2023. okt 26.

Kint tartják a veszélyt – mit tudnak a technikai beltéri ajtók?

írta: bibormester
Kint tartják a veszélyt – mit tudnak a technikai beltéri ajtók?

technikai-belteri-ajto-1_1.jpg

A körülmények kényszerében

A beltéri ajtók számos típusa közül választhatunk, amikor a nyílászárók felszerelése vagy kicserélése kerül szóba. Szerkezetében, anyagösszetételében, színében és formavilágában is nagy a választék. Ezek az ajtók alapvetően azt tudják, amire készítették őket, azaz bejárást biztosítanak egy helyiségbe, vagy éppen elkülönítik azt a többi tértől. 

Van azonban egy olyan szegmense ezeknek az ajtóknak, amelyeket különleges környezeti adottságok mentén használnak fel. Ezeket az ajtókat nevezik technikai beltéri ajtóknak. Felmerülhet a kérdés, hogy melyek azok a körülmények, amelyek miatt nem elégedhetünk meg a sorozatgyártott típusajtókkal? Vegyük sorra ezeket, és vizsgáljuk meg, hogy az adott helyzethez milyen beltéri ajtókat készítenek el.  

A zajok elleni védelem jegyében

A zajártalom egy lakáson belül is komoly probléma lehet, amelynek a hanggátló ajtók vethetnek gátat. Mivel a zajt decibelben mérik, ehhez igazodnak a gyártók által elkészített típusok is. Ezeket az ajtókat nemcsak speciális munkakörnyezethez vásárolják, ezért kaphatók belőlük akár egészen látványos faborítással ellátott típusok is. Alapvetően mégis a legfontosabb paraméter ezeknél a nyílászáróknál, hogy mekkora zaj ellen képesek ellenállni. Beszerezhetőek 32 dB, 37 dB, 45 dB és 47 dB kiszűrésére is képes fajták. Mielőtt azonban kiválasztanánk a megfelelő példányt, érdemes bemérni, hogy mi a zaj forrása, és honnan érkezik. 

A hanggátló ajtók között természetesen találkozhatunk ipari környezetre gyártottakal is. Ezeknél már nem számít a dizájn, sokkal inkább a funkció. Az ipari zajgátló ajtók alapanyaga acél. A lemezek közé hanggátló betéteket helyeznek el.    

Mi véd a szélsőséges klímaviszonyok ellen?

Szélsőséges klímaviszonyok nemcsak a bolygónkat jellemzik, de előfordul ez mikrokörnyezetben is. A lakásokban, irodákban használt beltéri ajtók tűréshatára a hőfok tekintetében nagyjából 5 százalék körül mozog, és körülbelül 20 százalék páratartalom változást viselnek el. Akár még egy családi ház esetében is lehetnek olyan területek, ahol ezeknek a paramétereknek a határát átlépik a viszonyok. Lehet ez egy házkapcsolatos garázs vagy pince, esetleg egy kamra. Az ilyen körülmények között a szokványosnak mondható beltéri ajtók nagyon hamar tönkremennek. Ha nem akarunk gyakorta ajtót cserélni, akkor okosabban tesszük, ha úgynevezett klímatechnikai ajtót vásárolunk. 

Technológiájukat tekintve ezek acélszerkezettel megerősített ajtók, tehát súlyosabbak, s emiatt masszívabb vasalattal látják el. A hengerelt acélszerkezet biztosítja azt az erőt, amelytől az ajtó nem vetemedik meg. Találunk olyan klímatechnikai ajtót, ahol az MDF lapok közé alumínium lemezt építenek be, s ez biztosítja a szerkezeti szilárdságot. Annak ellenére, hogy itt bizony fémalkatrészek játsszák a főszerepet, az ajtók külsőleg semmiben sem különböznek a hagyományos típusoktól. 

Tűzre, vízre vigyázzatok!  

A technikai beltéri ajtók két nagy csoportját alkotják azok a típusok, amelyek az elemi erők ellen védik a benn tartózkodókat.  Az egyik csoportjuk a tűz és az ezzel keletkezett füst és hő ellen védekezik, míg a másik csoport a nedves környezetnek és a párának áll ellent. 

technikai-belteri-ajto-3_1.jpg

A tűzgátló beltéri ajtók többrétegűek. A külső borítás 5 milliméteres MDF felülethordozó. A HPL laminátum és az MDF közé pedig tűzgátló faforgácsot helyeznek el. Az így elkészített nyílászárók előnye, hogy hosszabb ideig ellenállnak a tűznek, mint hagyományos társaik. Készülnek olyanok is, amelyek fokozott tűzvédelemmel vannak ellátva. Ezeket már ipari környezetben szokták használni. Áruk is lényegesen magasabb, mivel tűzálló acéllemezekkel és tokozattal vannak ellátva. 

Felmerülhet a kérdés, hogy a lakásokban használt tűzgátló beltéri ajtók mekkora védelmet nyújtanak? Jó, ha tudjuk, hogy a lakástüzek esetén a legtöbb esetben nem is maga a tűz a legveszélyesebb faktor, hanem az annak nyomán keletkezett füst, amely oxigén-monoxiddá alakul át. Ez a jelenség vezet a fulladásos halálhoz. A füst másik hatása, hogy jelenlétében jelentősen csökkennek a látási viszonyok, így a menekülési utak megtalálása is komoly problémát jelent a bent rekedőnek. A tűzgátló beltéri ajtók nagyobb ellenállási ideje a füst növekedését és terjedését is csökkenti. 

A legmagasabb védelmet tűz esetén azok az ajtók képesek ellátni, amelyek füstérzékelő automatikával vannak felszerelve.  Ezek az ajtók tökéletesen szigeteltek és biztosítják, hogy a tűz nem tudjon tovább terjedni. A magas automatikával rendelkező rendszerek már zsilipeléssel és oxigén elszívóval is rendelkeznek. Ezek a rendszerek a legtűzveszélyesebb üzemek területén belül működnek. 

A víz és pára nem okoz közvetlen életveszélyt ugyan, de arra bőven elég, hogy a hagyományos beltéri ajtókat gyorsan tönkretegye. A nedvestéri technikai ajtókat éppen ezért műanyag bevonattal látják el, amely ellenáll a víznek, párának. A vasalatok rozsdamentes acélból készülnek. Ezeket az ajtókat olyan helyiség esetében lehet optimálisan használni, amelyekben nagy a páratartalom, de a hőmérséklet nem haladja meg a 45 Celsius fokot. 

technikai-belteri-ajto-2_1.jpg

Sugárzó világban       

Talán a legkülönlegesebb környezet az, amelyben veszélyes, akár halálos sugárzásnak lehetünk kitéve. Ilyen épületekben sugárvédelemmel ellátott technikai beltéri ajtók szükségesek. Első gondolatra talán az jut az eszünkbe, hogy ilyen környezet csak az atomerőművekben található, pedig a mindennapok során is érintkezhetünk röntgen-, gamma- vagy elektronsugárzással. Amikor egy sérülés miatt megröntgeneznek minket, vagy a fogorvos akarja látni a foggyökereink állapotát, akkor a röntgenszobában máris találkozhatunk sugárvédelemmel ellátott technikai ajtóval. Ez az ajtó nemcsak minket véd, de azt a röntgen asszisztenst is, amelyik a felvételeket készíti. Sugárzás lehet még kísérleti laboratóriumokban, kutatóközpontokban is. 

A sugárzásnak az egyik legjobban ellenálló anyag az ólom, azért az ajtó lapjai közé ólombetétet helyeznek el. Az ólom olyan sűrű és nehéz anyag, ami miatt sokkal erősebb zárral és vasalattal kell ellátni az ilyen ajtókat. Maga az ajtó is acéltokba kerül beépítésre, és a tokokat is ólommal bélelik ki, hogy a veszélyes sugarak még véletlenül se érjenek el élő szövetet. A magas minőségű, sokszoros biztonsággal bevizsgált ólombetétes beltéri ajtók hosszú éveken át képesek pajzsként ellenállni a sugárzásnak.

Mint a fentiekből is világosan kiderül, a technikai beltéri ajtók a különféle veszélyes, zord vagy káros környezeti hatások ellen vannak felvértezve. Ezt speciális kialakítással, különleges anyagok beépítésével, masszívabb szerkezet kialakításával érik el, ami egyben persze azt is jelenti, hogy áruk jóval magasabb hagyományos társaikhoz képest. Drágaságuk azonban nem vehető számításba akkor, amikor a körülmények megkövetelik a használatukat, ráadásul a befektetés szinte azonnal megtérül, mivel nemcsak vagyonunkat, hanem egészségünket, testi épségünket és akár az életünket is megmenthetik.

technikai-belteri-ajto-4_1.jpg

Forrás: https://ablakhaz.hu/kint-tartjak-a-veszelyt-mit-tudnak-a-technikai-belteri-ajtok/

 

Szólj hozzá