2021. máj 27.

Védelem és dekoráció – a hidegburkolatok

írta: bibormester
Védelem és dekoráció – a hidegburkolatok

burkolat-pepita.jpg

Mitől hideg a hideg?

A hidegburkolatok egyik alapvető tulajdonsága, hogy jól vezetik a hőt, ezért belső terekben a konyhában és a fürdőszobában érzik a legjobban magukat, vagy olyan lakásban, ahol padlófűtés van. A hidegburkolatok rendszerint kőből vagy égetett kerámiából vannak, és felrakásukhoz valamilyen alapra is szükség van. A hidegburkolatok időjárástűrő változatai teraszok, erkélyek és kerti terek burkolására is tökéletesek. Számtalan fajtájuk van és csak az ízlés és a pénztárca, valamint lerakásának bonyolultsága dönti el, hogy ki melyik típust részesíti előnyben. 

A hidegburkolatok csoportosítása

A hidegburkolatokat többféleképpen lehet csoportosítani. Alapanyaga szerint lehet agyag, beton, kőőrlemény és természetes kő. Gyártásuk alapján besorolhatóak préselési eljárással készültnek vagy öntéssel kivitelezettnek. A vásárlók alapvetően a szerint keresik ezeket a burkolóanyagokat, hogy azok kültérre vagy beltérre készültek-e. A kültériek esetében az sem mellékes, hogy az adott termék bírja-e a fagyot. 

A legelterjedtebb alapanyag a vörös agyag. Ebből készül a legtöbb mázas kerámia: a csempe és padlólap. Ezeket leginkább beltéri használatra készítik. Fagyállóságuk az összetevőktől, valamint az égetéstől, préseléstől függ, kopásállóságuk pedig a máztól, amely kaolinból, üvegből, homokból és színezőanyagból áll. 

csempe03.jpg

További égetett típusok

Az égetett lapok másik nagy csoportját a kőporcelánok alkotják, amelyet gresburkolatnak is szoktak nevezni. Készülhet natúr vagy mázas kivitelben. A felület struktúráját a lap anyagába kevert kőszemcsék és festékanyagok alkotják. A mázas változatok ettől csak annyiban térnek el, hogy máz kerül a lap felületére. 

klinker téglák sok helyütt népszerűek, angolszász területen kültéri burkolóanyagként sajátos miliőt kölcsönöznek a településeknek. A klinkerről szóló korábbi anyagban részletesen írtam erről a termékről, elég itt most csak annyi, hogy rendkívül kopás- és fagyálló álló burkolóról van szó, amely téglaformátumban szinte bármilyen felületen megállja a helyét. Jellemzően vörös, barna, narancsos-sárgás vagy fekete színben kaphatóak. 

Gyakran használják még az égetett kerámiák családjába tartozó kőagyagot (mettlachi) valamint a keramit lapokat. Ezek alapanyaga is agyag, amelyhez különböző adalékanyagokat, színezőket kevernek, majd megfelelő méretre préselik és kiégetik. Ezeknek a lapoknak a felületét változatos kialakításban érhetjük el: lehet sima, rovátkolt, bordázott stb. Ez a felületi sajátosság teszi őket népszerűvé a piacon, valamint a kiváló kopás- és fagyállóságuk. Ezeket a termékeket előszeretettel használják fel nagy forgalmú helyek burkolására. 

Égetéses eljárással készülnek a különféle téglafajták is, amelyeket padlóra, falra egyaránt le lehet rakni. Színétől és méretétől függően kialakíthatunk barátságos, rusztikus tereket, de ugyanígy jól megélnek a loft környezetben hideg és elegáns darabjaik. A tégla nem csúszik, nem olyan hideg, mint a márvány, víz- és szennyeződés álló, ráadásul sokféle mintában le lehet rakni. 

08-klinker-tegla-07.jpg

Átmenetet képez az égetett és a nem égetett eljárás között mozaik burkolat, mivel készülhet agyagból mázas kivitelben, de ragaszthatják üvegszilánkból, sőt összeállhat márvány darabokból is. Nagyon tartós és kemény burkolóanyag, és a mintaválasztéka miatt igen csábító. Hátránya, hogy hideg, és semmilyen hangszigetelő képessége sincs, sőt inkább kopogósnak lehet nevezni, ezért inkább falak díszítőelemeként tudnám ajánlani. 

Nem égetett eljárással készült hidegburkolatok 

Indusztriális és loft környezet gyakori burkolóanyaga a beton. Túl azon, hogy erős, időtálló, esztétikus és könnyen takarítható, az elkészítésének egyszerűsége miatt a legolcsóbb burkolóanyag. Természetesen ne az alapozó betonra gondoljunk, amikor burkolóanyagként használjuk fel. Ez egy színezhető, finomszemcsés változata a betonoknak, amely látványosan fényesre csiszolható, felülete antisztatikus és dekoratív. Padlófűtéses lakásokban ideális burkolóanyag. Egyetlen hátránya csupán, hogy az elbontása nem egyszerű, és igen sok porral-zajjal jár.   

Hazánkban is egyre nagyobb teret nyer a mikrocement, amelyet padlóra, falra egyaránt rakhatunk. Ez a rendkívül finom szemcsés burkolóanyag szerkezetileg erős, miközben nagyon gyorsan meg is köt. Nagyszerű benne az is, hogy a fát kivéve szinte valamennyi anyaghoz jól tapad. Mindemellett színezhető és bizonyos mértékig formázható is. A legnagyobb előnye az, hogy vékony rétegben korábbi járófelületre is lerakható, így az ajtók lábait nem kell gyalulni vagy a magasabb járószinthez igazítani. 

kőburkolatokat rendszerint homokkőből, gránitkőből vagy mészkőből készítik. Ezeket a kopásálló burkolóanyagokat leginkább folyosókon, konyhában vagy egy előtérben szokták lerakni. Meglehetősen hideg és zajos anyagok, és óvni kell a szennyeződéstől, mert nem nagyon szedhető ki belőlük.

burkoloanyag05.jpg

terazzo burkolat rendszerint padlóra kerül. A terrazzo fehér vagy szürke cement, porfesték, kőliszt, mészkő és márványzúzalékból álló massza, amelyet simára csiszolnak és betonba ágyaznak. Igen magas a rajta lévő élőmunka igény, ezért nem olcsó burkolóanyag. Használják bel- és kültéren is. Nagy előnye, hogy alacsony a karbantartási költsége és hosszú időn át megőrzi szépségét. 

márvány klasszikus burkolóanyag, az elegancia és gazdagság megtestesítője. Használják padlóra, falra egyaránt. Súlyos burkolóanyag, ezért emeleti telepítésénél figyelembe kel venni a statikus viszonyokat. Ez a legdrágább burkolóanyag. Mivel nagyon kopog, emiatt sem célszerű emeleteken lerakni.  

terméskőből, folyami kavicsból készült lapokat inkább nyaralók teraszán vagy rusztikus környezetben tudom elképzelni. Látványos lesz az eredmény, ugyanakkor nemcsak zajos, de könnyen piszkolódik is, mivel a felülete egyenetlen. 

műgyanta valahol egy önálló családot alkot a burkolóanyagok között. Rendszerint ipari környezetben találkozhatunk vele. Ebből az anyagból teljesen fugamentes burkolatokat készíthetünk. Rendkívül tartós, könnyen tisztítható és sokféle színben kapható. Lakóterekben leginkább a konyha, a fürdőszoba az a terület, ahol jól érvényesül, bár padlófűtés fölé is ajánlható a telepítése.

burkolo-marvany.jpg

Forrás: https://belteri-ajto.eu/vedelem-es-dekoracio-a-hidegburkolatok/

Szólj hozzá

tégla mozaik csempe kerámia márvány burkolat hidegburkolat