2023. aug 10.

Kényelmesen a kertben is – kerti bútorok

írta: bibormester
Kényelmesen a kertben is – kerti bútorok

teakfa-kertibutor_1.jpg

Nyár végi árleszállítás

Noha a nyár utolsó hónapjához érkeztünk, hazánkban még vár ránk két kellemes őszi hónap, amikor még sok időt tölthetünk a kertben. A kert ma már nem egy különálló egység, amely a házhoz tartozó telken áll, hanem szerves része a lakóterünknek. A kertbe telepíthetünk tavatmedencét, de még komplex konyhát is. Persze, nem mindenki építi be ennyire ezt a természetes területet, de az biztos, hogy szükség lesz olyan bútorokra, amelyeket kifejezetten az ott tartózkodásra fejlesztettek ki a bútorgyártók.

Aki viszonylag olcsóbban akarja megúszni ezeknek a bútoroknak a beszerzését, az jól teszi, ha a nyári szezon végén néz körül, mert ilyenkor már nagy akciók és leárazások vannak. Igaz, hogy a trendeknek csak a nyomát követhetjük, de sokak számára sokkal inkább az ár a fontos, mint a divat hajszolása. A választás nehézségét az okozhatja, hogy rengeteg termékből választhatunk.  

A kerti bútorok csoportosítása

A kerti bútorokat leginkább anyaguk alapján rendezhetjük csoportokba, hiszen annyi fajta szék, pad, asztal, zsámoly, szekrény stb. készül a kertekbe, hogy képtelenség lenne ezeknek a rendszerezése. Ebből is kitűnik, hogy a kert a lakóház részévé vált, hiszen szinte minden olyan jellegű bútor megvásárolható, amit korábban csak a lakásban tartottunk. 

A csoportosítást elsősorban a kerti bútorok anyaga alapján tehetjük meg, mivel speciális a használatuk a tekintetben, hogy a szabadban állnak és ott használjuk azokat. A legfontosabb tulajdonságuk ennél fogva az, hogy jól állják az időjárás viszontagságait. Az eső és a nap együttesen nagyon gyorsan képes tönkretenni a használati tárgyakat, ezért a kerti bútorokat ezen hatások ellen kell felvértezni. A kerti bútorokat három anyagból készíthetik el: műanyagból, fémből és fából. 

muanyag-kerti-szekek_1.jpg

Műanyag bútorok a kertben 

Amikor a műanyagok megjelentek a mindennapokban, forradalminak tűnt a felhasználásuk. A műanyagokat különböző tulajdonságra tudja szabni a vegyipar és döbbenetes mennyiségben lehet előállítani. Ennek megfelelően olcsó a belőlük készült termék. A műanyag nem rozsdásodik, nem szívja magába a vizet, nem kell rendszeresen ápolni. Takarításához elegendő egy nedves rongy, ráadásul a belőle készült bútorok könnyűek, így kényelmesen mozgathatók. A műanyag előnye továbbá, hogy számtalan formában és színben előállíthatóak a belőle készült termékek. Mondhatni, univerzális anyag. 

Ma már olyan műanyag bútorokat tud gyártani az ipar, amely a „megszólalásig” hasonlít a rattanból vagy egyéb természetes anyagból készült bútorokra. Ezek némileg drágábbak ugyan, de még mindig sokkal olcsóbbak az eredetinél, ráadásul kiküszöbölik a természetes anyagok gyengeségeit. A műanyag kerti bútorok esetében leginkább arra kell ügyelni, hogy az anyaguk megfelelően UV-álló legyen. A legolcsóbb típusok esetében még előfordulhat, hogy tartósabban a napon hagyva megfakulnak. A másik problémát az anyagfáradás jelenti. A hajlatoknál, éleknél a vékony és gyengébb minőségű bútorok hajlamosak a törésre, repedésre. Érdemes tehát a masszívabb típusok közül választani. Azt sem felejthetjük el, hogy műanyaggal szemeteltük tele a bolygónkat, amelyek évszázadok alatt bomlanak le, ezért a műanyag kerti bútorok nem éppen természetkímélők.

Az erő és tartósság jegyében – a fém kerti bútorok

Kétségtelen tény, hogy a fémből készült bútorok szinte elpusztíthatatlanok. A fém kerti bútorok zömét kovácsoltvasból vagy alumíniumból készítik. Ezeknek a bútoroknak a szerkezete áll fémből: elsősorban padok, székek készülnek belőlük. Mivel a fém kemény és hideg, ezért valójában olyan bútorokról beszélünk, amelyeknek az ülőfelületét ellátják valamilyen puha anyaggal. Ez lehet alaposan kezelt puha fa, impregnált huzattal ellátott párna. 

kovacsoltvas-kerti-butor.jpg

A kovácsoltvas szerkezetű bútorokat időről időre célszerű átfesteni annak ellenére, hogy a forgalmazók ezeket mint esőálló bútorokat hirdetik. Ezzel az eljárással tudjuk igazán hosszú életűvé tenni ezeket a darabokat. A kovácsoltvas szerkezetű bútorok bár nagyon erősek, de ezzel együtt meglehetősen nehezek is, ezért nem lehet kényelmesen és könnyedén mozgatni őket. Célszerű tehát olyan helyet keresni az elhelyezésükre, ahol valószínűleg sokáig maradnak. Ilyen hely lehet egy lugas, egy árnyas fa alatti terület stb.  Amennyiben olcsóbb és jobban mozgatható fémbútorban gondolkodunk, akkor az alumíniumból készült darabok közül érdemes válogatni. Az alumínium még annyi ápolást sem kér, mint a kovácsoltvas, a ha mégis lepattogzana idővel a festék, akkor elegendő egy újabb mázolás. A fémbútorok megtisztításához autóviasz használata ajánlható.

A természettel egybeolvadva          

A legkedveltebb kerti bútorok fából készülnek. Népszerűségük annak ellenére töretlen, hogy drágábbak a műanyagnál és sokkal több energiába és pénzbe kerül a karbantartásuk. Ezek azok a bútorok, amelyek szinte egybeolvadnak a természettel, tapintásuk kellemes és látványuk a legbarátságosabb. 

Mivel a fa természetes anyag, ezért nem képes úgy ellenállni az időjárás viszontagságainak, mint a műanyag. Alapvető tulajdonsága, hogy magába szívja a vizet, amit aztán a meleg hatására kienged magából. Ennek a folyamatnak a kiszáradás és a repedezés a következménye. A fa tulajdonképpen ily módon bomlik le a környezetben, segítve a rajta megtelepedett gombák és egyéb rovarok fejlődését. 

Van azonban néhány fafajta, amelyik szívósabb, és megfelelő kezeléssel jobban ellenáll a természet erőinek. Magyarországon ilyen a keményfák sorába tartozó tölgy és bükk, valamint a korábban nem sokra tartott akác. A hazai fából készült kerti bútorok ezekre a fákra alapoznak. Az akác ráadásul az olcsóbb fák közé tartozik, ezért egyre több olyan bútor jelenik meg a piacon, amelyik akácból készült. 

akac-kert-butor_1.jpg

A víznek azok a fák képesek ellenállni, amelyek a szöveteikben olajat tartalmaznak. Ezek a fák a trópusokon teremnek, s közülük is kiemelkedik a teakfa, amit a víz mellett a rovarok és a gombák sem tudnak eredményesen megtámadni. A kerti bútorok királynői egyértelműen teakfából készülnek, mivel nemcsak szívósak, hanem nagyon szépek is. Mivel import termékről van szó, az áruk meglehetősen borsos, de hosszú távon megéri a beszerzésük. 

A fából készült kerti bútorokat rendszeresen ápolni kell. A gyártók a vegyiparral karöltve minden fához kidolgozták azokat az olajokat, amelyek megóvják őket. A teakfát legalább egyszer egy évben, míg a többi fajtát akár 3-4 alkalommal is célszerű lekenni a típushoz ajánlott olajjal. Amikor a fa az olajat beszívja, szükséges lesz egy impregnáló réteget is felvinni a felületre. 

Fonott kerti bútorok            

Időről időre divatossá válnak a fonott kerti bútorok. Ehhez elsősorban a rattant használják fel, de találkozhatunk a drágább bambuszból készült darabokkal is. Ezek elsősorban ülőbútorok, azaz karfás székek, fotelek, kanapék vagy háttámlás padok. Nagy előnyük, hogy természetes anyagból vannak és könnyűek, jól mozgathatók. Jelentős hátrányuk azonban, hogy sérülékenyek. Nem csak a mechanikai hatásokra érzékenyek, de az időjárás viszontagságaira is, ezért még a leggondosabb ápolás ellenére sem célszerű hosszú hónapokra a szabad ég alatt tartani őket. Ezek a fonott bútorok a teraszokon és a fedett pihenőhelyeken érzik jól magukat. Látványuk kellemes és kényelmessé lehet tenni bennük az ülést, ha puha, színes ülőpárnát használunk. A fonott bútorok örök problémája, hogy amennyiben felszakad a szál, azt megjavítani nem lehet, és idővel a szakadásnál tovább fog bomlani. Összefoglalva, nem időtálló darabok. 

Ügyeljünk a tárolásra        

Noha a kerti bútorokat arra tervezik, hogy a nyílt téren töltsék be hivatásukat, de a tél viszontagságaira egyiket sem készítik fel. Ezért, amikor az október első hideg szelei megérkeznek, el kell rakni még a műanyagból készült darabokat is, mert a fagy bármelyiket képes tönkretenni. Száraz és szellős helyen célszerű tárolni a kerti bútorokat a következő szezonig.  

kerti-butorok-rattan_2.jpg

Forrás: https://ablakhaz.hu/kenyelmesen-a-kertben-is-kerti-butorok/

Szólj hozzá

kerti bútorok