2023. nov 02.

Bekuckózni egy remek könyvvel – az olvasósarok kialakítása

írta: bibormester
Bekuckózni egy remek könyvvel – az olvasósarok kialakítása

olvasosarok-konyvek.jpg

Mert kell egy jó olvasósarok

Októberben még feltehetően nagyon sok szép sétára, kirándulásra alkalmas napot élhetünk át, de szinte biztosan lesznek hűvösebb és esősebb időszakok is. Az ember ilyenkor a lakásába szorul, de természetesen ott is el lehet tölteni kellemes órákat, ha felkészítjük rá az otthonunkat. Noha az új generációk már a számítógépek előtt töltik a szabadidejük nagy részét, de azért még mindig sokan vannak olyanok, akik ennél meghittebb hangulatra vágynak.

Mi más lehetne annál bensőségesebb élmény, mint elmerülni egy remek könyv világában? Olvasni tulajdonképpen szinte mindenhol lehet, de nagyon nem mindegy, hogy azt milyen körülmények között tesszük. Mivel az olvasás egy hosszabb, elmélyült tevékenység, ezért meg kell teremteni hozzá a legjobb feltételeket, és hol másutt lehetne azt megteremteni, mint az otthonunkban? Szükségünk lesz tehát egy remek olvasósarokra!   

Mielőtt kezünkbe vesszük a könyvet 

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy egy olvasásra kiválasztott helyet találni nem lehet probléma. Csak ledőlünk a díványra és már el is merülünk a kedvenc könyvünkben. Hamar kiderülhet azonban, hogy amint lemegy a nap, már nem látjuk a betűket, mert a dívány közelében nincs fényforrás. Az is előfordulhat, hogy az olvasásra szánt helyünk nem elég nyugodalmas, mert a család ki-be jár azon a területen. 

Egy rendszeres olvasó számára vannak meghatározó szempontok, amik szükségesek ahhoz, hogy az olvasás igazi élmény legyen. Érdemes egy megfelelő helyet kialakítani ennek a tevékenységnek a céljára. Egyes honlapokon, fórumokon olvasható, hogy a lakás számos területén lehet egy ilyen helyet kialakítani, de az a helyzet, hogy vannak olyan paraméterek, amelyeknek az adott területnek meg kell felelnie. Lássuk, hogy melyek ezek! 

olvasosarok-polc.jpg

Megfelelő fényviszonyok 

Alapvető feltételnek mondhatóak az olvasáshoz elengedhetetlen fényviszonyok. Olyan helyet kell kiválasztani, ahol a természetes fény támogatja a tevékenységet a nappali órákban. Ez az oka annak, hogy a sokak által ajánlott lépcső alatti terület nem igazán alkalmas egy olvasósarok kialakítására, mivel oda nem süt be a nap. A lakásnak ez a része csak részlegesen lehet alternatív olvasósarok, amennyiben megfelelő műfényekkel be tudjuk világítani. Ugyanakkor a szemet bizonyos fokig megterheli a lámpafényben történő huzamosabb idejű olvasás. 

A műfényekről is gondoskodni kell persze még akkor is, ha az olvasósarkunk közvetlenül az ablak mellett helyezkedik el, hiszen az esti órákban is szeretünk olvasgatni. A lámpa kiválasztása helyzetfüggő, hiszen szerelhetünk oda fali vagy asztali lámpát, állíthatunk az ülőhelyünk mellé klasszikus állólámpát. Asztali lámpát akkor szerelhetünk be, ha a sarokban valóban van egy fix asztalkánk, amelyen az adott lámpatest elfér. Sokkal gyakoribb azonban a fali- és állólámpa használata. Ma már az ilyen lámpák zöme is energiatakarékos LED-izzókkal üzemel, amelyből kaphatunk megfelelő fényerősségűt. Érdemes meleg fényű égőt választani, amelyik nem terheli meg annyira a szemet. A fényforrásnak fókuszáltnak kell lennie, hiszen alapvetően a könyvre kell vetülnie a fények. Ugyan a gyertya lángja nagyon hangulatos tud lenni, azonban ennek a használata nem tanácsos, mert nem tud erős és állandó fényt adni.    

Kényelmes szék vagy fotel, és megfelelő hőfok

Nem lényegtelen az sem, hogy a szék vagy fotel milyen kényelmes ülőhely az olvasáshoz. A kényelem tekintetében arra is ügyelnünk kell, hogy az ülőkénk megfelelően tartsa a gerincünket, hiszen a hosszú olvasás ugyanolyan hatással van ránk, mintha a számítógéppel dolgoznánk. Az olvasáshoz jó választás a karfás szék, mert a könyökünket megpihentetjük rajta, miközben tartjuk a könyvet. Az a megfelelő olvasószék, amelyik beállítható a méretünkre. A kényelmességért a párnázottság a felelős. 

Hagyományos olvasói bútordarabnak mondható a fotel, annak számos fajtája. Különösen exkluzív az a típus, amelynek kis zsebe is van, amelybe belerakhatjuk a szemüvegtokot vagy egyéb apróságokat, amelyekre alkalmanként szükségünk lehet olvasás közben. Amennyiben a fotel magassága nem állítható, akkor bátran forduljunk a klasszikus megoldáshoz. A felmenőink ilyenkor puha párnát helyeztek az ülőkére, amely megmagasította a pozíciót. 

olvasosarok-fotel.jpg

A párnák melegséget sugároznak, csakúgy, mint a plédek és pokrócok, amelyeknek télidőben nagy hasznát vehetjük olvasás közben, hiszen ezekkel lehet csak igazán bekuckózni. A megfelelő hőmérséklet kialakítása ugyancsak fontos szempont. Aki olvasott már huzamosabb ideig, az tapasztalhatta, hogy magasabb hőfokra lesz szüksége, mint egyébként, mivel az izmok nem termelnek elég hőt. Ezért az is lehet jó döntés egy olvasóhely kiválasztásakor, ha közelünkben van a fűtőtest. 

Asztal és polcok         

Az olvasáshoz szükséges bútordarabok közé tartozik az olvasóasztal. Ennek nem kell feltétlenül nagynak lennie. Elegendő, ha elfér rajta a nyitott könyv és egy csésze kávé vagy tea. Az olvasóasztalnak elsősorban hangulatot kell adnia, ezért célszerű valami érdekes fazonú, akár kézműves módon gyártott, egyedi vonalvezetésű asztalt beszerezni. Egy ilyen olvasóasztalnak azonnal története lesz, és csábítani fogja a gazdáját arra, hogy levegyen egy könyvet a polcról. 

Ezzel el is érkeztünk a polcok kérdéséhez. Olvasósarok ugyanis nem lehet meg könyvespolc nélkül akkor sem, ha olvasni mindig csak egy könyvet tudunk. Az igazi olvasósarokban akkor is kell egy kis könyvespolc, ha az irodalmi és egyéb műveket már a modern kornak megfelelően elektronikus formában fogyasztjuk. A papíralapú könyvek ugyanis a látványukkal is megteremtik az olvasáshoz a kedvet. A szépen elrendezett polcokon a színes gerincű könyvek nélkül nem lehet igazán hangulatos olvasósarkot kialakítani.   

Egyéb környezeti elemek    

Az olvasósarok általában a nappaliban vagy egy nagyobb helyiségben kerül kialakításra. Ez azt jelenti, hogy ennek a területnek egyedi arculatot kell teremteni. Az lehet az egyik megoldás, hogy a falak színével, a padló mintázatával, vagy egy leterített szőnyeggel jelezzük, hogy ez a rész más funkcióval bír. A könyvespolcozással is megteremthetjük ezt az enteriőrt, de ha van lehetőség rá, érdemes ezt a területet ilyen formán is kiemelni. Az olvasáshoz célszerű pihentető, pasztelles árnyalatokat használni. 

A kellemes környezethez sokat hozzátehet egy-egy szobanövény kihelyezése, esetleg – amennyiben van egy elhatároló könyökölő – egy akvárium vagy terrárium elhelyezése. Nagyon sok ötletes megoldást láthatunk az interneten, érdemes ezekből is kicsipegetni a nekünk megfelelő és tetsző ötleteket. Jó olvasást kívánunk!

olvasosarok-no.jpg

Forrás: https://ablakhaz.hu/bekuckozni-egy-remek-konyvvel-az-olvasosarok-kialakitasa/

Szólj hozzá

olvasósarok