2021. aug 12.

A fák királya – a teakfa

írta: bibormester
A fák királya – a teakfa

teakfa-erdo.jpg

Ázsia negyvenméteres óriása 

Délkelet-Ázsia erdeiben növekszik a legjobb minőségű fa a Földön, a teakfa. Területileg India, Indonézia, Banglades, Malajzia és Mianmar az őshazája a 40 méter magasra nővő óriásnak. Ez az óriás egyformán megél az esőerdőkben és a szárazabb trópusi környezetben. 

A teakfa lombhullató, mivel a száraz évszakban ugyanúgy ledobja a leveleit, mint a mi európai fáink télen. Mint minden kemény fa, így a teak is hosszú ideig, nagyjából 50 évig növekedik, míg eléri maximális méretét, és kitermelhetővé válik.  Levelei oválisak és látványos 15-45 centiméter hosszúak. A teakfa virága is impozáns, 25-40 centiméter hosszú és 30 centiméter széles, illatos és fehér színű. A teakfa erdőkben látványos esemény a virágzás. A fa termése gömbszerű és a beporzást általában rovarok végzik el, de a szél is besegít a folyamatba. 

Életkortól függően változik a fa színe a fehéres, világos sárgás színtől a barnásan vörös egyre sötétebb árnyalatáig. Érdekessége még a fának, hogy nincsenek évgyűrűi, így a feldolgozás során nincs évgyűrű rajzolat a fán. 

teakfa-kertibutor.jpg

Szupererő egy fába oltva

Mivel a teakfát ereje teljében vágják ki, ezért színe az arany és a középbarna között játszik sötét erezettel. A teakfa a közepesen kemény fák közé tartozik, ezért jól megmunkálható és rugalmas. 

Ennek a fának az egyik különleges tulajdonsága a szerkezetében rejtőzik. A fa nagy mennyiségű természetes gumit és olajat tárol finom szemcséiben, amely tapintásra is érzékelhető, de ez adja a fa jellegzetes illatát. Ezek a rejtőzködő anyagok olyan időjárásálló tulajdonsággal vértezik fel a teakfát, amihez hasonló fafajta nincs is. 

Ez az előny azonban némi hátránnyal is jár, mert a többi fához képest sokkal tovább kell szárítani, míg felhasználhatóvá válik. A szárítás akkor tökéletes, ha az eredeti nedvességtartalom tíz százalékára szárad a fa. Az olajok megvédik a rothadástól, és legalább olyan kemény lesz, mint a tölgyfa. A teakfa ugyanolyan vízálló, mint a cédrus, és az akáchoz hasonlóan korhadásmentes is. Nem csoda, hogy ennyi előnyös tulajdonság és a hosszú növekedési, valamint feldolgozási idő együtthatója a viszonylagos drágasága lett.

A teakfa felhasználási területei

A fenti tulajdonságok alapján az sem véletlen, hogy a teakfának számos felhasználási területe van. Ez az a fa, amelyből még manapság is készítenek hajókat, amit vízálló képessége alapoz meg. 

A brit királyi flotta a 17. századtól kezdve kizárólag teakfából építette a hadihajóit, és ez mindaddig így volt, míg a vashajók kora el nem érkezett. A selejtezésre ítélt árbócosok teakfáját ekkor sem dobták el, hanem újrahasznosították: elsősorban bútorokat készítettek belőle. 

teakfa-hajo.jpg

Természetes építőanyaga volt ez a fa a délkelet-ázsiai építészetnek, hiszen a hatalmas rönköket kiválóan fel lehetett használni a paloták építésénél, de szerkezeti elemként, vagyis ablak- vagy ajtókeretek, valamint padlózatok és lépcsők is készülhettek, készülhetnek belőle. Ázsiában több száz éve álló hidakat ácsoltak ebből a fából. 

A vasút forradalma sem lehetett volna elképzelhető Angliában és a gyarmatain, mivel a talpfákat ugyancsak ilyen fából készítették, sőt még a vonatkerekeknél is bevetették. Az úgynevezett Mansell kerék az acél mellett teakfa betétet is tartalmazott, és ha elkopott, akkor zúzalékként a peronok közé szórták a darabjait. Egyes liverpooli vasúti részeken még a mai napig is láthatóak ezek a darabok.

Mondani sem kell, hogy a bútoripar is előszeretettel használja a magyarosan csak tikfának nevezett keményfát. A teak mind beltéri, mind kültéri bútornak tökéletes, és elegáns. Aki teakfa bútorral rendezi be a lakását vagy ebből a fából készült burkolatokat használ, az a magas minőséget választja és növeli ingatlanjának értékét. A kültéri használatra kifejezetten a teakfából készült kerti bútorok a legalkalmasabbak, mivel az időjárás szeszélyeinek tökéletesen ellenállnak, és a károkozó bogarakat is távol tartják.

Víztaszító tulajdonsága miatt azok álmát is be tudja váltani, akik a fürdőszobába szeretnének kemény és tömörfából készült bútorokat használni. Ez a fa minden különösebb előkezelés nélkül is prímán kibírja a vizet és a párát, nem beszélve róla, hogy egészen különleges hangulatú enteriőrt lehet megteremteni az ilyen bútorokkal a vizes helyiségben. 

teakfa-padlo.jpg

A teakfa a kiegészítők területén is tarolhat. Az indonéz fafaragás alapvető anyaga a teak, és használati tárgyaktól kezdve a művészi faragású szobrokig mindent erre a fára alapoznak. Korunk egyik fő trendje a kézműves termékek megjelenése az enteriőrben függetlenül attól, hogy milyen stílusban gondolkodunk. Egy ázsiai szobabelsőben meghatározó szerepe lehet egy indonéz szobornak, de a használati tárgyak, tálak, ládák, kaspók egyéb stílusokban is tökéletesen érezhetik magukat, és akár meghatározó látványt érhetünk el szerepeltetésükkel. 

A teakfa bútorok kezelése, karbantartása             

A teakfa már-már hasonlít valami nemesebb fémre, mivel minél korosabb lesz, annál patinásabbá válik. Ez a patina ezüstös árnyalatot kölcsönöz a fának. Az igazi fémmel is barátságos a kapcsolata, mert nem hasad, nem hajlik, nem feketedik meg, ha mondjuk fémes szerkezetek közé épül be. Kerti bútorként akár 70 éven át is szolgálhatja a gazdáját, és ehhez nem kell valamilyen fáradságos praktikát sem használni.

A természetes piszkot egyszerűen eltávolíthatjuk egy nedves rongy segítségével, a karcosabb felületeket pedig egy finomszemcsés dörzspapírral is eltávolíthatjuk. 

A teakfából készült bútort egy ecset és egy speciális olaj használatával tarthatjuk karban. Beltéri használat esetén elég 1-2 évente átkenni a bútorokat, a kültéri bútorok esetében nagyobb mennyiséget használva érdemes évente átkenni a felületeket. Fontos, hogy a kenéshez kifejezetten teakfához készített olajat szerezzünk be, mert például a lakkot ledobja a fa természetes olaja, illetve megfeketedhet a felület. 

A teakfa a bútorok között is fejedelmi, és amennyiben gondosan ápoljuk, akkor sokáig megőrzi fényét, selymes tapintását és a bőrhöz hasonló illatát, amely egészen különleges hangulatot kölcsönöz bármely szobabelsőnek. 

teakfa-butorok.jpg

Forrás: https://belteri-ajto.eu/a-fak-kiralya-a-teakfa/

Szólj hozzá

fa teakfa