2021. ápr 29.

Jön a vihar! Hogy védjük meg otthonainkat?

írta: bibormester
Jön a vihar! Hogy védjük meg otthonainkat?

vihar-haz.jpg

Felkészülés a viharszezonra 

A tavaszról rendszerint a zsendülő természet, a lassan virágba boruló természet, a sarjadás jut legelőször az eszünkbe. A tavasz közepe időjárás szempontjából sem túl kritikus időszak. Ilyenkor leginkább a hirtelen olvadásból és a kitartó esőzésből fakadó ár- és belvizek szoktak leginkább gondot jelenteni. Ezek ellen egyénileg nem könnyű védekezni, és nehéz is felkészülni az elhárításukra. Más a helyzet a nyárral beköszöntő viharokkal, amelyek rendkívül hevesek lehetnek és gyakoribbak is, mint egy megrendítően nagy árvízi katasztrófa. A heves nyári időjárási helyzetekre ugyanakkor lényegesen könnyebb felkészülni, és megóvhatjuk értékeinket, na meg testi épségünket, ha elővigyázatosan járunk el.    

Tipikus természeti katasztrófáink  

Milyen szélsőséges időjárási viszonyokra kell felkészülnünk a nyár közeledtével? Elsősorban a heves záporokra és zivatarokra kell számítanunk, és az ezekkel rendszerint együtt járó kísérő jelenségekre, a villámlásra és a szélviharra. 

A klímaváltozás következtében megjelent egy új veszélyforrás is, a hosszan tartó és egyre intenzívebb hőhullám, amely sajnos akár emberéleteket is követelhet. Ugyancsak a klímaváltozás számlájára írható, hogy gyakoribbá és erősebbé váltak a tornádók, amelyek nagyon súlyos károkat okozhatnak az épületekben és életveszélyesek.  Magyarországon ezekkel a szélsőséges természeti jelenségekkel kell számolni. Földrajzi elhelyezkedésünk okán a földrengések elhanyagolhatóak, míg vulkáni tevékenységre egyáltalán nem kell számítanunk. 

Szél hozott, szél visz el? 

A viharkárokkal szembeni védekezés alapja, hogy az ingatlanunk mindig kitűnő formában legyen. Ez azt jelenti, hogy a felbukkanó hibákat (pl. nyílászárók elvetemedése, tetőszerkezet romlása, falazat vizesedése stb.) minél előbb javítsuk ki. Mindezt lehetőleg minőségi anyagot felhasználva, profi szakember által oldjuk meg.

vihar-szelvihar.jpg

szélvihar minden évben szedi áldozatait lerepülő cserepek, megbontott tető, betört ablakok formájában. Szélvihart 70 km/óránál szoktak jelenteni, s ezek bizony az ingatlanok mellett a gépkocsikra is veszélyt jelentenek. Amennyiben egy olyan fa mellett parkol az autónk, amit az erős szél kidönthet, akár totálkárt is „szenvedhetünk”, amelyért a biztosító ráadásul nem fizet. A szélvihar elszakíthatja a villamos vezetékeket, de egy könnyű épületet (pl. fészer, garázs, pavilon stb.) akár össze is dönthet. 

A megelőzés egyik alapvető szempontja, hogy mindig legyünk naprakészek a várható időjárás felől. Erre az internet számos lehetőséget ad. Amennyiben szélvihar várható, akkor távolítsunk el a kertből vagy udvarból minden olyan tárgyat, holmit, amit felkaphat a szél (pl. üres szemeteskuka, napozó székek, bográcsállvány stb.), és ha arra is van időnk, hogy ránézzünk kertünk fáira, akkor vágjuk le azokat az ágakat, amelyek már nem biztos, hogy ellenállnának egy viharnak. 

A közeledő vihar elől zárkózzunk be, és minden ablakot alaposan zárjunk le. Amennyiben jégeső is várható, úgy eresszük le a redőnyöket, mert a vízszintesen verő szélben a nagyobb jégdarabok megrepeszthetik, vagy be is törhetik az ablaküveget.  

vihar-jegeso-jeg.jpg

A szélviharok kellemetlen következménye lehet az áramszünet, ezért érdemes erre is felkészülni a kéz közelbe helyezett elemlámpa segítségével.        

Nyári zápos, átfutó felhők, csak kis zivatar…?         

A heves zivatarok is jelentős károkat okozhatnak az ingatlanokban. A lezúduló víz, gyenge alapozás esetén alámoshatja az épületet, a tisztítatlan csatornák hamar eldugulhatnak. Az így összegyűlő víz még a masszív házakban is károkat okozhat. Az üledékes ereszcsatornákból akár patakokban is folyhat a víz, s ha mindez a ház falán történik, akkor a homlokzati vakolás mindenképpen sérülni fog, nem beszélve róla, hogy a vízzel együtt az üledék is rátelepszik a falakra. Ezért a csatorna és az eresz tisztítása, karbantartása legyen alapos és rendszeres, ezzel rengeteg kellemetlenséget és költséget spórolhatunk meg a nyári zivatarok esetén.  

ereszcsatorna03.jpg

A zivatarok két kísérőjelenségéről az erős szélről és a jégesőről már ejtettem szót. A zivatarban a dühöngő szél ereje folyamatosan növekszik, és 119 km/óra fölött már orkán erejűvé válik. A ház teljes lezárása, a redőnyök vagy spaletták leengedése sok sérüléstől óvhatja meg ingatlanunkat. 

Régebben a villámlás igazi csapást jelentett, különösen a magasabb épületekre nézve. Európában szinte nincs is olyan középkori templom, amelynek a teteje ne égett le volna villám miatt. A villám útjában akár 30 ezer Celsius fok is keletkezhet, és az még a vasat is megolvasztaná, ha nem tartana a másodperc tört részéig. Manapság már a villámhárítók megvédik az épületet, de az elektromos vezetékekben súlyos károk keletkezhetnek, illetve azokban a műszaki berendezésekben is, amelyek kapcsolódnak a hálózathoz. Heves villámlás esetén húzzunk ki minden gépet a vezetékből, de a vihar idejére áramtalaníthatjuk is a házat, lakást. 

Jön a forgószél!    

Sajnos hazánkban is egyre gyakoribb jelenség a tornádó, amely egy imbolygó, örvénylő légoszlop. A tornádó tölcsér alakot képez és a külső részén minimum 65 km/óra a szél sebessége, míg a maximuma elérheti az 550 km/órát is, s mindeközben erőteljes szívóhatást gyakorol. Ha jön a forgószél, sohase üljünk be egy gépkocsiba, mert egy erősebb példány akár a levegőbe is emelheti azt. A tornádó elől a legjobb föld alá ásott bunkerben menedéket keresni, de erre gyakran nincs lehetőség. Ha a tornádó nekimegy a házunknak, arra nincs lehetőség, hogy megússzuk károk nélkül, de magunkat megvédhetjük, ha a lakás közepére, az ablakoktól a lehető legtávolabb megyünk, és ott lefekszünk a padlóra. A repkedő anyagoktól egy magunk fölé helyezett vastagabb ágybetéttel elég jól meg tudjuk védeni magunkat. Ha szabadban ér minket a tornádó, akkor egy híd alatt tudjuk a legjobban átvészelni a dühöngését.       

Hőguta

A nagy hőhullámoktól leginkább a nagyvárosok betondzsungelei szenvednek. A katasztrófavédelem három fokozatban jelzi előre a forróság mértékét. A citromsárga jelzés azt jelenti, hogy nem tanácsos hosszú ideig a napon tartózkodni. A narancssárga jelzés arra figyelmeztet, hogy balesetet és személyi sérülést is okozhat a hosszú időzés a napsugaraknak kitéve, míg vörös fokozat már az életre is veszélyt jelentő forróság, amely ráadásul hosszan tartó. A légkondicionálók fullra járatása mellett a hatékony árnyékolás és a nap előli elhúzódás jelenti a védelmet. Manapság már rengeteg és nagyon hatékony árnyékolástechnikai eszköz áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy átvészeljük a forró napokat, de érdemes a természetes árnyékolókra is sokkal több figyelmet szentelni a hatékony klímavédelem jegyében. 

redony-piros.jpg

Forrás: https://belteri-ajto.eu/jon-a-vihar-hogy-vedjuk-meg-otthonainkat/

Szólj hozzá

vihar klímaváltozás nyílászáró