2023. jún 01.

Sem pajszerrel, sem kalapáccsal – a biztonsági ablak

írta: bibormester
Sem pajszerrel, sem kalapáccsal – a biztonsági ablak

vedelem-betoro_2.jpg

Otthonunk gyenge pontjai

Sajnos a lakásbetörések száma nem nagyon csökkent az utóbbi években. Otthonunk védelme még mindig prioritást élvez. Aki volt már elszenvedője ilyen bűncselekménynek, az nagyon jól tudja, hogy nemcsak az értékek, a pénz és ékszerek elvesztése fájdalmas, de az a puszta tény is irritáló, hogy valaki bent járt a lakásunkban, erőszakkal benyomult az intim szféránkba, és feldúlt mindent. Sok esetben nem is az otthon tartott pénz ellopása tragikus, hanem azoknak a tárgyaknak az „elvesztése”, amelyhez valamilyen személyes emlék kötődik.

A betörők a ház gyenge pontjait keresik, ezért támadják a nyílászárókat. A bejárati ajtó mellett természetesen az ablakok a fő célpontok, hiszen azoknak a legnagyobb felülete törhető üvegből van. Szívesen keresik meg azokat az ablakokat, amelyek a ház rejtettebb frontján vannak, de előszeretettel hatolnak be pince- és garázsablakokon is. A gyenge erkélyajtók is segíthetik a bűnözőt a tevékenységben, de még a tetőablakok és a ledobónyílások sem jelentenek akadályt. A nyílászárók, és különösen az ablakok jelenthetik a lakás gyengén védett pontjait. Nem feltétlenül kell, hogy ez így legyen!    

Kritikus időfaktor

A rendőrségi statisztikákból és tapasztalatokból az is leszűrhető, hogy a betörők oda törnek be, ahol a behatolás nem haladja meg az öt kritikus percet és nem jár nagy zajjal a behatolás. Ahogy növekszik ez az idő, úgy válik a tevékenység rizikóssá, márpedig egyik tolvaj sem akar lebukni. 

Az ablakok esetében az jelenti a legegyszerűbb védelmet, hogy távozáskor a tulajdonos lehúzza a redőnyt vagy olyan zsalugátert használ, amelyen biztonsági zár van. Ez valóban nyújt némi védelmet, de ma már a gyártók olyan biztonsági ablakokat tudnak készíteni, amelyek valóban fejtörést okoznak még a hétpróbás bűnözőknek is. A technológia arra irányul, hogy a behatolási művelet minél nagyobb munkával, azaz sokkal több idővel, energiával és zajjal zárjon. Az ilyen ablakok sokszor a jelenlétükkel is elriasztják a betörőket.      

Biztonsági vasalatok

Mivel a betörők gyakran használják a felfeszítéses módszert, amikor az ablak zárszerkezetét, vasalatát támadják meg, ezért ezeket az ablakelemeket kellett megerősíteni. A biztonsági ablak olyan vasalattal van ellátva, amely a teljes ablakkeret mentén funkcionál. A kereten végigfutó acélelem a kézi felfeszítést teljesen lehetetlenné teszi, csak falbontással lehet a keretet kiemelni. Ilyen műveletre egy átlagos betörő biztosan nem fog vállalkozni. Ezek a vasalatok formájukat tekintve a gombára hasonlítanak. Az ilyen csapok nagy erővel szorítják le az ablakkeretet. Amikor tehát biztonsági vasalattal ellátott ablak után nézünk, ezzel a csapolással fogunk találkozni.

biztonsagi-ablak-betoro.jpg

A betörő az ilyen ablakok esetén a falbontás helyett inkább a zárszerkezet feltörésével fog próbálkozni. Ebben a tevékenységében viszont megakadályozhatja az a kilincs, amely blokkolási funkcióval van ellátva. A kilincs a tulajdonost nem akadályozza meg annak használatában, viszont kívülről nem lehet manipulálni. A biztonsági kilincsek nemcsak a betörés ellen védenek, de azt is megakadályozzák, hogy a kisgyerek kinyissa az ablakot. Sajnos, minden évben hallani olyan balesetről, amikor az ablakon kimászó csöppséget érte baleset. A biztonsági kilincs megóvja a kicsik testi épségét. 

A több ponton záródó kilincsek gyártói arra is ügyeltek, hogy az eszköz esztétikus legyen, ezért rejtett kivitelezéssel készülnek el.

A masszív biztonsági ablakok iránt érdeklődők gyakran teszik fel a kérdést, hogy az ilyen nyílászárók felszerelése mellett hogyan tudják átszellőztetni a lakást. A szellőztetés, a friss levegő véd a penészedéstől, és egészséges dolog az elhasznált levegőt frissre cserélni. Ahogy a magas szigetelésű, modern ablakokat, úgy a biztonsági ablakokat is integrált szellőztetőrendszerrel látják el, így képesek betölteni a szigetelés, a védelem és az átszellőzés funkcióját. 

A besurranó tolvajok nyaranta kifigyelik, hogy melyik ablak van sarkig kitárva, s azon keresztül hatolnak a lakásba. Mivel a szellőzőrendszerrel ellátott ablakot nem kell ilyenkor sem kinyitni, ezért besurrani sem lehet rajtuk. 

ablak-nyitva_1.jpg

Szuper üvegek 

Az ablak nemcsak vasalatokból és zárszerkezetből áll. A legnagyobb felülete üvegből van, hiszen az a legfőbb funkciója, hogy minél több fényt juttasson a helyiségbe. Amennyiben a vasalat szupererős, akkor még mindig ott a lehetősége annak, hogy egyszerű üvegvágással hatoljon be a betörő. A tapadókorongos üvegvágó technika ráadásul még nagy zajjal sem jár. 

Természetesen ezt a sebezhetőséget is ki akarták zárni az ablakgyárak mérnökei. Az üvegipar vegyészeivel karöltve fejlesztettek ki különböző erősségnek ellenálló üvegeket, amelyeket be is kategorizáltak. A legellenállóbb, lövés- és robbanásálló üvegek a D besorolást kapták. Ezek az üvegek nagyon drágák, de a polgári lakosságnak nincs ilyenekre szüksége. A D-üvegek a bankok, kormányzati épületek biztonságát garantálják. 

Otthonunk védelmét kiválóan el tudják látni a B besorolást kapott betörésálló üvegek. Ezt az üvegtípust egy egészen különleges tesztnek vetik alá. A teszt során egy két kilogrammos kalapáccsal addig verik az üveget, amíg nem tudnak egy 40×40 centiméteres nyílást ütni rajta. Ez az a méret, amelyen egy ember karja biztonsággal elfér úgy, hogy a zárig fel tud nyúlni. Az ütések számának és az áttörés idejének aránya dönti el, hogy az anyag megkaphatja-e a B jelet. Ez azért elég komoly garanciát jelent. Gondoljunk csak arra, hogy egy ilyen kalapálás milyen zajjal jár. 

Biztonsági ablak biztonsági fóliával

A biztonsági üveget tovább lehet erősíteni biztonsági fólia használatával. A fóliát poliészter filmrétegek préselésével alakítják ki. Azt szokták mondani, hogy az ilyen fólia a biztonsági üveg kevlárja, amely a teljes üvegfelületet védi. A fólia akkor jelent kellemetlen meglepetést a betörőnek, ha valahogy sikerül a szívós üveget betörni, mert az nem robban szét szilánkjaira. Hála a fóliának, az üvegdarabok függönyként fognak szétterülni rajta. Az így összeállt üvegfüggöny rugalmas és feszes, olyan, akár egy nagy pókháló, amelyen nem lehet csak úgy átmászni. A fóliát legfeljebb kemény munkával lehet átfűrészelni. Ez olyan munkaigényes folyamat, ami nagyon sokáig eltarthat, ezért az egész akcióba nem érdemes belevágni. 

biztonsagi-ablak-folia.jpg

Az így összeállt védelmet még hatékonyabbá tehetjük, ha fóliát riasztóvezetékkel látjuk el, amely betörés esetén azonnal jelez a biztonsági cég szakembereinek. A biztonsági üveg a fóliával és ezzel a rendszerrel együtt már nagyon komoly védelmet jelent. A fóliát úgy alakították ki, hogy az semmilyen fényt se vegyen el az ablaktól, azaz nem tompítja a lakás bevilágítását. 

Rács az ablakon

Sokan csak akkor érzik biztonságban magukat, ha ráccsal is védekezhetnek a behatolók ellen. A rács hátránya, hogy belülről kifelé is akadályt képez. Vannak, akik nem szeretik, hogy egyfajta börtönhangulat keletkezik a felrakásakor. A földszinti házaknál, lakásoknál használata plusz védelmet jelenthet, feltéve, ha nagyon erősen van rögzítve a ház falába, valamint a rácsok hegesztése minőségi munka. A gyenge rács a hajlatoknál viszonylag könnyen felfeszíthető. Az a jó rács, amelynek az átmérője legalább 10 milliméteres, és a fémkapcsolatokat minőségi hegesztéssel valósítják meg. 

A fentiek alapján bátran kijelenthető, hogy manapság már az ablakra sem mondható el, hogy az a védelem gyenge pontja. Egy komplex biztonsági ablak megéri a befektetést, mert sorompót állít a kéretlen látogatóknak. Érdemes áldozni rá, hogy az álmunk nyugodt legyen.

biztonsagi-ablak-racs.jpg

Forrás: https://ablakhaz.hu/sem-pajszerrel-sem-kalapaccsal-a-biztonsagi-ablak/

 

Szólj hozzá