2021. okt 28.

Új lakás a fejünk fölött? Beépítjük a tetőteret!

írta: bibormester
Új lakás a fejünk fölött? Beépítjük a tetőteret!

tetoter-szoba.jpg

Padlásból tetőtér

Valamikor régen a padlás szerepe hasonlatos volt a pincéjéhez. Elsősorban lomtároló volt, egy sötét és titokzatos helyiség, ahol a család ezeréves titkai és tárgyai bújtak meg. Vidéki házak esetében a tetőtéren lehetett különösebb nehézségek nélkül kialakítani egy fedett galambdúcot. Az elmúlt évtizedekben azonban a padlásból tetőterek lettek, azaz olyan területté váltak, amelyekkel bővíteni lehet a lakók életterét. Ahol erre lehetőség nyílik, előbb vagy utóbb megszületik egy ilyen beruházás terve.  

A beépíthetőség feltételei

Nem minden tetőtér alkalmas arra, hogy egy plusz lakást alakítsunk ki belőle. Először is olyan alappal kell rendelkeznie, hogy oda nehezebb bútorokat is be lehessen rakni. Mivel a tetőtér beépítése engedélyköteles, ezért manapság már eleve úgy tervezik meg a családi házakat, hogy masszív alapokkal rendelkezzen, és beszerzik hozzá az előzetes engedélyt is.  

A tető állapota és típusa is korlátokat szabhat a beépítésnek. Nyilvánvaló, hogy a beázó tetőt előbb tökéletesen vízhatlanná kell tenni. A tetőtérben a szigetelés elsődleges szempontot jelent, mivel ezt a területet akadály nélkül éri az eső, a szél és a nap sugárzása. 

tetoter1.jpg

A tető típusa és keresztmetszete is meghatározza majd, hogy mit kezdhetünk a fejünk fölött lévő területtel.  A beépítés szempontjából a legszerencsésebb az úgynevezett törött vagy manzárdtető. Ennek a keresztmetszete egy szabályos nyolcszögnek a fele, így viszonylag magas fallal rendelkezik. Ezek a falak a nyeregtetős típusokkal szemben függőlegesen állnak, emiatt ugyanúgy be lehet rendezni őket, mintha egy szinttel lejjebb lennénk. Kényelmesen, felegyenesedve lehet benne járni, és nagy, hagyományos ablakokat (azaz nem tetőablakokat) lehet beépíteni.

Érdekességként említem meg, hogy az ilyen tetőtereket Franciaországban már a 17. században kezdték beépíteni, és a következő századokban ez általánossá is vált. A tendencia nálunk is bekövetkezett, de a vidéki építkezésre a magas, beépíthető tetőtér még nagyon sokáig nem volt hatással. A manzárd tető segítségével akár kétszintes lakások kialakítására is lehetőség van. 

Nagyon sok helyen azonban nyeregtetős építkezéssel találkozunk. Ezek is beépíthetőek, feltéve, ha a dőlésszög nem éri el a 45 fokot. A nyeregtetőnél természetesen döntött fal síkokkal fogunk találkozni, és ezek sokat elvesznek a hasznos területből. A nyeregtető alá nem lehet bármilyen bútort berakni, mert egy magasabb szekrény már beleütközik a falba. Alacsonyabb, esetenként speciális kialakítású bútorokkal tudjuk lakhatóvá tenni az ilyen teret. 

tetoter-teleszkop.jpg

Ablakok

A tetőtér nyílászárói, egészen pontosan az ablakok nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy lakható, száraz és megfelelő klímájú területet nyerjünk. Különösen igaz ez a sátor- vagy nyeregtetős házakra, mivel az ezeken kialakított nyílások megbontják a tetőszerkezetet. A tető-rétegrendek átvágásával a víz- és légzárás, a párazárás és a hőszigetelés követelményei veszélybe kerülhetnek, és kialakulhat a hőhíd az ablak és a tető szerkezete között. 

A nyílások kialakításakor dupla szigeteléssel kell dolgozni, és kizárólag jó minőségű tetőtéri ablakokat célszerű beszerelni. Ezeknek két fő típusa van, az álló és a fekvő. A fekvő típusok a tér benapozását, bevilágítását figyelembe véve előnyösebb, nem beszélve róla, hogy nem vesz el helyet a térből. Előnyeik miatt persze ezek a drágább típusok. A használat szempontjából választhatunk az emelkedő és billenő, vagy emelkedő-billenő ablakok közül. A minőségi ablakok hőszigetelő üvegezésűek, és vehetünk olyat is, amely az UV-sugárzás hatására besötétedik. A napvédő üvegek rendszerint két-három rétegűek, de nem érdemes spórolni rajtuk, mert nyáron nagyon jó célt szolgálnak, különösen, ha megfelelő árnyékolókkal is ellátjuk őket. 

A billenő ablakok lehetőséget adnak a szellőzésre, de akkor igazán tökéletesek, amennyiben filtrációs légcserélővel, légszűrővel vannak ellátva. A terület rendszeres átszellőztetése rendkívül fontos, hogy elkerüljük a penészedést.

A tetőtér kialakítása, berendezése

A tetőteret, ha elég nagy, akár több helyiségre is oszthatjuk. A kis súlymegterhelés miatt a legjobb térelválasztó megoldás itt a gipszkarton. Kialakíthatunk háló- és dolgozószobát, de akár egy kisebb fürdőszoba is elképzelhető egy nagyobb területen. 

tetoter-furdoszoba.jpg

Minden esetben ügyelnünk kell arra, hogy mekkora a dőlésszög, és ehhez igazítani a funkciókat, illetve a berendezéseket. Lehet, hogy emiatt a fürdőszobán inkább csak a kádnak jut hely a megfelelő magasság hiányában. Burkolat szempontjából viszont ez a terület semmiben sem különbözik a lakás többi részétől. Ha megfelelő súlytartással tervezték, akkor a lekövezés sem akadály, bár inkább a könnyebb súllyal rendelkező borításokat (pl. laminált padló, linóleum, parafa padló stb.) szokták alkalmazni.    

Érdemes a tetőtér holttereit is kihasználni! Ilyenek lehetnek például a kéményfalak, vezetékező részek, amelyek rendszerint beugrókat képeznek a fal síkjában. Ezek olyan spéci helyek, ahová egyedileg méretezett beépített szekrényeket és polcokat rakhatunk. Nagyon praktikusak, és különleges hangulatot adnak a szobának. A tetőtér falának színe rendszerint világos szokott lenni, mert az optikailag tágítja a teret, és eltünteti a ferde síkok adta összenyomó látványt.   

A tetőtér hátrányai és előnyei

Mint minden dologgal a világon, így a tetőtér beépítése ellen is felhozhatóak érvek. Elsősorban talán az, hogy rendszerint meredek lépcsőzeten kell feljutni rá. Ez mindaddig nem is okoz gondot, amíg a jó kondícióban vagyunk, de idős, vagy mozgássérült embereknek nem való a tetőtéri életmód. A falak dőlésszögét is szokni kell, mert akinek ez nem megy, könnyen beverheti a fejét ide-oda. Az elszeparáltságot sem kedveli mindenki. A tetőtér eléggé el tudja választani a család többi tagjától az embert. 

A tetőtér adekvát előnye ugyanakkor a nagyon komoly területnyerés. A tetőterekből rendszerint szép panorámára láthatunk, amennyiben megfelelő méretű ablakokkal tudjuk ellátni azt. A magaslat előnye, hogy a szomszédok sem látnak be az ablakon. A természetes világítás is sokkal hosszabb és erőteljesebb lehet, míg a zajterhelés a magasság okán lényegesen kevesebb. Aki pedig szereti bekuckózni magát, annak jobbat el sem lehet képzelni, egy egyedileg kialakított tetőtérnél.

tetoter-agy.jpg

Forrás: https://belteri-ajto.eu/uj-lakas-a-fejunk-folott-beepitjuk-a-tetoteret/

Szólj hozzá

tetőtér