2021. máj 13.

Mit tegyél, hogy a laminált padló hosszú életű legyen?

írta: bibormester
Mit tegyél, hogy a laminált padló hosszú életű legyen?

laminalt-padlo-szoba.jpg

Miért népszerű a laminált padló?

A laminált padló a legnépszerűbb burkolóanyag a beltéri helyiségekben. Nem véletlen, hiszen nagyon gyorsan látványos eredményeket lehet a felrakásával elérni. Olcsó, könnyen telepíthető, számtalan szín-, minta- és méretkombinációban beszerezhető. Azt is hozzá szokták tenni a laminált padló hívei, hogy nagyon egyszerűen lehet takarítani. Ez utóbbi állítás igazát nem kétségbe vonva fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy a rossz takarítási, karbantartási technikával sajnos könnyen tönkretehetjük a padló elemeit, míg a helyes eljárással évekre, ha nem évtizedekre hosszabbíthatjuk meg e járólap élettartamát. 

Miből áll egy laminált padló?

A laminált padló összetett szerkezetű, csak látszólag készül fából. A felső rétege fautánzatú műanyag, úgynevezett melanim. Ez a felső réteg különböző technológiával más és más plusz tulajdonságokkal ruházza fel a padlólap szerkezetét – lehet csillogóbb, vízállóbb – és a teljes szerkezete lehet kevésbé vagy nagyon kopásálló. A laminált padló alsó része is műanyag, amely segíti az elemek könnyű lerakását. E két műanyag réteg között helyezkedik el a faanyag. Az egyes elemeket az oldalukon kiképzett nútok és sínek segítségével lehet összeilleszteni, de az illesztések között megmaradnak hajszálnyi rések, amelyeket a víz mindenféleképpen megtalál, és eljut a faanyagig. Márpedig a fa és a víz találkozása rendszerint katasztrofális hatással van a fára. 

laminalt-padlo-haloszoba.jpg

Tilos a bő víz használata!

A fentiekből következik, hogy a laminált padló tisztításánál igen óvatosan kell bánni a vízzel. Amikor lefektetik az elemeket, minimum egy hétig nem is szabad a felmosásában gondolkodni. Ilyenkor még az elemek mozognak, illeszkednek a lakás hőmérsékletéhez és a területhez. Ezután sem lehet bő vízzel neki menni a felületnek, mert ez előbb-utóbb felpúposodáshoz fog vezetni. Az elvetemedett részeket csak cserélni tudjuk, javításukra – mint a parketta esetében – nincs lehetőség. A laminált padlót nem lehet újracsiszolni, mivel nem egy kompakt fával van dolgunk. A laminált padló esetében mindig célszerű több elemmel számolni, hogy ha cserére szorulunk, ugyanabból a termékből tudjuk kiegészíteni a sérült darabokat. 

A laminált padló takarításának alapjai

Mint minden termék esetében, így a laminált padlóra is igaz, hogy a rendszeres karbantartás megnöveli a használhatósági időt. Nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen eljárás szükségeltetik erre vonatkozólag. Lássuk a helyes lépéseket. 

Először a padlóra telepedett porréteget kell eltávolítanunk, amit egy porszívó segítségével könnyen elintézhetünk. Használjunk ilyenkor olyan fejet, amelynek magasabb és puhább a kefe része, valamint arra is ügyeljünk, hogy a fej éles részei ne érjenek a padló felületéhez, mert az könnyen karcolódhat. 

laminalt-padlo-porszivo.jpg

Ezután következik a felmosás. Itt a mosás fogalmát alaposan körül kell járnunk. Nagyon kevés vízzel takarítsunk, lehetőleg éppen csak nedves legyen az az anyag, amivel dolgozunk. A legjobb, ha puha moppot veszünk erre a célra, mert az semmiképpen sem fogja megsérteni a felső műanyagréteget. A felmosó anyag nem lehet sem savas, sem lúgos, sem érdes. Igazából az a legjobb, ha barkácsboltban szerzünk be a takarításhoz speciális tisztítószert, azzal semmiképpen sem hibázhatunk. Ráadásul ezek a szerek a különböző padlóelemekhez specializálódnak, így például kaphatunk olyat, amelyik a csillogó laminált padlót még káprázatosabbá teszi, vagy olyat is, amely a padló színeit mélyíti el, és visszaadja annak eredeti árnyalatát. A savas, lúgos szerek feloldják a műanyagot és megindul a fakósodásnak mondott jelenség. A szemcsés tisztítóanyaggal pedig egyenesen ledörzsölhetjük a teljes felső réteget. A helyes felmosás esetében a felület éppen csak egy kicsit lesz nedves, de egy gyors, intenzív szellőztetéssel hamar fel is tudjuk szárítani. 

Fontos trükk még a felmosás esetében, hogy a padló szálirányában történjen az meg, mivel a laminált padló dekorja is szálirányban fut. Ha megtapintjuk a felületet, érzékelni is fogjuk, hogy merre fut a dekoráció – ha ebbe az irányba dolgozunk a moppal, akkor kapjuk a legtisztább felületet. A takarítást végezzük el rendszeresen, de ne túl gyakran! 

laminalt-padlo-mop.jpg

Laminált padlót nemcsak a nappaliban szoktak használni. Az innovációk már arra is lehetőséget adnak, hogy akár a konyhában is lefektessünk erre kifejlesztett típusokat. A kényesebb helyeken kényesebb, erősebb szennyeződések keletkezhetnek. Egy lecsepegő kávé, kiömlő citromlé kellemetlen foltot hagyhat. Ilyenkor azonnal közbe kell lépnünk. Ha az így padlóra kerülő anyagoknak nem hagyunk lehetőséget a roncsolásra, hanem azonnal feltöröljük, akkor a padlózatunkban nem esik kár. A szobanövények locsolása közben óhatatlanul lecsuroghat valamennyi víz. Ezt is azonnal fel kell törölni, mielőtt a víz behatolna az eresztékekbe.

Védekezés a karcolódás ellen

Szerencsére kisebb hibák elfedésére is van már megoldás. Erre valóak a javítóceruzák, amelyek valójában viaszos anyagot visznek fel a felületre. Ezek a viaszrudak a vékony karcolásokat tudják eltüntetni az anyagból. Jó, ha nem vagyunk színtévesztőek, mert a szakáruházban számtalan árnyalatból kell kiválasztani azt, amelyik a legközelebb áll a padlónk „arculatához”.

A karcolódás ellen is védekeznünk kell. Amennyiben guruló szék van a szobában, az alá feltétlenül padlóvédő fóliát kell elhelyezni, mivel a vékony kerekek a rendszeres súrlódásnak köszönhetően belenyomódnak az elemekbe és egyúttal fel is sértik azt. A bútorok lábai is ugyanúgy viselkednek, mint a görgős szék, ezért a lábakra filcpapucsokat célszerű rakni, míg a szőnyeg alá valamilyen csúszásgátlót. Ezekkel az eljárásokkal elkerülhetjük a sérüléseket. A laminált padlós helyiségbe sohase lépjünk be utcai cipővel, amelynek a sarka karcolhat, és egyúttal bevihetjük a sarat és a vizet is. 

Amennyiben a fenti tanácsokat megfogadjuk és e szerint járunk el, biztosak lehetünk benne, hogy kedvenc burkolóanyagunk sokáig megőrzi minőségét és állagát, így hosszú ideig nem kell a felszedésén gondolkodnunk. 

laminalt-padlo-kor.jpg

Forrás: https://belteri-ajto.eu/hogy-a-laminalt-padlo-hosszu-eletu-legyen/

 

Szólj hozzá

takarítás laminált padló