2021. jún 10.

Így változik meg a nappali 2021-ben!

írta: bibormester
Így változik meg a nappali 2021-ben!

nappali-vilagitas.jpg

Növekvő idő a nappaliban

Az éves trendet bemutató sorozatból világosan kitetszik, hogy a vírusjárvány óriási hatással volt a lakberendezési irányzatokra is. Ez a legnagyobb és leglátványosabb helyiségre, a nappalira is igaz. Mivel sokkal több időt töltünk el ebben a helyiségben, mint korábban, a nappalinak is alkalmazkodnia kellett az új igényekhez. Alapvetően egy inspirálóbb, melegebb, barátságosabb és természetesebb közeget kell teremteni, amelyben az eltöltött idő nem tűnik kínzónak. Ennek a szemléletnek a mentén kell megértenünk a változásokat.      

Természetes színekkel a kellemes hangulatért 

A természetességhez és a nyugalomhoz legjobban a növények tudnak hozzájárulni. A 2021-es évben még a minimalista stílusú nappalikba is növények kerülnek, mégpedig a nagyobb méretűek. Ilyen lehet egy óriáskaktusz, egy pálmaliliom, vagy éppen egy könnyező pálma. A skandináv enteriőrökben kiváló helyük van az örökzöldeknek és a tujának. A vidéki stílushoz a virágos növények társulásai passzolnak a leginkább az elmaradhatatlan levendulával, de a fűszernövények is otthon érzik magukat a vintage környezetben. 

A növények jelentette hangulatot a naturális színek használata fokozhatja tovább. A barna, a bézs, a csont és a tojáshéj árnyalatok mellett azonban főszerephez jut a zöld, mint a viruló természet színe. Különösen hasznos lehet a zöldnek árnyalataival játszani egy dolgozószobában, de a nappaliban is kellemes enteriőrt alakíthatunk a föld színekkel harmonizálva. 

nappali-etkezo.jpg

Alkalmazkodva a kényszerű életmódhoz

A járvány hatására a nappalik többletfunkciókat kapnak, ezért különböző színterek alakulhatnak ki a térben kezdve a pihenést kínáló kényelmes kanapétól egészen a multimédiás sarokig. Ezekhez a funkciókhoz speciális ülőhelyeket kell kialakítani. „Trendszerint” bővülni fog a nappalink legalább két új fotellel vagy komfortszékkel, de akár egy lábpihentetős tévéfotel is bekerülhet megújult nappalinkba.

Ezzel el is jutottunk a másik fő szemponthoz, a relaxáló, meghitt szobabelső igényéhez. Az otthonos hangulatot jól kiválasztott és a kényelmet ígérő minőségi bútorokkal fokozhatjuk. A kiegészítők nagyméretűek és puhák lesznek. Ahol erre lehetőség nyílik, egy kandalló épül, hogy lobogó lángjaival és a fa ropogásával enyhítse a mindennap fáradalmait. 

A természetes anyagok tovább folytatják hódító útjukat, bármilyen stílusban is gondolkodjunk. Ennek következtében az art-deco kiszorul a trendből, ugyanakkor a többi stílus esetében olyan darabok kerülhetnek az enteriőrbe, amelyek fokozzák a luxus érzetét.

kandallo-nappali.jpg

A minimalista stílusba utat vágnak az élénkebb színek, egy-egy fókuszpontot kialakítva a nappali terében. Akár olyan merész árnyalatok is megjelenhetnek, mint a méregzöld, a pink vagy a világosabb bordó, és ezek akár kisebb társulásokban oldhatják a monokróm környezetet.        

Eltűnőben néhány korábbi irányzat 

Ebben az évben kiszorulóban vannak az art-decóra jellemző olyan darabok, mint a mogyoróbarna fából készült vékony, kecses bútorok. A tömör fa reneszánszát éli, a lakkozás helyett a nyers textúrák hódítanak.

A korábbi, úgynevezett fehér minimalizmus is partvonalra szorul, ami teljesen érthető annak a fényében, hogy mennyi időt kell eltöltenünk a nappaliban. Egy ilyen steril környezet kevésbé inspiráló, mint a színek harmonikus játéka. A home office-ban sokkal több ingerre van szükségünk, ezért ízlésünknek megfelelően színesítjük a rendelkezésünkre álló teret.

Divatos volt a falfestésnek az a tendenciája, hogy a falak egyike más színt kapott. Most visszatérünk a monokróm festéshez, ugyanakkor sokkal természetesebb és lágyabb árnyalatok fogják uralni a teret. Jelentős szerephez jut az okkersárga és a szürke szín, amely a falakon és a nyílászárókon is megjelenhet. A szürke azért is folytathatja hódító útját, mert semleges szín, és jóformán minden más színnel remekül kombinálható. 

Az okkersárga világosabb árnyalati fényt hoznak otthonunkba és kedélyt a lelkünkbe. Ezért is lehet most ez az év színe a zöld mellett. Az okker a föld színekkel, a zölddel és a szürkével is jól társítható, és energetizáló hatása van. 

sarga-szekek.jpg

Valamelyest háttérbe szorulhat a bútorszettek vásárlásának a trendje is. A szettekben ugyanis a dizájnerek ízlése tükröződik vissza, míg a szakemberek szerint arra kellene törekedni, hogy ki-ki az egyéniségéhez illő bútorokat válogassa össze. Márpedig ez a koncepció ellenkezik a szettek nyújtotta behatárolt lehetőségekkel. Eljött az ideje annak, hogy az emberek önmagukat fejezzék ki bútoraikban, és ne más emberek által diktált vonalakat kövessenek. Ugye milyen izgalmas? Az lett a trend, hogy ne kövessük feltétlenül a trendeket. 

Vissza a múltba 

Napjainkban felértékelődtek a minőségi és míves tárgyak, bútorok, kiegészítők. Ezeknek a régi daraboknak immár minden stílusban helyük lehet. Előkerülnek újra a nagymama régi porcelánjai, évtizedes vászon abroszok, évszázados vázák. Ezek a tárgyak misztikus történeteket mesélnek el a régi korokból, múltjuk van. Természetesen csak úgy nyerhetik vissza régi fényüket, amennyiben a megfelelő mértékben és tálalásban kerülnek az enteriőrbe.

A padláson talált régi bútordarab felújítva, a bolhapiacon vett sakkasztal, vázatartó állvány, dohányzó asztal vagy kártyaszék főnixként támadhat fel a modern környezetben, ahol fókuszponttá válva dobja fel az enteriőrt. Törekedjünk itt is a minőségre, hogy a kényelmet és a luxust biztosíthassuk a nappalinkban. 

A nappali trendeket természetesen meghatározza az a stílus, amelyben berendezzük a teret, ezért stílusról stílusra módosulnak az éves trendet lefedő alapvető irányzatok. Ami azonban biztosan látszik, hogy a természetesség, a kényelem és a multifunkcionalitás minden stílusban irányadó lesz ebben az esztendőben.

nappali-dekoraciok.jpg

Forrás: https://belteri-ajto.eu/igy-valtozik-meg-a-nappali-2021-ben/

Szólj hozzá