2021. dec 23.

Nincs karácsony…karácsonyfa nélkül

írta: bibormester
Nincs karácsony…karácsonyfa nélkül

karacsony-mufenyo.jpg

Az esztendő legfontosabb ünnepe

A keresztény világ évezredes ünnepe a karácsony. Bármelyik országban csinálnánk felmérést, alighanem a karácsony állna az ünnepek toplistáján a kedveltséget tekintve. Ez persze nem is csoda, mert egészen különleges, semmi máshoz nem hasonlítható hangulata van ennek az ünnepnek. Ilyenkor – ha máskor nem is – jönnek össze a családok, és a lelkek kicsit egymáshoz hajolnak. 

A karácsony érdekessége, hogy vannak az egyes országokra vonatkozó egyedi, és az egész világra vonatkozó egységes szokásai. A gasztronómia csaknem országról országra más, míg a gyertyaünnep vagy a karácsonyfa állítása csaknem mindenhol kötelező. 

A karácsonyfa születése    

Valamennyire talán köztudott, hogy a karácsonynak eleven kapcsolata van a pogány nap-éj ünnepeivel. A keresztény vallás sokkal könnyebben terjedhetett úgy, hogy a korábbi szokásokra, illetve azok időpontjára telepedett rá. A pogányoknál – így például a mi égig érő fa motívumunkban is – a fa a kozmikus erő jelképe, a fenyő pedig az életet és az újjászületést szimbolizálta. A fenyő a sötétséggel szemben az életet testesíti meg.

A karácsonyfa a mai formájában a német területeken jelent meg valamikor a 17. század elején. Ekkor a fenyőt szárított gyümölcsökkel, papírdíszekkel és édességekkel díszítették. Ez a német hatás érvényesül nálunk is, noha első kezdeményezője, Brunszvyk Teréz az első fát csupán két évszázada állította, egészen pontosan 1824-ben. A fa állításának „divatja” aztán futótűzként elterjedt, s ma már nincs, nem lehet karácsony karácsonyfa nélkül. 

karacsonyfa-macska.jpg

Stílus vagy trend?     

A karácsonyfa mindig központi helyet kap az otthonokban, és természetesen ma már nemcsak jelkép, hanem díszítőelem az enteriőrben. Olyan erős a jelenléte, hogy különböző hangulatokat és stílusokat tudunk általa felépíteni. Ahogy az már lenni szokott, maga a karácsonyfa is stílusokban tud üzenni, és időről-időre a trendeket is meghatározza. 

Ha nagyon trendik akarunk lenni a karácsonyfa-ügyben, akkor böngészhetünk az interneten, de azt fogjuk tapasztalni, hogy a stílus sokkal inkább meghatározó, és csak az ízlésünk és a hangulatunk, esetleg a pénztárcánk szab határt a lehetőségeknek.    

Meghatározó stílusok és kapcsolódások

A stílus maga az ember – szokták mondani- és mi járhatjuk ezt az utat a legmarkánsabb dizájnok kapcsán.

A klasszikus típus leginkább az amerikai karácsonyi filmekből köszön vissza. Aki a tökéletes és a lakás teljes magasságát kitöltő fát keresi kitartóan, az ezt a stílust akarja megteremteni. Maximum 2-3 színnel díszítik a fát és ezek árnyalataival variálnak. Klasszikus formájú, rendszerint gömbdíszek kerülnek a fára. Azt mondják, hogy az ilyen stílust választók határozott egyéniségek, igazi maximalisták. A klasszikus stílus kedvelői szeretik a szépet és elegánst – ezek az értékek talán picit előrébb is állnak a rangsorban, mint a hagyományok tisztelete.

karacsonyfa-klasszikus.jpg

Az eklektikus stílusú fa díszítői csak akkor vásárolnak új díszeket, ha az egyik véletlenül eltörik. A fára felkerül a nagymama által hajdanán vásárolt figura ugyanúgy, mint a szülők retró műanyaggömbjei. A díszekben ugyanis nem a harmónia, hanem a bennük lévő történetek a fontosok. Az eklektikus stílus kedvelői erősen ragaszkodnak emberhez, tárgyhoz egyaránt. Számukra a karácsony a szeretet és a család ünnepe, minden erről az érzésről szól. 

A trendi stílust elsősorban a fiatalok választják, így akár egészen spéci, különleges fák születhetnek. Ha a havas fa és a fekete-fehér díszek a divatosak, akkor egy pepita fa várja a barátokat, ismerősöket. A karácsony inkább egy jó buli, mint a meghitt ünnep kerete. 

Általános stílusok

A naturális stílus kifejezetten a természetből veszi a díszítőelemeket. Aszalt gyümölcsök, és gyümölcskarikák, dió, mogyoró, gesztenye, pattogatott kukorica, csipkebogyó díszíti a fát. A naturális stílus kedvelői sohasem fognak műfát vásárolni, és a vacsoraasztalnál is a hagyományos ételek sora várja az éhezőket. 

karacsonyfa-novenyek.jpg

A fényfüzérek és a szalagok is lehetnek fő dekorációs elemek. A fényekbe öltöztetett fánál arra kell ügyelni, hogy a fények tónusa ugyanolyan legyen: lehet hideg fehér vagy meleg sárga, csak az a lényeg, hogy az árnyalatok és az égők elhelyezésének mélysége tegye plasztikussá a fát. A ragyogás így teljesen átjárja a fát és a nappalit, ahol a fa áll. 

A széles szalagok, girlandok és hatalmas masnik is nagyon szépen fel tudják öltöztetni a fát. A szalagos díszítés szépérzéket, kézügyességet és megfelelő kreativitást igényel, ezért azoknak ajánlható, akik mindezekkel rendelkeznek és hajlandóak időt szánni a karácsonyfa felöltöztetésére. 

Különösen azoknak, akik nem a városi lakásukban, hanem a vidéki tanyájukon tartják a karácsonyt, lehet kedves a vintage stílus, hiszen az teljesen beleillik a környezetbe. Gyöngygirlandok, arannyal-ezüsttel festett gömbök, szépen kidolgozott és fából készült figurák egységéből alkotható meg ez a szívet melengető stílus.    

Így díszítsük a fát!

Karácsonyfát mindenki tud díszíteni. Aki évek óta maga dolgozik a fa megalkotásában, annak nyilvánvalóan kialakult a technikája, de nem árt még egyszer végig futni a lépéseken.

Amennyiben fényfüzérekkel is szeretnénk ellátni a fát – és ki ne akarná? – akkor ennek a füzérnek a felrakásával kell kezdeni. A vélemények ott megoszlanak, hogy fentről lefelé, vagy éppen fordítva kell-e haladni a füzér vezetésével. Amennyiben a törzshöz is szeretnénk égőket helyezni, úgy talán az alulról való építkezés lehet a jobb irány. A lényeg az, hogy a tér több pontján is helyezzünk el égőket, mert a fánk ekkor lesz igazán plasztikus. 

A következő lépésben kell a girlandokat és szalagokat felhelyezni. Ezeket fentről lefelé haladva tegyük fel. A harmadik lépésben kerülnek fel a függő díszek. Arra kell ügyelni, hogy a különböző méretű darabok megfelelő arányban legyenek elhelyezve körben a fán, és mindegyikből kerüljön az ágak tövére és hegyére is. Ez ugyanazzal az optikai hatással jár, mint a fényfüzéreknél: testesebbé és karakteresebbé, ezzel együtt látványosabbá tudjuk varázsolni a fát.   

Cégünk minden munkatársa nevében kívánok boldog karácsonyt mindenkinek!

karacsonyfa-diszites.jpg

Forrás: https://belteri-ajto.eu/nincs-karacsonykaracsonyfa-nelkul/

Szólj hozzá

karácsony karácsonyfa