2023. júl 21.

Vihar – hogyan vészeljük át?

írta: bibormester
Vihar – hogyan vészeljük át?

vihar-haz_2.jpg

Nyári viharzóna

Magyarországon a nyár örömeit nagykanállal élvezhetjük, de nem felejthetjük el, hogy ez az időszak a viharszezon csúcsa is. Pillanatok alatt változhat meg az időjárás. Az egyik percben még fullasztó hőségtől szenvedünk, majd a felhők hirtelen összeállnak, és elszabadul a pokol. Aligha van olyan, aki ne élt volna át egy-két nagyobb zivatart, szélvihart, jégesőt, de akadnak olyanok is, akik szembe találták magukat egy valóságos tornádóval. 

A Magyarországra lecsapó viharok többsége szerencsére nem okozz komoly tragédiákat, ám annál több anyagi kárral járnak. Ráadásul a klímaváltozás következményeként a szélsőséges időjárási események száma növekedni látszik, és a szélsőségek is nagyobb kilengést mutatnak, azaz nagyobb erejű viharok érkeznek a megszokottnál. Tanácsos tehát felkészülni arra, hogy nyáron viharzónába kerülünk, és ajánlatos laposan megvizsgálni, hogyan védhetjük meg magunkat és otthonunkat.  

Milyen természeti erők tipikusak hazánkban?

Magyarország szerencsés földrajzi fekvésének következtében nincs kitéve számos olyan természeti erőnek, amely más vidékeken komoly károkat és katasztrófát okoz. Védettek vagyunk a nagy földrengésektől, nem kell kitörő vulkánoktól sem tartanunk, és csak hírből ismerjük a hurrikán fogalmát.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell semmitől sem tartanunk, mi sem kaptunk örökül biztosítást a természettől. Hazánkban leginkább a heves és sok csapadékkal járó vihar okoz problémát. A gyorsan és nagy mennyiségben lezúduló csapadék miatt a kisebb folyók, patakok kilépnek medrükből és elöntik a települések utcáit, rengeteg kárt okozva. A szélviharok fákat tépnek ki, áramvezetékeket szaggatnak meg, tetőket kapnak szét. A jégeső elveri a termést, szabadon parkoló gépkocsikat rongál meg, a villámok pedig az elektromos berendezéseket teszik tönkre. Aztán ott van még egy lappangó veszély, amely az idő haladtával egyre több áldozatot követelhet, a nagyon erős és hosszan tartó hőség, amely ellen ugyanolyan intenzitással kell védekezni, mint a viharral szemben. 

Özönvíz  

A nagy nyári viharok ellen megelőzéssel tudunk védekezni. Nem szabad elhanyagolni a házunkat, fel kell készíteni azt az erőpróbára. Még időben ki kell tisztítani a csatornákat, hogy az minél több vizet legyen képes elvezetni és lenyelni. Az üledékkel teli ereszcsatornából hamar kilép a víz, és a ház falán fog végigfutni, ezzel rongálva az épületet. 

ereszcsatorna03_1.jpg

Ne felejtsük el, hogy a víznek hihetetlen ereje van, hiszen a nagy hegyek eróziójáért is ez az elem az egyik fő felelős. Amennyiben gyenge a házunk alapozása, nincs megfelelő vízelvezetés, a ház körül megáll a víz. Ez aztán a talajba szivárogva alámossa az egész épületet, amely lakhatatlanná válik. A nagy vihar elleni legelső megelőző lépés tehát a jó alapozás és szigetelés, valamint a megfelelő és karbantartott vízelvezető rendszer, amelyet megfejelhetünk még egy motoros szivattyúval. A szivattyú hatékony védelmet jelenthet, hogy ne álljon meg a ház körüli telken a víz. Segítségével az utcai csatornába vagy a termőföldre lehet vezetni a felgyűlt belvizet. 

Jégeső     

A vihar talán még gonoszabb fajtája az, amelynek eredményeként a csapadék jég formájában érkezik le a talajra. A jégeső a gazdák rémálma, mivel még a kisebb, borsószemnyi jég is képes kárt tenni egyes növényekben, hogy a dió méretűekről ne is beszéljünk. Manapság már nemcsak a mezőgazdaság sínyli meg ezt a természeti jelenséget, de azok is, akik gépkocsijukat a szabad ég alatt parkoltatják. A mezőgazdászok már jó ideje használják az úgynevezett jéghálókat, amelyek képesek a jeget felfogni, mielőtt az kárt tenne a termésben. Ezek a műanyaggal és fémszállal megerősített textíliák elég erősek és rugalmasak ahhoz, hogy a nagyobb jégdaraboknak is ellenálljanak. Nem olcsó mulatság a beszerzésük, de megéri a befektetést. Ezek a hálók egyébként a szabadban álló gépkocsikat is képesek megvédeni. Persze az a legjobb, ha vihar közeledtével biztonságos fedél alá tudjuk vinni a gépkocsinkat.

vihar-jegeso-jeg_1.jpg

Szélviharban

A viharos szél okozza a legtöbb biztosítási eseménnyel végződő káreseményt hazánkban. A híradók gyakran számolnak be cserepüktől megfosztott tetőkről, gépkocsikra dőlő fákról. A háztető védelmének egyetlen, hatásos eszköze, ha jó állapotban van annak szerkezete és profin történt a cserepezés. Minden évben érdemes megvizsgálni, hogy nem mozdult-e el véletlenül egy-egy cserép, mert a szél szívóereje ott fogja megbontani a szerkezetet. Amennyiben találunk sérült vagy elmozdult elemet, azt azonnal javítani, cserélni kell, ezzel nagy lépést tehetünk a szélviharral szembeni védekezésben. 

Az időjárás-jelentést egész évben célszerű mindennap egyszer megnézni. A meteorológiai portálok azonnal jelzik a vihart és a szelet különböző riasztási fokozattal, amelyet színekkel jelölnek. A vörös riasztást nagyon komolyan kell venni. A felhőképen online figyelhetjük a viharzóna vonulását, és ha az az utunkba esik, meg kell kezdeni a felkészülést. A szél ellen azzal védekezhetünk, ha minden olyan tárgyat elpakolunk a kertből udvarról, amelyet felkaphat, ezzel sérülést, kárt okozva. Ilyenkor le kell zárni az ablakokat, az ajtókat, de még a redőnyök leengedése sem haszontalan, hiszen egy repülő tárgy betörheti az ablakot. A szélvihar első fokozatát egyébként 70 km/óra sebességtől jelzik, az orkán erejű szint pedig 119 km/órától lép életbe. 

Arra is fel kell készülnünk, hogy az áramszolgáltatásban hiba léphet fel, ezért legyen a kezünk közelében zseblámpa. Amennyiben elektromos tűzhellyel van felszerelve a konyha, akkor nem árt egy kis, gázzal üzemelő főzőt tartani a háztartásban a kisebb-nagyobb áramszünetek idejére. 

A szélvihar egy speciális, nagyon látványos és veszélyes fajtája a tornádó. Ilyen jelenséggel Magyarországon is lehet találkozni. Elsősorban a nagy sík területeken alakulhat ki az a légörvény, amely 65 kilométer/óráról akár 550 kilométer/órára is felgyorsulhat hihetetlenül erős szívóhatást kifejtve. Ráadásul az útját is nehéz kiszámítani, mert hirtelen válthat irányt. Amennyiben nyílt terepen kap el minket ez a rém, a legbiztonságosabb egy híd alá húzódni. Fa alá semmiképpen se álljunk, mert egy közepes tornádó azt simán kitépheti gyökerestül. A legjobb a föld alatti pince, amely ilyenkor bunkerré válik. Ha erre nincs lehetőség, akkor a ház epicentrumában célszerű lefeküdni a padlóra, és egy ágymatracot magunkra teríteni, amely pajzsként szolgálhat a repülő és zuhanó tárgyakkal szemben. 

Hőségriadó        

Gyermekkoromban még nem létezett a magas hőség elleni riasztás, de azért a lakosságot figyelmeztették, hogy nagy meleg várható. Napjainkban azonban már tisztában vagyunk vele, hogy a szervezetet mennyire meg tudja viselni a magas és tartós hőség, és persze a gyilkos UV-sugárzás. Sajnos egyre jobban fel kell készülnünk erre a veszélyre, mivel a klímaváltozás egyik jól érzékelhető eredménye a sokkal hosszabb forró időszak. A citromsárga jelzés arra figyelmeztet, hogy csak kis időt töltsünk a legnaposabb órákban. A narancssárga jelzés akkor érkezik, amikor megnő a baleset és sérülés veszélye, hogy ha sokáig időzünk a napon. A vörösriasztás már az életre is veszélyes fokozatot jelzi. 

Egyre több lakásba építenek légkondicionálót, amely zabálja az áramot ugyan, de legalább a benti hőfok elviselhetővé válik. Számos árnyékolástechnikai eszköz közül tudunk válogatni, és érdemes ezekből a lehető leghatékonyabbat felszerelni. Ott vannak aztán a természetes árnyékolók, azok a növények, amelyek éppen a ház legforróbb oldalát hűsíthetik. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy ilyenkor a szervezetünk sokkal több folyadékot igényel. Számos eszköz áll tehát a rendelkezésünkre, hogy átvészeljük a kánikulát, és éljünk is velük!   

redony.jpg

Forrás: https://ablakhaz.hu/vihar-hogyan-veszeljuk-at/

 

Szólj hozzá

vihar