2021. sze 23.

Kerékpár a falon – nem csak dekoráció

írta: bibormester
Kerékpár a falon – nem csak dekoráció

kerekpar.jpg

Kertes házban öröm a kerékpártárolás? 

A testmozgás egészségmegőrző szerepét ma már senki sem vitatja. Egy korábbi cikkemben a házi kondícióterem megtervezéséről írtam. Nem mindenki híve azonban a súlyzóknak, annál szívesebben kerekezik erdőn-falun-városon át. A kertes házak boldog kerékpártulajdonosainak általában nem is nagyon kell a fejüket törniük azon, hogy hol tárolják kedvencüket, mert egy garázs, lomtár, fészer vagy pince mindig a rendelkezésre áll. Igaz, több kerékpár tárolása már gondot jelenthet egy olyan tároló helyiségben, ahol sok egyebet, például kerti gépeket is tartunk, s ebben az esetben még a kertes házakban lakókat is megtalálhatja a probléma: hová tegyük a bicajunkat?   

Pince, kerékpártároló, folyosó – nem tökéletes alternatívák

A városok lakójának már sokkal több fejtörést okozhat az, ha kedvenc hobbijának akar hódolni. Milyen helyiségek állhatnak a rendelkezésre? 

Amennyiben van a ház minden lakójának egy jól zárható pincehelyisége, akkor ezt kerékpártárolásra is igénybe lehet venni. Általában az a probléma, hogy a lakásokban nagyon sok olyan holmi halmozódik fel, amit célszerű a zárt pincében tárolni (pl. műanyag karácsonyfa, állványos ventilátor, dobozok, régi, de nem eldobandó bútor stb.). Ilyenkor bizony szűk, vagy csaknem teljesen használhatatlanná válik a járgány tárolására a pince. Ezzel a helyiséggel még az a probléma, hogy nagyon elhagyatott, és ha nem biztosítunk legalább ugyanannyi védelmet, mint magának a lakásnak, előfordulhat, hogy feltörik. A kerékpár nem olcsó mulatság, és könnyen értékesíthető kéz alatt. 

kerekpar-tarolas-3.jpg

A házak kerékpártárolóival ugyancsak lehet biztonsági probléma, ráadásul egy közös tárolóban sokféle bicajos megfordulhat, és túl sokaknak van bejárásuk a helyiségbe. 

Amennyiben a pince nem jöhet szóba, gondolhatnánk, hogy talán a folyosó egy elrekesztett részén jó helye lesz a drótszamarunknak. A legújabb tűzvédelmi szabályok miatt azonban nem tarthatunk semmi olyat a folyosón, ami a menekülési utat megzavarhatja, ezért a folyosós tárolásnak befellegzett. A folyosó egyébként sem biztonságos, és önkényesen nem is választhatunk le a közös térből semmilyen célra területet. 

Alapvető szempontok a lakásban való tárolás esetében  

 A városban lakók nagy részének tulajdonképpen egyetlen biztonságosnak tekinthető alternatíva marad, mégpedig az, hogy a kerékpárt beviszik a lakásba. 

Azok a szerencsések, akik nagy erkéllyel rendelkeznek, valószínűleg ide telepítik majd a biciklijüket. A gond akkor keletkezik, ha nincs erkély, vagy a család több tagjának a járgányát kell elhelyezni. 

A lakásban való tárolásnál egyszerre több szempontot kell figyelembe vennünk. Fel kell becsülnünk, hogy milyen gyakran használjuk a kerékpárt? Hol találunk neki elég helyet? Hány kerékpár tárolásáról kell gondoskodni?  A fali rögzítéshez találunk-e megfelelő falfelületet?   

Alapvetésnek elmondható, hogy a tárolást úgy kell megoldani a lakásban, hogy a járgányok a mindennapi életünket, mozgásunkat ne zavarják meg, ugyanakkor könnyen és kényelmesen elérhetőek legyenek, amikor nyeregbe akarunk pattani. 

kerekpar-tarolas-1.jpg

Tárolási megoldások 

A kerékpárral való közlekedés a városokban felértékelődött és egyre népszerűbb lett, és ez magával hozta a tárolás problémáját. Erre az igényre a piac is rámozdult, és számos fali tárolásra alkalmas szerkezetet és technikát fejlesztett ki. Vannak ugyanakkor egyszerű, ám mégis nagyszerű megoldások a tárolásra, amelyeket bárki igénybe vehet. 

A férfi kerékpárok vázszerkezete számos lehetőséget nyújt a falra telepítésre. A legegyszerűbb megoldás, ha megfelelő magasságban elhelyezünk két fa- vagy fémhengert, amelyik elég erősen van rögzítve, hogy elbírja a biciklit, és a vázánál fogva azokra akasztjuk. Legyünk figyelemmel arra minden falra akasztós megoldásnál, hogy a kerékpár kereke nyomot, piszkot hagyhat a falon. A kerekek letörölgetése – különösen, ha sokat használjuk a biciklit – sajnos nem tökéletes megoldás, mert szinte biztos, hogy kihagyunk olyan pontokat, amelyek piszkot hagynak. Nyári melegben a gyengébb minőségű gumik önmaguk is koszolhatnak. Ezért célszerű a kerekek magasságába valamilyen falvédőt telepíteni. Erre akár két, a kerék magasságában futó léc is elegendő. A kerékpártartó rudak fölé polcot is rakhatunk, ahová a sisakot, kesztyűt és egyéb kellékeket lepakolhatjuk.

Ennél is egyszerűbb megoldás, ha egy nagyméretű, erős szöget vagy kampót verünk a falba, amelyhez kötelet rögzítünk átvetve. A kötél két szárát hozzákötözzük a bicajhoz. A kötélnek is erősnek kell lennie, de egy vitorlásboltban könnyedén beszerezhető a megfelelő darab. 

A kampó és hevederek rendszere azt is lehetővé teszi, hogy egyszerre több kerékpárt is a falra tudjunk helyezni. A közösségi csatornákon számos trükkös megoldást leshetünk el, és kiválaszthatjuk a nekünk ideális elrendezést. Arra is lehetőség van, hogy a kerékpárokat egymás fölött a falon tároljuk. Egy nagy belmagasságú lakásban akár az egész család kerékpárparkja elférhet, ám a legfelső szintre érdemes a legkönnyebb darabot elhelyezni, mert a felrakás és levétel nem lesz kényelmes. 

Egy oszlop segítségével és két kampóval akár oszlopos tárolást is megvalósíthatunk, ha van elegendő helyünk rá a nappaliban. 

Gyári megoldások       

Persze nem minden kerékpáros ezermester. Szerencsére a gyártók kifejlesztették azokat a tárolókat, amelyek a lakások holt tereit igyekeznek kiaknázni. Találunk olyan tárolókat, amelyek a magas beltérre hagyatkoznak, de a leggyakrabb megoldások a falon vagy mennyezeten való tárolást teszik lehetővé kampók, csörlők és hevederek segítségével.

Rafinált akasztórendszerek, a lakás stílusához igazodó konzolok segítségével falra akasztott kerékpár akár még dísztárgy és meghatározó elem is lehet az adott enteriőrben. A kerékpárkereskedésekben már számos profi tárolási megoldás közül választhatjuk ki a megfelelőt, amely igazodik a lakás méretéhez és a családunk igényeihez. Jó kerekezést kívánok mindenkinek!

kerekpar-tarolas-2.jpg

Forrás: https://belteri-ajto.eu/kerekpar-a-falon-nem-csak-dekoracio/

Szólj hozzá

kerékpár fal tárolás