növények közé tartozik a macskatalp, a korzikai menta, a turbántok, a tündérfürt, a szagos müge stb. A trópusi növények közül a párnafű, a csipkeharaszt, a ráncos törpebors például remekül érzi magát a floráriumban. Amikor beszereztük a megfelelő növényeket, akkor jön a terrárium kiválasztása. Helyigénytől és levegőztetéstől függ, hogy mely típusokban gondolkodhatunk. A megvásárolt edényt alaposan mossuk ki mielőtt munkára fognánk, nehogy láthatatlan kórokozók kerüljenek a mikrotérbe, ami a kertünk romlásához vezet. 

Az üvegedény egyharmadát apró kavicsokkal és sóderrel kell beszórni, valamint aktív szénnel. Ezek az anyagok biztosítják a vízelvezetést és a káros anyagok megkötését. Tulajdonképpen a földi ökoszisztémát alakítjuk ki zárt térben. Ezt a réteget fedjük be újabb egyharmad részig olyan virágfölddel, amelyet a növényeink kedvelni fognak. Ültetőközegünket mindenképpen locsoljuk meg mielőtt a növényeket belehelyeznénk. A nedvességet kedvelő növények magas szervesanyag tartalommal rendelkező földet kívánnak, míg a szárazságtűrőknek megfelel a homokos, kavicsos, vagy a boltban vásárolható kaktuszföld. Ezután helyezhetjük bele a táptalajba a növényeket oly módon, hogy hagyunk a részükre megfelelő teret a növekedésre. 

Eszközök a florárium készítéshez    

Mivel egy meglehetősen szűk nyíláson keresztül tudjuk a mini kertünket megépíteni, ezért speciális eszközökre is szükségünk lesz. Ilyen például egy hosszabb bot, amelynek a végén egy dugó vagy faszög van. Ezzel az eszközzel tudjuk megásni a kis gödröket a növénygyökereknek, valamint a dugóval tudjuk tömöríteni a talajt. Kell egy másik bot vagy pálca, amelynek a végén egy kör alakú drót van. Ezzel az eszközzel tudjuk a növényeinket behelyezni az üvegbe. Szükségünk lesz egy kanálra, amellyel a talajt formázhatjuk, hiszen nem kell feltétlenül síknak lennie a felszínnek.

florarium-keszites2.jpg

Be kell szereznünk ezek mellett egy csipeszt, amellyel az elszáradt leveleket csíphetjük le, de jó eszköz arra is, hogy a növényekhez kapcsolódó kis dekorációkat is elhelyezzük. Ne feledkezzünk meg róla, hogy nemcsak kertet építünk, hanem egyfajta dísztárgyat, lakásdekorációt is! A növények visszavágásához egy hosszú szárú ollóra is szükségünk lesz, valamint egy puha ecsetre, amellyel megtisztogathatjuk a leveleket. Legyen a készletben egy vízpermetező is, mert annak ellenére, hogy viszonylag ritkán kell majd locsolnunk, azért nem hagyhatjuk a növényeinket kiszáradni sem. 

Így gondozd a floráriumodat!

Az elkészült mini kertünket megfelelően kell gondozni. Nem kell valami nagyon különleges dologra gondolni, de néhány alapvető szabályt be kell tartanunk ahhoz, hogy a növényeink jól érezzék magukat a bőrükben és a búrájukban. 

Fontos szabály, hogy a szárazságtűrőket sose ültessük össze a párakedvelőkkel. Ettől a kert viszonylag hamar összeomlik. Semmiképpen se használjunk sok vizet az öntözéshez, maradjunk a permetezőnél, és figyeljük meg, mennyi vizet igényel a florárium. Ne tegyük ki erős, közvetlen napsütésnek a terráriumot, mert az pont úgy viselkedik, mint egy üvegház. A benne lévő kis növények hamar kiégnek a nagy hőtől. Ugyanez a helyzet a hideggel is. Nagyon könnyű egy téli szellőztetésnél az ablakhoz közel lévő florárium növényeit lefagyasztani. A természetes fények közül az így nevelt növények a szórt fényt kedvelik, és a kellemes, állandó hőmérsékletet, ami nagyjából 18-25 fok közötti tartományt jelent. A víz adagolásánál kerüljük el a mocsarasodást és a kiszáradást. Mindkét jelenséget maguk a növények jelzik. Kiszáradáskor a levelek sárgulni kezdenek, a túl sok vízben pedig rohadni kezd az elhalt növény. A természetes szórt fény nagyon kedvező a növények számára, de időnként forgassuk meg a floráriumot, hogy minden növény hozzájusson ehhez a fontos energiához. 

A jól és profin megszerkesztett floráriumok akár több éven át is virulhatnak. A párakedvelő fajoknak tökéletes terep a fürdőszoba vagy a konyha, míg a szárazságtűrők számára a nappaliban célszerű egy kiemelt, de növénybarát helyet találni. A kis lakásokban nincs is ideálisabb, mint egy ilyen mini kertet kialakítani, hogy közelünkbe jöjjön a természet.

florarium-terito.jpg

Forrás: https://ablakhaz.hu/palackba-zart-termeszet-a-florarium/

Szólj hozzá

florárium