2021. ápr 08.

Konyhai trendek 2021-ben - színek, tónusok, anyagok, technológiák

írta: bibormester
Konyhai trendek 2021-ben - színek, tónusok, anyagok, technológiák

konyhagep-konyha.jpg

Otthonunk felértékelődött területe

A világjárvány okozta változások nem hagyták érintetlenül az otthonokat, hiszen nagyon sokakat bekényszerített a vírus hosszú időre a lakásokba. Sokan, már a járvány közeledtével felhalmozták a készleteiket, amely elsősorban a tartós élelmiszereket érintette. A felhalmozás és a hosszú otthonlét a konyhát és annak funkcióit igencsak felértékelte. Olyanok is főzésre adták a fejüket, akik korábban készételeket fogyasztottak, vagy gyorséttermekből rendelték meg a mindennapi betevőjüket. A konyha olyan területté vált, ahol egyszerre folyik üzemi tevékenység (főzés, mosogatás), és szerveződik a közösségi élet. A konyha iránti megnövekedett érdeklődés rányomja a bélyegét a konyhai trendekre 2021-ben.

Funkció és dizájn

A 2021-es konyhai trendek esetében – noha komplex kérdésről van szó – ketté bonthatjuk a főbb csapásirányokat: dizájn és technológiai trendre. A technológia a multiplikált és tevékenységet könnyítő funkciók felől közelít, míg a dizájn a komplett enteriőrért felelős. E két terület természetesen szerves egységként jelenik meg a 2021-es irányzatokat prezentáló bemutatótermekben.

Uralkodó színek

A 2021-es esztendőben a zöld áll a színek rangsorának élén. Megtalálhatjuk majd a konyhabútorokon, csakúgy, mint a csempéken. Élre törnek az olyan árnyalatok, mint a zsálya, a smaragd vagy a levélzöld, és ezeket elsősorban a rézzel kombinálják, így kapva egy egészen különleges hangulatú, némileg múltba visszatekintő kompozíciót. A márvány megjelenik a munkalapokon és a kiegészítőkön, amely ellensúlyozza a mélyebb árnyalatokat.

marvany-konyha.jpg

Az úgynevezett kéttónusú konyháké lesz a főszerep. Ebben a zöld mellett a barna vagy a fehér az elsődleges partnerszín. A bútorok zöld elemeit a fal és a padló fehérje teszi légiessé, de súlyos jelenlétet adhat a tárgyaknak és a bútoroknak a zöld-barna kombináció. Ilyenkor a bútorok színe is ennek a két színnek a köntösében jelenik meg.

A konyhai színek között felbukkan a vörös (a sötétebb árnyalatok), valamint a kék is. A vörös szín élénkítő hatására támaszkodtak a tervezők arra gondolva, hogy sokkal több vitalizáló erőre lesz szükségünk a bezártság miatt. A vörös étvágyfokozó hatása is közismert. A kék a nyugalom színe, és erre az érzetre is szükségünk lehet a hosszú napok alatt. Az úgynevezett midnight bluet ezüsttel kombinálják, ahol az ezüst a fogantyúkon, vasalatokon jelenik meg.

A tavaly tendenciává vált sötét árnyalatok tovább élnek a 2021-es konyhai trendekben is. A munkalap, a konyhafal vagy a faburkolatok még mindig a mélyebb tónusokban érzik jól magukat, ám e közben egy-egy nagyobb felület, például a padlózat világos kontrasztot fog kapni.

Konyhai trendeket meghatározó anyagok

Noha a vízlepergető festékkel megdolgozott falak még mindig alternatívát jelentenek, ám a csempét semmi sem tudja az élről leszorítani. A burkolatoknál előre törnek az intenzív kőmintás típusok, amelyektől az enteriőr letisztulttá és visszafogottá válik. Hódítani fog a halszálkamintás, valamint a négyszögletes csempe.

konyha-csempe.jpg

A padlólapok között a retró és a keleties stílusúak lesznek a legkedveltebbek. A szín és a mintázat a padlólapokon még hangsúlyosabbá válik.

A réz eddig sem volt mostohagyereke a konyhának, de ebben az évben tovább folytatja hódító útját, és különösen a vörösréz lesz nagyon menő nemcsak a fogantyúk, vasalatok vagy kiegészítők terén, de az edénykészletek esetében is.

Technológiai prioritások

Talán az egyik legizgalmasabb a konyhai trendek közül a forróvizes csapok elterjedésében mutatható ki. Ezek a csapok nem egyszerű meleg, hanem forralt vizet produkálnak, ezzel felgyorsítva a tea vagy kávé, esetleg az instant levesek elkészítését. Ezek a csapok kifejezetten a hosszú otthonlétnek köszönhetik népszerűségüket.

A páraelszívók között a pultba beépíthető típusok elterjedése várható. Ezek közvetlenül az edény környezetéből szívják el a szagokat, ami azért válik fontossá, mert a konyha és étkező szigeteknek egyre több hódolója lesz, és az együttes légtér miatt szükség lesz ezekre a nagyteljesítményű gépekre. Ugyancsak szép kereslet várható a főzőlapba integrált úgynevezett downtraft elszívókra is.

konyhagep-paraelszivo.jpg

Alapvető változást jelent az is, hogy egyre többen keresik a csúcstechnológiás termékeket annak az elvnek az alapján, hogy a jobb hosszú távon kitermeli a magasabb árat, és addig sem kell az áruházi tömegben nézelődni. A megnövekedett konyhai tevékenységnek a méretre is hatása van: népszerűek lettek a nagyobb mosogatók, amelyek több funkcióra is alkalmasak lehetnek. De ugyanilyen érdekes tendencia a két hűtőszekrény vagy mélyhűtő alkalmazása a hosszabb tárolás érdekében.

És hogy eljussunk egészen a sci-fik világáig, felbukkantak az úgynevezett okos csaptelepek, amelyek hanggal aktiválhatóak, így érintés nélkül is be tudják tölteni funkciójukat.

Egyéb kompakt megoldások

A világjárvánnyal összefüggésben egyre fontosabbá vált a tevékenységi övezeteik újragondolása, és azok ergonomikus kialakítása. A konyha minden szabad kapacitását igyekszünk kihasználni. Ennek érdekében a teljes falmagasságot célszerű kihasználni. A mennyezetig nyújtóznak az éléskamrák vagy éléstároló szekrények polcai, és a tároló elemek sokasága biztosítja az okos szelektálást.

Megjelennek az étkezőszigetek, amelyek a konyhaszigetek kiterjesztésével jönnek létre. Az így létrejött kompakt szigetek egyszerre szolgálják a tárolás hasznosságát és az étkezés örömét, egyben integrált étkezést és újfajta életérzést kölcsönöznek napjaink modern konyhájának.

etkezo-konyhaban.jpg

Forrás: https://belteri-ajto.eu/konyhai-trendek-2021-szinek-anyagok-technologiak/

Szólj hozzá

konyha járvány csempe konyhagép konyhai trendek