2021. aug 26.

Kedves házam, a hátamra veszlek – a mobilház

írta: bibormester
Kedves házam, a hátamra veszlek – a mobilház

mobilhaz02.jpg

Már megint egy őrült ötlet Amerikából

Mi lenne, ha olyanok lennénk, mint a csigák, amik/akik a hátukon viszik a házukat? Mi lenne, ha megunnánk a lakóhelyünket, és úgy költöznénk tovább, hogy a szeretett házunkat is magunkkal tudnánk vinni? Mint minden emberi vágy, természetesen ez is testet öltött már, és mint annyi minden, ez is Amerikában született meg, majd Anglia érintésével elérte a vén kontinenst.

Közismert, hogy az Egyesült Államokban egyáltalán nem szokatlan a gyakori költözködés. Az ott élő emberekben a helyhez kötött életforma nem gyökerezett meg úgy, mint hazánkban. A hatalmas távolságok ellenére sokakban felébredt a vágy, hogy szeretett házuk megszokott kényelmét másutt se kelljen nélkülözniük. Ez a vágy hívta életre a mobilházakat, amelyekből már valóságos lakótelepek épültek az USA-ban és Angliában. 

mobilhaz01.jpg

Nem lakókocsi, és nem készház       

A mobilházat sokan azonosítják a készház fogalmával, noha a kettő között lényeges különbségek vannak. Egy korábbi cikkemben már foglalkoztam vele, hogy a készházakat elemekben gyártják le, és azt az építkezési területen állítják össze. A készház ugyan elemes, de számos méretben és variációban kialakítható, szemben a mobilház adta korlátokkal.

A mobilházat– nevének megfelelően – kerekeken, készre gyártva szállítják az adott telekre. A kerekek esetében egy hatalmas szállítótrélert kell elképzelnünk, nem pedig egy utánfutós lakókocsit. A mobilház valóban ház, és egyben, teljes menetfelszereléssel rakják le a megrendelőnél. Ennek megfelelően a mérete nem lehet nagyobb 50-60 négyzetméternél. Természetesen ez csak egy szállítási korlátozás, több házat is meg lehet rendelni azzal az előzetes meghatározással, hogy azok majd összekötésbe kerülnek – így tulajdonképpen sokkal nagyobb lakóterek is kialakíthatóak akár függőlegesen is. Ehhez a gyártó kialakítja a kapcsolódási pontokat, amelyeket telepítéskor lehet összekötni. 

mobilhaz03.jpg

Mobilház alapok 

A falak vasvázra szerelt szendvicspanelből készülnek el. A külső fala alumínium, a belső fal pedig műanyag vagy farostlemez, a két réteg között pedig faszerkezetet találunk. Egyes gyártók leginkább fából készült mobilházakat forgalmaznak, amelyek maximum nyaralónak lesznek megfelelőek. Ezek inkább kempingek recepciói lesznek, vagy büfé épületnek használják egy strandon. 

A komolyabb mobilházakat minőségi szigeteléssel látják el, ami lehet üveg- vagy kőzetgyapot. A padlózat rendszerint préselt furnérlemez vagy OSB lap, amit padlószőnyeggel vagy laminált padlóval burkolnak. A nyílászárók műanyagkeretesek és magasan hőszigeteltek, mert a kedvező hőmérséklet – elsősorban télen – biztosítása az egyik gyenge pontja a struktúrának. Mivel közúton szállítják ki a teljes házat, az kifejezetten könnyű anyagokból készülhet. Súlyhatára 3 és 15 tonna között van, attól függően, hogy milyen anyagok és felszereltség kerül bele. 

 A mobilházat – csakúgy, mint a konténerházakat – nem lehet lekövezni, és a falakat sem célszerű lefesteni. A belső esztétikához a legjobban a faburkolat alkalmas. 

Az építményeket természetesen előkészítik a gépészeti kapcsolódásra, ám zömüknél ezek a bekötések alapból látszani fognak a dolog természetéből fakadóan. Ezeket a nem túl esztétikus pontokat azonban álcázni is lehet, és manapság a luxusfokozatú mobilházak erre is találtak rafinált megoldásokat. 

A mobilházakat akár teljesen felszerelve is meg lehet rendelni. Ez a bútorok mellett a fürdőszobai zuhanyt és mosdót, valamint a konyhai felszerelést tartalmazza. Ezek a mobilházak a csúcsminőséget képviselik, és négyévszakos lakásra alkalmasak. 

Nem szabad gázt bevezetni, mert óvni kell a tűzveszélytől – lévén, hogy sok benne a faanyag. Ennek megfelelően a kifűtésére elektromos energiát kell igénybe venni, legyen az termosztát, infrafűtés. Ajánlják még a fatüzelésű öntöttvas kályhát is, de sokkal biztonságosabb, ha nincs nyílt láng. 

mobilhaz04.jpg

Előnyök és hátrányok       

Az előnyöknél szembetűnő, hogy a ház igen gyorsan elkészül, és csaknem kulcsrakész állapotban jutunk hozzá. Ha a berendezést is megrendeltük, akkor csak a közművesítést kell bekalkulálnunk, és máris álomra hajthatjuk a fejünket új hajlékunkban. A jó minőségű mobilházat tovább tudjuk költöztetni anélkül, hogy az komolyabb sérülést szenvedne. Így – amennyiben közben vettünk egy panorámás telket, és ott folytatnánk az életünket, akkor csak a szállítás, bekötés díját kell megfizetnünk. Speciális tulajdonsága ebből fakadóan, hogy a telektől függetlenül is értékesíthető. A moduláris építkezés alapvető tulajdonsága, hogy sokkal olcsóbb is, mint a hagyományos téglaházak. 

Lássuk, mi szól a mobilház ellen. Alapvetően alacsony hazánkban a státusza, ezért befektetésnek nem alkalmas. Ugyan a szakmai oldalak egyike-másika azt írja, hogy nem kell rá építési engedély, azért a legtöbb önkormányzatnál bizony szükség lesz rá. Ennek megfelelően mielőtt mobilházban gondolkodunk, tudjuk meg, hogy az adott telekre egyáltalán telepíthetünk-e ilyet. A mobilház nem tatarozható, ezért meghatározott élettartama van – nagyjából 50-70 évre teszik ezt manapság a gyártók. Az örökösnek már lehetnek gondjai a hogyan továbbal. A mobilházat a bankok nem tekintik ingatlannak, ezért semmilyen hitelt, így a CSOK-ot sem lehet rá felvenni. A biztosítóknál sem köthetünk lakásbiztosítást az építményre. Ezek az okai annak, hogy hazánkban maximum csak nyaralók esetében gondolkodnak mobilházban a telektulajdonosok. 

Néhány szó a járulékos költségekről        

A telepítés előtt szükség lesz terepfelmérésre és terepigazításra, de alapot például nem kell ásatnunk. A szállítás nem egyszerű mulatság – különleges engedéllyel ellátott kamion szállíthatja ki az éjjeli órákban, amikor nincs komoly forgalom. A műtárgy lerakásához egy traktorra is szükség lesz. A közüzemek bekötésének költsége ugyanaz, mint a hagyományos házak esetében. 

Az árat növeli a mindenkori építőanyagok ára – a nagy drágulás sajnos a mobilházakat is érzékenyen érinti, ezért a tavalyi négyzetméter árkalkulációkat eldobhatjuk. Aki szeretne gyorsan és viszonylag olcsón lakható épülethez jutni, annak továbbra is a csiga lesz jelképe, és nem riad vissza a mobilház beszerzésének gondolatától. 

mobilhaz-szallitas.jpg

Forrás: https://belteri-ajto.eu/kedves-hazam-a-hatamra-veszlek-a-mobilhaz/

Szólj hozzá

mobilház