2021. ápr 15.

Üzemcsarnokból luxuslakás – a loft stílus

írta: bibormester
Üzemcsarnokból luxuslakás – a loft stílus

loft-szobabelso.jpg

Felkészül az elhagyatott iparépület! 

Az ipari forradalom, a kapitalizmus diadalának látványos megnyilvánulása a hatalmas ipari területek kialakulása volt. A nagyvárosok fejlődésének ütemét már nem feltétlenül az határozta meg, hogy folyó mellé, ókori városok romjaira, vagy nagy kereskedelmi csomópontok találkozásához telepedtek-e meg az emberek, hanem sokkal inkább az, hogy az adott településen milyen életképes gyár, üzem, vállalkozás vert tanyát. Olykor egy sikeres cég az egész városfejlődésre erős hatást gyakorolt. Gondoljunk csak Detroitra, amely az autógyártás központjává vált. 

A kapitalizmus az örökös versengés színtere, ezért – ahogy kiemelkedett egy új vállalkozás, ugyanúgy be is csődöltek korábban virágzó cégek. A csőd sok esetben maga után vonta, hogy azok az ingatlanok, amelyekben ipari tevékenység volt, üresen, pusztulásra ítélten várták sorsukat. Egyes városok úgy terjeszkedtek tovább, hogy az ipartelepet nagy területen körbe folyták lakótelepek és bevásárlóközpontok, így az ott végzett tevékenység nehézkessé vagy kényelmetlenné vált, esetleg a további terjeszkedés vált lehetetlenné. Ezeket az ipari egységeket is elhagyták korábbi tulajdonosai, és az ingatlanforgalmazással foglalkozó ügynökségek portfóliójának eladhatatlan részét képezték. 

Sokáig úgy tűnt, hogy ezek az üres telepek csak úgy lesznek újrahasznosíthatók, ha egy befektető lebontja, és rekultiválja a területet, ám a múlt század hetvenes éveinek Amerikájában és Londonban szinte egyidőben érdekes új folyamat indult el.   

lepcso-nappali.jpg

Kis pénzű művészektől a luxuskivitelig 

Az elhagyott ipartelepek nagyterű épületeit először a festők és a szobrászok fedezték fel maguknak, mert a belvárosi műteremlakások ára csillagászati volt. Egy kezdő művésznek esélye sem volt ilyet kibérelni, míg egy iparcsarnokban, aminek ráadásul filléres a bérleti díja, minden feltétel adott ehhez. A műterem maga az üzemi terület, ami minden erőforrással, villannyal, gázzal, vízzel és teherhordó lifttel fel van szerelve, így a nagyméretű vagy súlyos installációk elkészítésére is alkalmas. 

A terület méretei bőven be tudják fogadni a művész lakásának funkcióit is, legfeljebb némi térelválasztóra van szükség. Ebből az ipari környezetből virágzott ki az úgynevezett loft stílus, amely felhasználva a gyári környezetet, a vasat, az acélt és a betont, valamint az ipari erőforrásokhoz szokott szolgáltatásokat, ötvözte azt a legmenőbb luxussal, a bőrrel, a fával és az elegáns fémes anyagok felhasználásával. 

Mivel ezek az átalakított övezetek rendszerint a város központjában álltak, vagy legalábbis kiváló közlekedési infrastruktúrára támaszkodtak, hamar népszerűvé váltak, és egyre többen invesztáltak ilyen típusú ingatlanokba. A kereslet persze gyorsan felverte a piaci árakat, s ma már egy loft stílusú, üzemcsarnok-lakás igazi luxussá vált a piacon.     

Stílusjegyek

A loft stílust két alapvető tényező határozza meg: az ipari környezet adta anyagok és a tér, amely mind horizontálisan, mind vertikálisan jelentős. A belmagasság egy térben is élesen és jelentősen változhat, amely lehetőséget ad a speciális elrendezésre. A nyílászárók rendszerint magasak és súlyosak. Az ipari létből felhasznált anyagok magas minőségűek, hiszen azért telepítették egykor oda, hogy hosszú ideig el tudják viselni a nagy megterhelést. Az ajtók rendszerint fémkeretes üvegajtók, vagy rozsdamentes acélból gyártott tolóajtók. Az üveg és a fém alapvető alkotóeleme a loft stílusnak. A hatalmas nyílászárók legfeljebb ipari árnyékolót kaphatnak, a függöny vagy roló szóba sem jöhet. A fedetlen ablakokból azonnal rálátunk a kinti világra, amely tovább növeli a nagy tér érzetét.  

loft-belso.jpg

A fém és az üveg mellett a beton és a nyerstégla falazat adja azt a robosztus hatást, amelyet méretes fa elemekkel ötvözve a keretét adja az enteriőrnek. A nagy fa elemek általában sötét, erős mintázatú fajtából (tölgy, bükk) készülnek, és a pác anyaga is a barna mélyebb tónusaiba fordul. Az ipari fémek nyersességét jól ellenpontozhatják a csillogó króm és réz felületek. A falak mentén futó víz- és fűtéscsövek ugyancsak a dizájn részei, csakúgy, mint a nagy és súlyos fűtőtestek vagy szellőzők.      

Bútorok az ipari környezetben

A loft stílus meghatározó színvilága a szürke és a barna. Ebben a színvilágban nagyon jól érvényesülnek a csillogó fémes felületek, de a komor és súlyos hangulatot üdítő növényszigetekkel tudjuk oldani. A teret ilyen zöld falakkal tudjuk megosztani annak megfelelően, hogy milyen funkciókat tervezünk az adott területre.  

A bútorok alapanyaga a minőségi tömör fa és a nyersbőr. A nappaliban nagyméretű kanapé és fotelek uralják a teret. A kőpadlót természetes anyagból szőtt vékony szőnyegek takarják, de a kövezet helyére széles hajópadlókat is le szoktak rakni. Mivel a terület nagy, ezért a bútorok, a kanapé, az ágy és maguk a szekrények is nagyobbak lehetnek. Tipikusak a mély, falba épített szekrénysorok, amelyek bármit képesek elnyelni. Erre szükség is van, mert a nyitott terekben hamar rendetlenség keletkezhet, ha elől hagyjuk a dolgokat. Mivel hatalmas falfelületek állnak a rendelkezésünkre, komplex polcrendszereket telepíthetünk a holmiknak.    

A loft konyhát a fém és a fa uralja. Hihetetlen hangulata van itt a vörösrézből készült, mennyezeti keretre fellógatott edényeknek, a fekete vagy krómozott csaptelepnek, a sárgaréz fogantyús tűzhelynek, a nagyméretű konyhaszigetnek, amely tömör fából és nyers kőből vagy téglából épül meg, és hatalmas tároló fiókokkal rendelkezik. 

Mivel minden robosztus és mély tónusú, ezért a kiegészítőket érdemes élénkebb színűek közül kiválasztani, és ízlésesen oldani használatukkal a mély alaptónust. 

Fénytechnika

Az ipari környezet súlyos lámpái rendszerint a magánlakássá válás után is megmaradnak, legfeljebb átesnek egy felújításon. Hangsúlyos pontokra természetesen kellenek a plusz fókuszfények. A stílusnak leginkább az acélszerkezetű állólámpák és falilámpák felelnek meg. A nagy teret erős, hideg fények világítják jól be, de a sötétebb sarkokban megélnek a kisebb, meleg fényű spotlámpák is.     

Kire vár egy loft lakás? 

Magyarországon a loft lakások iránti igény napjainkban kezd megnövekedni, mivel az elhagyott ipari ingatlanok ára jóval alacsonyabb a lakásáraknál. Mielőtt azonban befektetnénk egy ilyen ingatlanba, nem árt tudni, hogy kinek lesz hosszútávon vonzó és kellemes egy loft lakás.   

Azok tekintik majd otthonuknak ezt a típust és stílust, akik erősen vonzódnak a nagyvárosi élethez, akik kedvelik a pezsgő életet és a keresetlen eleganciát. Azok számára lesz jó választás egy tipikus loft lakás, akik a város szívében, mégis egy különlegesen szeparált környezetben szeretnének minőségi körülmények között élni.

loft-szoba.jpg

Forrás: https://belteri-ajto.eu/uzemcsarnokbol-luxuslakas-a-loft-stilus/

Szólj hozzá

bőr beton luxus barna ipari forradalom szürke tömörfa loft stílus